24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Neden bugün Öğretmenler Günü?Cumhuriyetin kurulmasından sonra Türk toplumunun değişimi sağlayacak devrimler aşamasına geçilmiştir. Bunlardan bir tanesi de1 Kasım 1928 yılında Latin alfabesinin kabul edilmesidir.Bu tarihlerde dünyada ilk defa elinde tebeşiri, yeni harfleri tanıtan bir devlet adamı görülür. O devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Hemen 24 Kasım 1928’de okuma yazma oranını artırmak, halka yeni alfabeyi tanıtmak için Millet Mektepleri kurulur. Başöğretmeni deO’dur. Millet Mekteplerinin kuruluş tarihi, 24 Kasım 1981’den itibaren günün anlam ve önemini belirtmek için Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Latin harflerinin kullanımı ile ilgili tartışmalar ne zaman başlamıştır?Osmanlıda Batılılaşma hareketleri Tanzimat ve Meşruiyet dönemleri ile başlamıştır. Batı okullarında çocuklar kısa sürede okuma yazma öğrenirken bizde bu uzun süre almaktadır. Toplumun geri kalma sebeplerinden biri bu görülmektedir. Arap alfabesinin Türkçenin kullanımı için yeterli olmadığı, alfabede bir takım değişiklerin yapılması ya da alfabenin değiştirilmesi ile ilgili görüşler belirir.Tartışmalar I. Dünya Savaşı ile birlikte sönümlenir.

Latin Alfabesinin kullanılması kararının alınması tamamen bilimseldir. Avrupa’nın birçok ülkesinde Türkoloji Enstitüleri kurulmuştur. Bu ülkeler Macaristan, Avusturya, Almanya, Rusya gibi ülkelerdir. Yurt dışında okuyan öğrencilerde bu yönde örgütlenmekte ve dernekler kurmaktadır. Önemli edebiyatçılar bir araya gelerek Türkçe’nin sadeleşmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Arnavutlarda alfabelerini değiştirmişlerdir.1926 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de I. Türkoloji Kurultayı düzenlenir. Atatürk bu kurultaya 3 temsilci gönderir. Kurultayda tüm Türk Devletleri’nin Latin alfabesini kullanması kararı alınır. Geri dönen ve katılımcı uzmanlarla tek tek görüşür ve kararını verir.

Bugün 24 Kasım 2020 Öğretmenler Günü. Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.Bu yıl kaybettiğimiz,sessizce ebediyete uğurladığımız, başta Trabzon Lisesi öğretmenlerinden efsane matematikçimiz Kazım Koçak, yılan ısırması sonucu hayatını kaybeden öğretmen Recep Ali Düzenli, korana virüsten hayatını kaybeden beden eğitimi öğretmenimiz Ahmet Pehlivan, atanamayıp genç yaşta hayatını kaybeden genç öğretmenimiz İlknur Altıntaş’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğilir, tüm öğretmen camiamıza ve kederli ailelerine başsağlığı dileriz.

CHP iktidarında eğitim.Tüm eğitim sorunları imkânlar doğrultusunda bilimsel verilerin ışığında çözülecektir. Liyakatli ve adaletli atamalar yapılacaktır. Öğretmen statülerindeki farklılıklar ortadan kaldırılacaktır. Öğretmenler öğrencilerinin kalbindeki gerçek yerine oturacaktır. 

Öğretmenler Günümüz Kutlu Olsun!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber