USTA ÖĞRETİCİLERİN SORUNLARI NELERDİR ?

1 ) Aynı çalışma alanlarında eşit işe eşit ücret uygulanmaması; Ücretli usta öğreticler verdikleri ders saati üzerinde ücret almakta olup derslerin olmadığı dönemde  (resmi tatiller  ve yaz tatili ) ve izin kulanması durumunda ücretleri kesilmektedir. 
2 ) Milli eğitim bakanlığı usta öğreticileri memur ve ya sözleşmeli olarak kabul etmemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işçi saymamaktadır. Oysa usta öğreticilerin  büyük bir kısmı makine başında veya el emekleri ile çalışmaktadır.
3 ) 6-10 ay arası çalışıp geri kalan kısmında zorunlu işsiz kalmak ve çalışılmayan dönemin primin odenmemesi . Yıllarca usta öğreticilerin çalıştığı kurumlarda gelecek dönemde çalışıp çalışmayacağı kuşkusu yaşanmakta olup güvencesi yoktur diye kaygılanmalar olmaktadır.
4 ) Halk eğitim ve meslek eğitim merkezlerinde çalışan Usta öğreticiler 6-8 ay çalıştıp kurs bitiminden sonra işsizlik maaşı alamamaktadır..
Doğum, hastalık ve ölümlerde bile ücretli izin kullanamamaktadır
5 ) SGK tam yatırılmaması.
6 ) Kurumlar arası protokoller yapılıp mevzuatta aykırı işlemler sonucu yıllarca emek veren usta öğreticilerin boşta kalıp mağdur olması.

USTA ÖĞRETİCİLERİN TALEPLERİ NELERDİR ?
*Usta öğreticiler geleceğe güvenle bakamıyor, alınan ücretle evinin geçimini sağlayamıyor, yoksulluk sınırının altında gelir elde etmelerine rağmen yine de fedakarlık  ve büyük bir disiplinle çalışıyor. Yeri geldiğinde elektiriği, suyu, yolu olmayan köylerde vatandaşlarımıza meslek edindirip özelikle kadın istihdaminin artmasına katkıda bulunuyor ama karşılığı alamıyor.
* Halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerinde çalışan emekçi usta öğreticilere hak etikleri KADROLU USTA ÖĞRETİCİ statüsünün verilmesi talep edilmektedir.
* SGK da düzenleme talebi
* Ders saat ücretlerinde düzenleme
* Statü  ya da bir unvan belirlenmesi
* Özlük hakları ile ilgili denkliğim sağlanması
* Kurumlar arası Mevzuatta aykırı olan protokollerin iptal edilmesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber