banner240
banner237
banner238

FINDIK ÜRETİCİMİZ ENDİŞE ETMESİN

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Trabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin verdiği hasarı önlemek için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve fındık üreticisini mağdur etmeyeceklerini söyledi.

“Fındığı yerli ve milli bir ürün olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca önemli bir ihracat kalemi olarak görüyoruz. Üreticiden ihracatçıya, her kesimin sorunları ile ilgileniyoruz.” diyen CORA, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini vurguladı. Milletvekili CORA, böceğin şimdiye 3250 dekarlık bir alanda görüldüğünü ifade ederek 2800 dekarlık alanın söküldüğünü söyledi. CORA, kalan arazilerde söküm işlemlerinin 10 gün içerisinde tamamlanacağını ifade etti. ORTALAMA VERİMİ MÜHENDİSLER BELİRLEYECEK Dekar başına verilen desteğin 80 kg fındık üzerinden hesaplanmadığını vurgulayan Milletvekili CORA, “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın tebliğinde böyle bir ifade yer almıyor. Üreticilerimize 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla oluşturulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kilogram başına 15 TL tazminat ödemesi yapılması hususunda bir ifade geçiyor. Üreticimizin arazisine göre fındık verim oranı hesaplanacak. O verime göre de destekleme yapılacak. Buradaki ortalama verimi sahada görevlendirilen mühendis arkadaşlar belirleyecek. Örnek veriyorum bakımsız bir arazide ortalama verim 60 kg üzerinden hesaplanarak destek verilirken bakımlı bir arazide 120-130 kg destek verilecek.” dedi. ÇİFTÇİMİZ İÇİNİ FERAH TUTSUN Ürün ve gelir kaybına ilişkin itirazlarla ilgili de açıklamalarda bulunan CORA, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ ile görüştüğünü söyleyerek, “Maçka’da söküm yapılan araziye giderek çalışmaları inceledik, aynı zamanda üreticimizin taleplerini dinledik. Bu talepleri de söküm alanında Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ Beyi arayarak dile getirdik. O görüşmede yeni bir çalışma yapılacağını, çiftçimizin mağdur edilmeyeceğini, imkanlarımızı zorlayacağımızı, destek ödemesi süresi ve miktarını artırmaya çalışacağını söylemişti. Onun desteği ile bu talebimiz karşılık buldu. Çiftçimiz içini ferah tutsun.” dedi. ANKARA’DAN BEKLENEN HABER GELDİ Ankara’da Bakan PKDEMİRLİ, TMO Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL’ın da yer aldığı bir toplantı yapıldığını söyleyen CORA, “Sökülen fındık bahçeleri ile ilgili yapılan görüşmelerin ardından kg başına verilen destek miktarı ve de sürenin uzatılmasına karar verildi. Bu karar önünüzdeki yılın destekleme kararnamesine işlenecektir.

Ayrıca bu senenin fiyat farkı da üreticimize yansıtılacaktır.” ifadelerine yer verdi DUYUMLARLA DEĞİL VERİLERLE KONUŞMALI Milletvekili Ahmet KAYA’yı da eleştiren CORA, “Sn. KAYA’nın açıklamaları kulaktan dolma açıklamalardır. Gerçeklikle alakası yoktur. Böceğin belediyemiz aracılığıyla geldiği ve bölgeye yayıldığı şeklindeki söylemi bilimsel temelden uzak, dedikodu mahsulü bir söylemdir. Sn. Milletvekili duyumlarla değil verilerle konuşmalı. Ayrıca AK Parti her zaman fındık üreticisinin yanındadır. Kendisini fazla yormasına gerek yok. Üreticimizin talebini, çözüme kavuşturuyoruz. Lafla peynir gemisi yürümediği gibi kuru laflarla da karın doymuyor.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber