“Desteklerle iş dünyasının üretime geçmesi sağlanmalı”

 TRABZON, TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Önümüzdeki en büyük sorun finans sorunu. Finans olmadan hiçbir hareket olmayacağını biliyoruz. Bunun aşılması konusundaki en önemli konu da faiz oranları. Finans sektörü rahatlatılmalı” dedi.

TSİAD GENEL KURULUNA KATILDI

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) 13. Olağan Genel Kurulu’na Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, eski bakan Faruk Nafiz Özak, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dernek üyeleri ve işadamları katıldı.

“GELECEĞE BAKMALIYIZ”

Genel kurulun açılış bölümünde konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Şehitlerimize Allah’tan rahmet milletimize başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugünlerde beklentilerimiz oldukça fazla. Seçim ortamından çıktık. Seçilen tüm belediye başkanlarımızı kutluyorum. 4.5 yıllık seçimsiz bir süremiz var. Belirsizliklerin ortadan kalkacağını düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Ekonomide önemli bir durgunluk yaşadık. Bu durgunluğun aşılması konusunda seçimler bahane edildi. Bu bahane aslında çok doğru değildi. Seçimler bitti gördüğünüz gibi çok fazla bir şey değişmedi. Geleceğe bakmak istiyoruz. Farklı sektörlerin beklentileri farklı. Bu doğrultuda önümüze bakarak kendimize gelmemiz gerekiyor. Durgun olan kış aylarından çıktık. Büyük umutla birbirimize destek ve moral vererek yürümemiz gerekiyor.”

“EN BÜYÜK SORUN FİNANS”

Hacısalihoğlu, gelecek sürecin çok kolay olmadığını da vurgulayarak şunları söyledi:

“Önümüzdeki en büyük sorun finans sorunu. Finans olmadan hiçbir hareket olmayacağını biliyoruz. Bunun aşılması konusundaki en önemli konu da faiz oranları. Finans sektörü rahatlatılmalı. Bakanımız Berat Albayrak da bu konuda çalışmalarını hızlı şekilde başlattı. İş dünyasının kredi ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da adımlar atılıyor. Faiz oranları ne kadar yüksek olursa olsun geçmişte yüzde 100’lere dayanan faiz oranlarıyla çalıştık. Bugünlerde de bu faiz oranlarının yüksek olmasından korkmadan özellikle ticari ve yatırım konularını ikiye ayırarak; ticari faaliyetleri önce harekete geçirmek gerek. Yatırım giderlerini de ancak enflasyon ve faiz oranlarının düşmesiyle karşılayabileceğimizi söyleyebiliriz.”

“ÜRETİMİN ARTMASI İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART”

Üretim artmadan enflasyonun düşmeyeceğini bildiklerini de vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üretimin artmasına da tarım ve sanayi ürünleri olarak iki türlü bakmak lazım. Tarım ürünlerinin ücretlerinin yüksek olması hepimizi zorluyor. Tarım ürünlerine devlet belli bir sübvansiyon uygulayarak enflasyonu düşürebilir. Sanayi ürünlerinde şu an yatırım olmayacağına göre mevcut kapasitelerin kullanım oranlarının yükseltilmesi lazım. Bu da ancak finansla olur. Yani iş camiamızın mevcut kapasitelerini kullanmaları için verilecek kredilerin belli oranda desteklenmesi lazım. Enflasyona bağlı olarak oluşacak durgunluk istihdamda da büyük sorun yaratıyor. Ekonominin geleceğine dönük olarak özel sektörün hazır olduğunu görüyoruz. Özel sektöre bugüne kadar sağlanan kredilerin yapılandırılması konusundaki desteğin yanında üretim konusunda piyasaların harekete geçmesinde devletin faiz oranlarına sübvansiyon uygulaması gerekmektedir. Belli fonlardaki paraların özellikle imalata dönük kullandırılması geleceğimizi kurtarmak adına önem arz etmektedir.”

“FİNANS VE İŞLETME KREDİSİ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

İş dünyasına önümüzdeki süreçte önemli görevler düştüğünü de vurgulayan Hacısalihoğlu, “Bize düşen görev büyük moralle artık bundan sonra önümüze bakarak, 4.5 yıl içinde seçim olmayacağını ve stabil ekonomiyi devam ettireceğimizi düşünerek hareket etmemizdir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizin üretime destek konularına gerekli sübvanseyi uygulamak suretiyle piyasaların harekete geçirilmesi çok önemli. Finans ve işletme kredisi olmadan firmalarımız harekete geçemez. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız Berat Albayrak’a teşekkür etmek istiyorum. Ekonominin gelişmesi ve düzelmesi konusunda atılan adımlar bizim için çok önemli” dedi.

TSİAD’IN YENİ BAŞKANI SIRRI EREN OLDU

TSİAD Genel Kurulu’nda daha sonra tek listeyle gidilen seçimde Sırrı Furkan Eren yeni başkan oldu. Eren’in yönetiminde şu isimler yer aldı:

“Seçkin Kanca, Serkan Aytekin, Tayfun Denizer, Dursun Ali Sakarya, Övün Vedat Oyman, Serhan Baygın, Mehmet Manzak, Erdinç Özer, Volkan Macit, Mustafa Tiryaki, Tufan Sağlam, Yusuf Çakır.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber