banner240
banner237
banner238

FINDIK YENİLEME SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİYOR.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında üreticilere fındık fidanı dağıtımının bu yıl da sürdürüleceği açıklandı.

2013’de uygulamaya konulan proje ile yaşlı bahçelerin yenilenmesini teşvik etmek amacıyla örnek bahçe oluşturacak üreticilere Kasım ve Aralık aylarında dikim için fındık fidanı temin edilerek dağıtılıyor.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, bu yıl da “1000 Dönüme 40.000 Fidan” sloganı ile fidan temin ve dağıtımını sürdüreceklerini belirterek, “Önceliği tek gövde sistemi ile dikim yapacaklara vererek fidan dağıtımını bu yıl da sürdüreceğiz. Fidanların büyük kısmını geç açtığı için soğuğa dayanıklı olup, verimi de yüksek olan Yomra Sivrisi olarak adlandırdığımız melez çeşit teşkil etmektedir” dedi.

Sebahattin Arslantürk uygulama için şimdiye kadar olduğu gibi bu yıl da sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Arslantürk, oluşturulacak bahçelere gereken ilgi ve hassasiyetin gösterildiği takdirde Yomra İkisu, Ortahisar Karakaya örnek bahçelerinde olduğu gibi 6-7 yılda dekarda 200 kilogramlık kaliteli verimin üzerine çıkılabildiğini, 9-10 yılın sonunda ise bunun 400 kilograma kadar ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

-Dikim eğitimleri 25-26-27 Ekim’de

Üreticilerin fidan talepleri 20 Ekim tarihine kadar, TTB ve ilçelerde fındık tüccarları tarafından alınacak. Talepler bir komisyon tarafından değerlendirildikten sonra, fidan tahsisinin uygun görülüp görülmediği başvuru sahiplerine bildirilecek.

Önceliği tek gövde sistemi ile dikim yapacaklara verilerek dağıtılacak fidanların Kasım ayında yapılacak dikimi öncesinde Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin tarafından 25,26 ve 27 Ekim tarihlerinde Araklı, Yomra, Ortahisar, Akçaabat, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde üreticilere bahçede uygulamalı eğitim verilecek.

Temin edilecek 40 bin fidanın dağıtım ve dikimine ise 1 Kasım tarihinden itibaren kademeli olarak başlanıp, tüm çalışmalar üreticiler tarafından gerçekleştirilecek.

-Ortahisar da işbirliği protokolü…

Proje kapsamında Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşlı ağaçlardan oluşan 14 bahçede söküm ve yeniden dikim yapılacak.

Yaşlı bahçelerin sökümünü yapacak Ortahisar Belediyesi, fidanı temin edecek TTB ve dikim ile yetiştirme sürecini takip edecek Ortahisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanacak işbirliği protokolü ile toplam ilçede 50 dekardan oluşan 14 Örnek Bahçe daha oluşturulacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber