Milletvekili Ayvazoğlu’ndan kadınların iş gücü kaybına önlem protokolü! 

İmza törenine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Burak Fettahoğlu ile platform üyeleri katıldı. 

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ve Trabzon’un eğitim ve iş dünyasındaki başarılı kadınların öncülüğünde kurulan Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu bir ilke imza atıyor. 

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun öncülüğündeki Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu gelecek yıllarda azalması öngörülen kadın istihdamını arttırmaya yönelik çalışma başlattı. 

Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu ile Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü aralarında imzaladıkları protokol ile başlatılan Bilgisayar Bilimleri Yaz Kursları Programında yaklaşık 600’ün üzerinde öğrenciye eğitim verilecek. 


Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporunda 2026 yılına kadar gelişen teknoloji ve küresel krizler nedeniyle istifanı daralma yaşayacak işlerin %50’sinin şu an kadınlar tarafından yönetildiği bilgisinden yola çıkan Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu kız Çocuklarına yönelik bilgisayar bilimleri yaz kursları programı düzenleyerek kadınların gelecekte yaşanabilecekleri istihdam sorunlarının şimdiden önüne geçmeyi hedefliyor. 
 
Kız çocukları başta olmak üzere kadınların teknoloji disiplinleri ile etkileşimi güçlendirmek ve istihtamlarını desteklemek amacıyla önemli çalışmalar başlatan Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu adını açıklama yapan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu Bilgisayar Bilimleri Yaz Kursu hakkında şu bilgileri verdi; “Yeni üretim teknolojilerini etkin biçimde yönetmek isteyen şirketler, şimdi sahip olduklarından daha yetkin bir işgücüne ihtiyaç duymaya başlamıştır. Özellikle kapsamlı tasarım bilgisine ve dijital/BT yetkinlerine sahip çalışanlara olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Hızla gelişen teknolojiye bağlı olarak gençlerimizin beceri gereksinimlerini bu doğrultuda desteklemek kritik önem taşımaktadır.  
Bu kapsamda Trabzon ili genelinde ortaokul ve lise kademesinde okuyan öğrencilerimizin dijital yetkinliklerini (bilgi analizi, dijital okur yazarlık, yapay zekadan yararlanma vb.)  güçlendirmek, geleceğin istihdam ikliminde onları  daha rekabetçi seviyeye taşımak amacıyla Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu alanda benzer çalışmaları yürüten Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu işbirliğinde “Bilgisayar Bilimleri Yaz Kursları Programı” projesi hazırlanmıştır. 
Ortaokul ve liselerin tüm kademelerinde okuyan öğrencilerimiz projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. 

Proje kapsamında ortaokul seviyesinde;
Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Kodlama, Oyun Tasarımı, 3 Boyutlu Tasarım, 3 Boyutlu Yazıcılar, Temel Elektronik, Robotik Kodlama ve     Python ile Programlamaya Giriş kursları başvuruya açılmıştır. 

Lise seviyesinde ise; 3 Boyutlu Modelleme, Robotik Programlama, Python ile Programlamaya Giriş, Yapay Zekaya Giriş, HTML 5.0 Web Tasarımı ve Programlama, Siber Güvenlik, Grafik Tasarım ve Canlandırma kursları başvuruya açılmıştır.
Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ilçelerimizde bulunan, teknoloji altyapısı belirtilen kursları açmaya uygun ve ağırlıklı olarak meslek liselerimizden oluşan 5 okulumuz uygulama okulu olarak belirlenmiştir. 

Belirlenen okullarda okuyan öğrencilerimiz, başvurmaları durumunda kendi okullarında kurs programına dahil edilmiştir. Okullarında kurs açılamayan öğrencilerimiz ise en yakın uygulama okullarına yönlendirilmiştir. Örneğin Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 200’ e yakın misafir öğrenci kaydı almıştır. 

Okullarımızda açılacak her bir kurs için katılımcıların %50’sinin kız öğrenci olması şartı aranmıştır.   Böylece kurslardan çok sayıda kız öğrencimizin faydalanması hedeflenmiştir. Yaz döneminde tarımsal faaliyetlerin yoğun olmasına rağmen il genelinde 600 üzerinde kurs başvuru alınmıştır. Bu başvuruların %45’ini kız öğrencilerimiz oluşturmuştur.  

Tüm başvuruların %75’i ortaokul seviyesinde okuyan öğrencilerimiz tarafından yapılmıştır. Ortaokul seviyesinde Robotik Kodlama kursu en fazla başvuruyu almıştır. Lise seviyesinde ise Python ile Programlamaya giriş kursu en fazla başvuruyu almıştır.
Beşikdüzü, Maçka ve Of ilçelerinden gelen kurs taleplerine de cevap verilmeye çalışılmıştır. Ortahisar ilçesinde bulunan Bener Cordan Ortaokulu ve Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurs merkezi olarak belirlenmiştir. Kurs programlarına başvuran öğrencilerin %80’inin bu okullarda eğitim alması planlanmıştır. 
Haftada iki gün ve günde 6 saat olarak planlanan kursların 4 Temmuz 2022 tarihinde başlaması ve Ağustos ayı ortasında tamamlanması planlanmıştır. Kurs süresince öğrencilerimizin fiziksel gelişimini desteklemek amacıyla spor etkinliklerine de yer verilecektir.” 

Dijital Çağda Eşit Fırsatlar Platformu üyeleri: 
1- Bahar AYVAZOĞLU 
2- Hülya ULUSOY
3- Sonay ÇEVİK 
4- Fulya BANKOĞLU
5- Tülay ADANUR 
6- Zeynep Yılmaz BAYRAM
7- Zeynep Hasırcı TUĞCU
8- Arzu Fırat ERSOY
9- Cavidan YILMAZ
10- Besire Çörekçi ARSLAN
11- Ahsen AYDIN
12- Esma SEZEROĞLU
13- Filiz TAVŞAN
14-Seyyare SUNGUR
15-Kadriye YILMAZ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber