banner240
banner237
banner238

CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN ÇAY KANUNU TEKLİFİ:

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ÇAY-KUR’un belirlediği taban fiyatının altında yaş çay alımını engelleyen Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Kaya, “Özel sektör ise ÇAY-KUR’un açıkladığı taban fiyatını görmezden gelerek, üreticinin elinde kalan çayını düşük fiyatla ve 1 yıl vade ile satın almakta, üreticinin sahipsizliğini adeta bir fırsata dönüştürmektedir. Çayını zararına satmak zorunda kalan üretici büyük mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 3092 sayılı Çay Kanunu Teklifi verdi. Bu kanun teklifi ile ÇAY-KUR’un belirlediği yaş çay alım fiyatı, piyasa taban fiyatı kabul edilerek; özel sektörün taban fiyatının altında alım yapmasını engellemeyi amaçlayan Kaya, şunları söyledi:

ÇAY ÜRETİCİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

“Çay üretiminin büyük bir öneme sahip olduğu ülkemizde çay üreticilerimizin çözüm bekleyen birçok sorunu vardır. Bu sorunların en büyüğü de ÇAY-KUR’un kota ve kontenjan uygulamaları ve özel sektörün piyasada düşük fiyatla çay alımı yapmasıdır. Kuru çayda yüzde 45-50 pazar payına sahip olan ÇAY-KUR, piyasanın belirleyicisi konumundadır. Çay sezonu, ÇAY-KUR’un sezon başında açıkladığı yaş çay alım fiyatına ve kurumun alım politikalarına göre şekillenmektedir. ÇAY-KUR’un kota ve kontenjan uygulamaları nedeniyle dönüm başına yaklaşık 1 ton yaş çay toplayan üretici, bunun yaklaşık olarak 500-600 kilogramını ÇAYKUR’a satarken geriye kalan %40-50’lik bölümünü ise tüccarlarının belirlediği fiyattan özel sektöre satmak zorunda kalmaktadır.”

ÇAY ÜRETİCİSİ VE ÇAY HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRSÜN

“Çay üreticisinin emeğinin karşılığını alabilmesi ve yerli çayın hak ettiği değeri görmesi için, ÇAY-KUR’un belirlediği taban fiyatının altında piyasada yaş çay alımı yapılmasına izin verilmemelidir. Çay üreticisinin güvencesi olarak gördüğümüz ÇAY-KUR’un üretici fiyat endeksine göre belirlediği taban fiyatı herkes için geçerli olmalı, özel sektördeki düşük fiyat sorunu mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Bu

kanun teklifi ile ÇAY-KUR’un belirlediği yaş çay alım fiyatı piyasa taban fiyatı kabul edilerek, özel sektörün taban fiyatının altında alım yapmasının önüne geçilmiştir.” Kaya’nın verdiği Kanun Teklifi ise şöyle;

3092 SAYILI ÇAY KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4/12/1984 tarih ve 3092 sayılı Çay Kanununun 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Her yıl Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAY-KUR) tarafından belirlenen yaş çay alım fiyatı taban fiyat olarak kabul edilir. Doğrudan üreticiden yaş çay satın alan gerçek veya tüzel kişiler ÇAY-KUR tarafından belirlenen bu taban fiyatının altında alım yapamazlar. Buna uymayan tüccarlar hakkında, Tarım ve Orman Bakanlığınca alıma konu olan yaş çayın her bir kilogramı için ÇAY-KUR'un belirlediği taban fiyatı tutarında idari para cezası uygulanır.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber