banner240
banner237
banner238

Biyokütle enerji kazandırıyor

-Yenilenebilir çevreci enerji, bitkisel atıkları kullanarak üreticiye de kazandırıyor

-Trabzonlu firma OKE Türkiye’nin en büyük biyokütle enerji üreticisi

-Ertuğrul Doğan, “Yerli ve milli enerjiyi, çiftçilerimize çok yönlü katkılar da sağlayarak üretiyoruz.”

Dünyada ve ülkemizde etkili olan koronavirüs, pek çok sektörde olduğu gibi enerjiyi de etkiledi. Bu süreçte yenilenebilir enerjinin ve jeotermalin ön plana çıktığını belirten Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk; fosil yakıtlara olan ilginin küresel çapta hızla azaldığına dikkat çekerek; “Ülkeler içinde bulunduğumuz süreçte ekonomik istikrarı sağlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sürdürülebilir bir büyüme yakalamak istiyor. Türkiye doğal kaynaklarıyla yenilenebilir enerjide yeni bir başarı öyküsü yazıyor” dedi.

Türkiye yenilenebilir enerjide cazibe merkezi olacağını iddia eden Şentürk yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün geldiğimiz noktada dünyanın yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıla kıyasla büyük artış gösterdi. Koronavirüs sürecini de düşünürsek ülkeler ekonomik istikrarı sağlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sürdürülebilir bir büyüme yakalamak istiyor. Ülkemiz jeotermal, rüzgâr ve güneş enerjisi konusunda çok şanslıdır. 2050 yılına kadar dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe yaklaşık 42 milyon yeni iş yaratılması sonucu istihdamın bugünkü seviyenin dört katına çıkması bekleniyor. Türkiye bu noktada çekim merkezi olmayı sürdürecek.”

-Oltan Köleoğlu Enerji biyokütlede ilk sırada…

Aynı zamanda Trabzonspor Başkan yardımcısı da olan Ertuğrul Doğan’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı OKE, ilk biyokütle enerji tesisini Çorum’un Meçitözü ilçesinde kurarak üretime başladı. Daha sonra Afyon Eber ve Samsun Çarşamba biyokütle enerji tesislerini tamamlayarak hizmete açtı. Halen Karaman’da 4’üncü santralin inşası sürüyor.

OKE Yönetim Kurulu Başkanı Doğan, yenilenebilir ve çevreci anlayışla biyokütle enerjiye yatırım yaptıklarını belirterek, “Tamamen bitkisel atıkları kullanarak enerji üretiyoruz. Orman ürünleri ve bitkisel atıkları çiftçimizden belli bir ücret karşılığı satın alıyoruz. Böylelikle üreticilerimiz ikinci kez kazanıyor. Bunun yanında atıkların çevresel kirlilik yaratmasının da önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca tesislerimizin bulunduğu yörelerde üreticilerimizin verim ve kaliteyi arttırmalarına iyi tarım uygulamaları ile maddi, manevi destek de sağlıyoruz” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber