banner240
banner237
banner238

“Azerbaycan’ın bütün kapıları Türk iş adamlarına sonuna kadar açıktır”

Azerbaycan parlamentosundan milletvekilleri Eldar İbrahimov, Sahin Ismayilov, Prof. Dr. Nizami Caferov, Azerbaycan Parlamentosu Komisyon Başkanı Hicran Hüseyinova, Yeni Azerbaycan Partisinden Muhtar Nagtyev ve Rasul Salimzade ile Azerbaycan TV , Real TV ve APA TV’den medya mensuplarından oluşan heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyelerinin karşıladığı heyet ile Azerbaycan ile Trabzon arasında iş birliğinin geliştirilmesi konusunda toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya da katıldı. Toplantının açılışında Trabzon’un sanayi ürünleri ve turizmi konusunda video sunumu yapıldı.

EREN: AZERBAYCAN İLE TRABZON ARASINDA TİCARETİN ARTMASINI UMUYORUZ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, rahmetle andığımız milli lider Haydar Aliyev'in sıkça söylediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin iki devlet tek millet olduğunu, “Azerbaycan ve Türkiye sırt sırta verdiği sürece bölgemizdeki zorluklar daha kolay aşılacak, başarıdan başarıya koşulacaktır” dedi.

Başkan Eren birlikten doğan gücün en güzel örneklerini Karabağ’ın Azerbaycan’a katılım sürecinde ve Türkiye’nin deprem felaketinde yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“30 yıllık işgalin son bulmasına giden süreçte Türkiye her türlü gücüyle Azerbaycan’ın yanında yer almış, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız asrın felaketinde de Türkiye dost ve kardeş Azerbaycan halkını ve devletini en hızlı şekilde yanında bulmuştur. Kardeş Azerbaycan halkına sizlerin vesilesiyle teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Elbette ki ticaret ve sanayi ile ilgili bir sivil toplum örgütünü ziyaret ediyor olmanız vesilesiyle de Azerbaycan ve Trabzon arasındaki ticaretin artması adına da duyduğumuz arzuya vurgu yapmak istiyorum. Sosyal ve siyasi ilişkileri bu derece iyi olan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün artan bir grafikte olması en büyük arzumuzdur. Bu noktada sizleri Trabzon’un fahri elçileri olarak görüyor, desteklerinizi bekliyoruz. Bu buluşmanın ileride yapılacak güzel ticari faaliyetlerin ilk halkası olmasını umuyorum.’’

ÇELEBİ: AZEBAYCAN’DA TÜRK YATIRIMCILARINA ÖNCELİK VERİN

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Azerbaycan ve Türk halkının kardeş olduklarını ve her iki ülkenin birbirine daha yakınlaşması için de ticaretin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Çelebi, Azerbaycan’da Türk yatırımcılara daha fazla öncelik tanınması gerektiğini vurgulayarak, “Azerbaycan ile ticaret ve yatırım yapmak isteyen iş adamları üyelerimiz var. Trabzon’da yaptığımız birçok üretimi Azerbaycan’da da yapabiliriz. Bu konuda üyelerimize Azerbaycan’da kolaylık ve öncelik tanınmasını istiyoruz. Azerbaycan’da beraber üretelim. Farklı ülkelere ürettiklerimizi satabiliriz. Birçok sektörde ortak yatırım ve ticareti geliştirebiliriz. Bundan sonraki görüşmeyi Azerbaycan’da iş adamlarımızla karşılıklı bir toplantı olarak gerçekleştirelim’’ dedi.

Çelebi Mayıs ayında başlaması planlanan Bakü – Trabzon direkt uçak seferlerinin de ilişkileri geliştireceğine inandığını söyledi.

İBRAHİMOV: TÜRK YATIRIMCILARA AZERBAYCAN KAPILARI SONUNA KADAR AÇIKTIR

 Azerbaycan heyeti adına konuşan Milletvekili Eldar İbrahimov Karabağ’ın geri alınmasından sonra İlham Aliyev’in Türk yatırımcılara bölgede yatırım çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, “Karabağ Azerbaycan için çok değerlidir.  Ülkemizin yüzde 25’idir. 30 yıl sonra Karabağ’ın geri alınmasında Türkiye’nin yaptığı desteği unutamayız. O yüzden her zaman Türkiye’ye Azerbaycan’da bütün kapılar sonuna kadar açıktır” dedi.

Milletvekili İbrahimov, Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayan Türkiye’nin çok geliştiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin 255 milyar dolar ihracat yapmasından Azerbaycan olarak bizler de mutluyuz. Türkiye her alanda çok başarılı ürünler üretiyor. Burada gördük ki Trabzon’da da çok güzel üretimler var. Azerbaycan ile Trabzon birbirine yakın konumdadır. Azerbaycan’dan Trabzon’a ve Doğu Karadeniz bölgesine çok turist geliyor. Turizmin yanında ticaret ve yatırım alanlarında da işbirliğimizin gelişmesini arzuluyoruz. Önümüzdeki günlerde bunun için çalışalım.  Türkiye’de Azerbaycan’ın 15 milyar dolarlık yatırımı var. Bizde petrol ve doğal gaz var. Sizde de yüksek teknoloji ve güçlü bir sanayi altyapısı var. İş birliği için Azerbaycan’a davet ediyoruz.’’

Azerbaycan heyeti ziyaretin sonunda TTSO İpekyolu Müzesini ziyaret etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber