BU BÜTÇE, MİLLETİN BÜTÇESİDİR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, AK Parti Trabzon Milletvekili CORA, eğitimden sağlığa, turizmden sanayiye her alanda yapılan yatırımlara dikkat çekti

Dün yapılan Plan Bütçe Toplantısında 2022 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi görüşmeleri yapıldı.

Görüşmede söz alıp konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Salih CORA, hazırlanan bütçenin ‘Milletin Bütçesi’ olduğuna dikkat çekerek, eğitimden sağlığa, turizmden sanayiye her alanda yapılan yatırımlara dikkat çekti.

AK Parti iktidarları döneminde 20. Bütçeyi hazırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden CORA, “Bize 20 kez bütçe yapma imkânı veren aziz milletimize medyun-u şükranlarımızı sunuyoruz. AK Parti kurulduğu günden bu yana ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesiyle, şiarıyla politika geliştirmekte, bunu her daim de milletimize hissettirmektedir. O yüzden de bütçelerimiz hep milletin bütçesi olarak ortaya çıkmıştır.” dedi.

BÜTÇE GELİRLERİMİZ 1 TRİLYON 472 MİLYAR TL

“Merkezî yönetim bütçesinin daha öncelerden %43,2'si faiz giderlerine ayrılmaktayken bu oran şimdi %8,4'lere kadar düşmüştür.” diyen CORA, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunun anlamı şudur: Milletten toplanan vergiler millete yatırım ve hizmet olarak geri dönmektedir. Bu şekilde Türkiye her geçen gün, her alanda büyümeye devam etmektedir, kalkınmaya devam etmektedir. Bugün, salgına rağmen, dünyada en hızlı ve pozitif yönde büyüyen 2. ülke konumundayız. Bütçe gelirlerimiz şu anda, yapılan çalışma sonucunda 1 trilyon 472 milyar olarak öngörülmektedir. Bu bütçeyle sağlıktan eğitime, ulaştırmadan savunma sanayisine kadar, sosyal yardımlardan gençlik ve spora kadar, AR-GE'den diğer bütün alanlara kadar milletimizin olduğu her yerde milletimizin bütçesi olarak kendini göstermektedir.”

YATIRIMLARA 147 MİLYAR 596 MİLYON TL KAYNAK AKTARILACAK

2022’de yatırımlara 147 milyar 596 milyon TL kaynak aktarılacağına dikkat çeken CORA, bütçede en büyük payı eğitime ayırdıklarını söyledi. Çocukların daha iyi şartlarda eğitim görmelerine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Bunun sonucunda, şu anda okullaşma oranı ortaöğretimlerde %51'lerden %88'lere kadar varmış ve herkesin eğitim hakkından eşit bir şekilde istifade etmesinin önü açılmış oldu. Bugün bütün okullarımızda artık ücretsiz ders kitabı dağıtmaya devam etmekteyiz. Her ilde artık bir üniversitemiz vardır. Yükseköğretimde okuyan her bir öğrencimize şu an 650'şer TL burs vermekteyiz. Sonuç olarak eğitimde bugün itibarıyla PISA sıralamasında her geçen gün yükselen bir grafiğimiz vardır.” dedi.

2021’DE 25 MİLYON TURİST TÜRKİYE’YE GELDİ

Sadece eğitime değil spora, kültüre ve sanata da bütçe ayrıldığını vurgulayan Plan ve Bütçe Üyesi CORA, ayrılan bu bütçelerle Türkiye’nin spor altyapısında modern tesisler inşa ettiklerini, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren tarihi eserleri gün yüzüne çıkardıklarını vurguladı. Ayrıca pandemiye rağmen turizmde yapılan atılımlarla 2021 yılında Türkiye’ye 25 milyon turist geldiğini ve 20 milyar dolar gelir beklentisinin oluştuğunu ifade etti. SAVUNMA SANAYİNDE MİLLİLİK ORANI %80

Milletvekili CORA, savunma sanayinde yapılan yatırımlara da dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Ülkemiz çok büyük badireler atlatmış, çok büyük zorluklardan geçmiştir. Belki biz Sanayi Devrimi'ni yakalayamadık, bir yüksek teknolojiye sahip olamadık yıllarca, hep bunu hayal ettik ama ilk kez bir şeyin ucundan tutunabildik. İmkânlarımızı ve potansiyelimizi zorlayarak yazılım teknolojisinin bir kenarından tutmuş olduk. Artık bizim İHA'larımızda, SİHA'larımızda, savunma sanayisinde, her alanda çok önemli bir teknolojiye ulaşmış bulunmaktayız. Bu ezberleri bozmaktadır, denklemleri altüst etmektedir. Savunma sanayisinde millîlik oranı şu anda %80'lere kadar ulaşmıştır.”

TEBRİK ETMEKTEN RAHATSILIK DUYUYORSUNUZ

Türkiye’nin savunma sanayinde ortaya koyduğu yerli ve milli adımları takdir etmeyen, yakalanan başarıdan rahatsız olan ve siyaseti sadece iktidarı olumsuzluklar üzerinden eleştirmek için yapan bir kesimin olduğunu da vurgulayan CORA, “Türkiye'nin Karabağ'da elde ettiği zaferi görmezden gelenler vardır. Bugün Libya'yla sağladığımız mutabakatta savunma sanayimizin ortaya koyduğu potansiyel bizi ne derece rahatlattığını hepimiz biliyoruz. Bugün terörle mücadelede yine savunma sanayisindeki kazanımlarımız çok ciddi derecede fayda vermiştir. Ama bunlara baktığımızda maalesef ki bu başarıları görmezden gelen, bunları es geçip nerede olumsuz bir parametre var oradan yola çıkarak iktidarı eleştirme gayreti içerisinde olduğunuzu gözlemlemekteyiz. Tabii ki bunları tebrik etmeye dilinizin varmadığını çok iyi bir şekilde biliyoruz.” şeklinde konuştu.

HİÇBİR HASTAMIZ HASTANE KAPISINDA REHİN TUTULMAMAKTADIR

CORA, Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı yatırımların dünyaya örnek gösterildiğini söyledi. Sağlık alanında yapılan yatırımlarla dünyanın bir ucundaki hastanın ambulans uçaklarla Türkiye’ye getirildiğini hatırlatan CORA, “Sağlıktaki bu dönüşüm milletimizin desteğiyle beraber gerçekleşti. Herkesi genel sağlık sigortası kapsamına dâhil ettik. Hâlen pandemi sürecindeyiz, hiçbir vatandaşımızı hastane kapılarında rehin tutulmamaktadır. Hiçbir hastamız koğuş tipi odalarda balık istifi bir metotla tedavi görmemektedir.” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Türkiye’nin eskiye nazaran tarımda artık ihracatçı bir konumda geldiğini, Dünya Bankası tarımsal hasıla verilerine göre 47 milyar dolarla Avrupa'da 1. dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığımızı vurgulayan Milletvekili CORA, fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlere ve çiftçilere verilen desteklere dikkat çekti.

CHP dönemindeki tarımsal politikayı eleştirerek sözlerine devam eden CORA, “Eğer bu millet sizin çok beğendiğiniz milletimizin hatırlamak dahi istemediği CHP döneminin esareti altında olsaydı hangi tarım ürününe alan bazlı destekleme

verilecekti? Fındık hâlen orman ürünü olarak değerlendirilmeye devam edecekti. Bugün tüm zor şartlar altında dahi fındık üreticimizin, çay üreticimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Milletin bütçesinden ayırdığımız payla TMO üzerinden müdahale alımlarıyla fındık üreticimizin mağdur edilmesine müsaade etmiyoruz ve fındık üreticimizin yanında oluyoruz.” dedi.

ULAŞIMDA ÇAĞ ATLADIK

Son olarak ulaşımda yapılan yatırımlara da dikkat çeken CORA, sözlerini şu şekilde tamamladı: “AK Parti iktidarları döneminde âdeta ulaşım alanında da çağ atladık. Havaalanı sayısını 26'dan 56'ya çıkardık. Bugün 127 ülkede 333 noktayla hava yolu bağlantısı kurulmaktadır. Türkiye'nin her bir tarafını bölünmüş yol ağlarıyla beraber erişilebilir hâle getirdik; 6101 kilometre olan bölünmüş yol ağını 28300 kilometreye kadar ulaştırdık. Türkiye'de daha önce araç sayısı 8 milyon civarındaydı, şu anda 20 milyon civarında; bu şu anlama gelmektedir: Türkiye'de şu anda 3 kişiden 1'si araç sahibidir. Şu anda Türkiye'de 3 kişiden 2 kişi konut sahibidir. Bu Türkiye'nin esasında vatandaşımızın gelişmişlik düzeyinin, refah düzeyinin bir açıklaması olarak da değerlendirilmesi gerekiyor.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber