9 AYLIK TRABZON İLİ İHRACATI

Ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ili içinde yer alan Trabzon ili ihracatı her geçen ay artarak 1 Milyar $ sınırına yaklaşıyor. 2021 yılının ilk 9 aylık dönemini kapsayan Ocak-Eylül ayları toplamında Trabzon ilinden yapılan ihracat 807 Milyon 518 Bin 562 $’a ulaştı. Toplam 27 sektörde gerçekleşen 9 aylık il ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 oranında artış yaşandı.

Trabzon’dan yılın 9 ayında en çok ihracatı yapılan sektörler sırasıyla, Fındık ve Mamulleri, Yaş Meyve Sebze ve Su Ürünleri oldu.

İhracatı en çok artan sektör %93 oranında artışla Savunma Sanayii olurken, bu sektörü %67 oranındaki artışla Otomotiv Endüstrisi izledi.

Yılın 9 aylık döneminde Doğu Karadeniz Bölgesi toplam ihracatının %52’sini tek başına gerçekleştiren Trabzon ilinden 123 ülkeye ihracat yapıldı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Trabzon ilinden yılın 9 aylık döneminde yapılan 807 milyon $ tutarındaki ihracatın 175 Milyon $ tutarındaki kısmının İtalya’ya yapıldığını, İtalya’ya yapılan ihracatta bir önceki yıla göre %12 oranında artış yaşandığını ve İtalya’nın İl ihracatında ilk sırada yer aldığını belirtirken, en çok ihracat yapılan ikinci ülkenin 129 Milyon Dolar ile Rusya Federasyonu olduğunu ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta %29 oranında artış yaşandığını ifade etti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı KALYONCU ayrıca; Trabzon’dan dünyanın önde gelen ihracat pazarları olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatta %86’ı, ABD’ye yapılan ihracatta %45 ve Japonya’ya yapılan ihracatta da %277 oranında yaşanan ihracat artışlarına dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Trabzon ilinden yılın tamamında gerçekleştirilecek ihracatın 1 Milyar $ üzerine çıkmasının beklendiğini belirten KALYONCU; Trabzon ilinin Ülkemizden en çok ihracat yapılan ilk 20 İl içinde yer alarak her yıl tekrarlanan performansını koruyacağını belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber