banner240
banner237
banner238

HER ŞEYE RAĞMEN ÜRETMEK

Pandemi sürecinde de sosyal mesafe kurallarına uyarak üretim için mühendislerimiz saha çalışmalarına devam ediyor. Özelikle bölgemizde ana geçim kaynağı fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlerde de verim ve kaliteyi artırmak adına üreticilerimize her türlü tarımsal konularda bilgi paylaşımı yapılmakta ve teknik destek sağlanmaktadır. Bu dönemde fındık bahçelerinde kozalak akarı ile mücadele, budama , tepe budaması , dip sürgün temizliği ve gübreleme gibi konularda üreticilerimize teknik destek sağlanmıştır. Özelikle dalkıran, dal delen gibi yazıcı böceklerin zarar verdiği fındık dalları toprak seviyesinden kesilip imha edilmelidir . Dikim mesafesi göz önüne alınarak ocaklarda dal sayısı kademeli olarak 4-6 dal civarına indirilmelidir. Güneş ışılarının ocakta bulunan dallara homojen olarak ulaşması sağlanmalıdır. Dallarda tepe ve uç budamaları yapılarak ana dal üzerinde yeni sürgünler oluşması sağlanmalı ve bu şekilde dalların verime yatmaları sağlanmalıdır. Yılda en az 2 kez dip sürgün temizliği yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki dip sürgünler ana dalların kullanacağı besin elementlerine ortak olmakta hatta onlardan daha fazla besin elementini tüketmektedir.

Bu aylar içinde yine gübreleme önemlidir. İçerisinde fosfor (P) oranı yüksek , azot (N) oranı düşük gübreler kullanılmalıdır. TSP, %18-46 DAP ve buna benzer diğer ticari isimli gübreler kullanılabilir. Organik maddenin artırılmasına yönelik hayvansal gübreler ( tavuk, büyük baş, küçük baş ) kullanılmalıdır.

Kompoze gübreleri ( 20-12-15+ me (Çotanak fertil), 20-20-0, 15-5-15+ çinko, 20-10-10 entec , vb. ) içerisinde birden çok element içeren gübreleri şubat sonu mart başından itibaren kullanabilirler. Azotun bitkilerin erken uyanmasına ve yeşil aksam oluşturmasına etkisi göz önüne alınarak uygulanması gerekir. Aksi taktirde mart- nisan aylarında oluşabilecek don olaylarında fındık dallarının oluşturduğu yeşil aksamın zarar göreceği unutulmamalıdır.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, üreticilerimizin bir yıl boyunca emeğinin heba olmaması için mutlaka tarım sigortası yapmaları konusunda üreticilerimizi uyarıyor. Milli ürünümüz fındığa mühendislerimizin uyarılarını dikkate alarak bakım ve gübreleme periyoduna uyarak gerekli bakım işlerini yapmalarını tavsiye ediyor .

Ayrıca fındıkta özellikle yağlı( tombul) , mincane , uzunmusa gibi çeşitlerde çok görülen kozalak akarı ile de mücadelede önemlidir. Kozalak akarının verim kaybına çok etkisi vardır. Bu kozalaklar içindeki zararlı akarlar nisan sonu mayıs başı yerlerinden çıkarak yeni meyve gözlerine ve sürgün gözlerine doğru hareket etmekte ve onları kurutmaktadır , fındıkta uç kurumalarına neden olmaktadır. Bu dönemde (yapraksız dönemde ) var olan kozalaklar el ile toplanarak araziye atılmalıdır. Bir fındık dalında 5’ten fazla kozalak akarı varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kimyasal mücadeleye akarların göç zamanı olan , fındıkların mercimek tanesi büyüklüğüne ulaştığı dönemde nisan sonu –mayıs başı %80 ‘i kükürtlü ilaç kullanılmalıdır .İlaçlama dönemi yaklaşık 1 haftalık dönemdir. Bu dönem kaçırılmamalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber