UMURLU SINIR KAPISI 30 YIL SONRA AÇILDI TÜRKİYEDEN IRAK’A YENİ BİR SINIR KAPISI

İSMET KÖSOĞLU

Sınır kapısının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Vali İdris Akbıyık’ ’ Umurlu Gümrük Kapısı'nın hizmete açılmasının sevincini yaşıyoruz. Gümrük kapısı hem Kuzey Irak, hem de Türkiye tarafına katkı sağlayacaktır. Hakkâri merkez, Şemdinli ve Yüksekova için ticari ve kültürel olarak büyük katkılar sağlayacak. Millet olarak tarihte hep beraber olmuşuzdur. Bin yıllık beraberliğimiz inşallah bundan sonra da hep olacak. Sınırlar da bizim birlikteliğimizi engelleyemez. Umurlu Gümrük Kapısı, her 2 ülkeye hayırlı olsun. Bugün Hakkâri, Yüksekova, Şemdinli ve özellikle de Derecik için tarihi bir gün. Tabi ki Mergesor, Erbil, Musul ve Bağdat için de tarihi bir gün olduğunu düşünüyoruz. Derecikte açılan Umurlu sınır kapısının bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” Dedi.

Erbil Başkonsolosu Memet Mevlüt Yakut’’ Öncelikle ben bugün burada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bugün burada uzun süredir beklenen bir sınır kapısını açtık, Derecik-Zet Sınır Kapısı. Uzun süredir gündemdeydi, iki tarafta da halkın böyle bir beklentisi vardı çünkü aile bağları var, akrabalık bağları var. İnsanların gidip gelmesi gerekiyor özel günlerde, merasimlerde, cenaze törenlerinde. Dolayısıyla bu geçişleri kolaylaştırmak için esasen bu kapıyı bugün burada açtık. Sınır kapılarının genel olarak tabii ticareti artırmaya yönelik bir fonksiyonları var. Önceliğimiz ilk aşamada yolcu geçişleri, turizmin artırılması, kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi ve sınır ticaretinin daha düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Bu amaçlara hizmet edecek, inşallah ileride ilave altyapı yatırımları ile de ticari geçişlere de imkân sağlayacaktır. Bu sayede de bölgenin kalkınmasına büyük katkı sunacağını ben düşünüyorum’’ dedi.

Vali/Belediye Başkanı İdris Akbıyık ve beraberindeki yetkililer daha sonra yapımına başlanılan Derecik Şehitlik Camisi'ni ziyaret etti. Vali İdris Akbıyık yetkililerden bilgi alarak şehitler için dua edip şehit yakınlarıyla yakından ilgilendi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber