-Fidan dikecekler eğitiliyor..

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla uygulanan çalışmalar kapsamında bahçe yenilemesi yapacak üreticilere dağıtılacak 40 bin fidanın dikimi için üreticilerin eğitimine başlandı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin de (KFMİB) katkılarıyla 4 yıldan beri uygulanan proje kapsamında bu yıl üreticilere 40 bin fidan daha dağıtılacak.

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Kasım ayı içerisinde dağıtımı yapılacak ve büyük bölümünü geç açtığı için soğuklardan olumsuz etkilenmeyen ve verimi de yüksek olan Yomra Sivrisi türü fidanlardan almak için 20 Ekim’e kadar başvuruda bulunan üreticiler TTB’de toplandılar.

Yaklaşık 40 üreticinin katıldığı toplantıda konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, yaklaşık 18 yıl önce başlattıkları, 2013’de örnek bahçeler kurarak hayata geçirdikleri verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarının tüm Türkiye’de sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından da uygulanmaya başlandığını söyledi. Ergan, “Fındık alanlarının yenilenerek ürünün verim ve kalitesinin arttırılması devlet politikası haline getirilmelidir. Çünkü halen740 bin hektarlık bir alanda son yılların ortalaması ile 650-700 bin ton fındık üretiyoruz. Oysa bu en az 2 katı olmalı. Olduğu zaman da tamamını ihraç ederek, 4-5 milyar dolar döviz kazanabiliriz. Bunun için çok çalışıp, çok üretmeliyiz” dedi.

Üreticilere proje ve fidan dikimi aşamaları ile ilgili bilgi veren TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de, 8-9 Kasım tarihlerinde Trabzon’da 3 ayrı ilçede bahçe uygulamaları ile üreticilere Mustafa Şahin tarafından gösterilerek bilgiler verileceğini, daha sonra da 40 bin fidanın dikim için dağıtılacağını söyledi.

Toplantının sonunda üreticilere gübre üreticisi Ender Arıkbağ ile Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Önder Akpınar tarafından ilaçlama konusunda bilgiler verildi ve katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber