banner240
banner237
banner238

“HÜKÜMETİMİZ HER GÜN YENİ TEDBİRLER ALIYOR

 TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, devletin ve bankaların zor durumdaki özel sektörün toparlanması için çeşitli tedbirler alması gerektiğini belirterek, “Mart ayına kadar olan süreçte firmalarımızın takibe atılmaması, temerrüde alınmamasını istiyoruz. Yeniden yapılandırma faizleri kontrol altında tutulmalıdır. Fiyat farkı ve tasfiye kararnamelerinin acilen çıkarılması gerekiyor. Devlet borçlanma senetleri veya devlet tahvilleriyle piyasayı rahatlatabilir. Mart ayına kadar olan sigorta ve vergi borçları bir yıl ertelenmelidir. Devletin yabancı sermayeye karşı Türk şirketlerini koruması gerekir” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı meclis toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant başkanlığında gerçekleştirildi. TTSO’nun Eylül ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından kürsüye gelen Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, güncel ekonomik konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“HÜKÜMETİMİZ HER GÜN YENİ TEDBİRLER ALIYOR”

Son dönemlerde gündemin ekonomi olduğunu belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her geçen gün ekonomiyle ilgili hükümetimiz tarafından gerekli tedbirler alınıyor ve gelecek ona göre planlanıyor. Özellikle 2019’un ilk 3 ayına kadar olan sürecin özel sektör için yorucu olacağını bilmemizde yarar var. Bu süreç içinde bizler alabileceğimiz kadar tedbir alırken, özellikle devletimizin almış olduğu tedbirler de bizleri birinci derecede etkiliyor. Bu doğrultuda Yeni Ekonomik Program açıklandı. Alınması gereken tedbirler konusunda da özellikle Bankalar Birliği konusunda da çalışmalar devam ediyor. Bankaların sendikasyon kredilerini geri ödemeye başlaması bizleri de bu süreç içinde yakından ilgilendiren konudur. Bu süreçte yapacak olduğumuz faaliyetlerde bunu birinci derecede dikkate almakta fayda var. Döviz kurları şu anda stabil vaziyette, umarız daha da düşer. Ama son 3 ayda daha temkinli olmamızda yarar var.”

“DEVLETTEN VE BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN BEKLENTİLERİMİZ VAR”

Özel sektör olarak devletten ve bankacılık sektöründen istekleri olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Özellikle bankacılık sektöründe yeniden yapılandırmanın özel sektörü zor duruma sokmadan yapılması gerekmektedir. Önümüzdeki 6 ay içinde, yani Mart ayına kadar olan süreç bizler için zor olacak. Bu sürede firmalarımız taahhütlerini yerine getiremeyebilirler. Devletimizden şu desteği istiyoruz; bankalarla, BDDK ile görüşme yaparak, bu süreç içinde firmalarımızın takibe atılmaması, temerrüde alınmaması bizler açısından çok çok önemli. Dolayısıyla bu konu şimdiden dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde firmalarımızın ne kadar zor duruma olacağı aşikârdır. Yeniden yapılandırmaya başvuran firmalarımızın faiz oranlarında önemli miktarda artış olduğu görülmektedir. Firmalarımızın bu faiz oranlarıyla gelecekte ne kadar zor duruma düşeceğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla devletimizin özel sektörün kurtarılması adına bankalar üzerinde etkisini göstermesi gerekiyor.”

“DEVLET BORÇLANMA SENEDİ VEYA DEVLET TAHVİLİ VEREBİLİR”

Hacısalihoğlu, devletten alacağı olan birçok firma olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:

“Devletten alacağı olan birçok firmamız var. Devletle iş yapan müteahhit sektörümüz var. Müteahhit sektörünün devletten alacağına karşılık fiyat farkı kararnamesi beraberinde tasfiye kararnamesinin acilen çıkarılması şarttır. Tasfiye kararnamesi elbette müteahhit açısından kurtarıcıdır fakat o süreç içinde yapmış olduğu imalatlara fiyat farkı alamadığı takdirde yine bataktadır. Firmalarımızı batırmamak gerekiyor. Bu firmalar kolayına yetişmiyor. Devletten alacaklarının bir an önce ödenmesi, hatta gerekli fiyat farklarının ödenerek tasfiye isteyen firmalara tasfiye yaptırmak, isteyen firmalara da fiyat farkı vermek suretiyle devam ettirmek gerekir. Devletin parası olmayabilir. Ama geçmiş yollarda olduğu gibi devlet borçlanma senetleri verebilir, devlet tahvilleri verebilir. Geçmişte bunları yaşadık uyguladık. Vadeli verilecek olan devlet tahvilleri, devletten alacakları olan üyelerimize rahatlık sağlayacaktır. Medikal grubundaki üyelerimizin de devletten alacaklarına karşılık borçlarının bir an önce ödenmesi en büyük arzumuzdur.”

“EKONOMİK PROGRAMIN TAKİBİ BAĞIMSIZ KURULUŞLAR TARAFINDAN YAPILMALIDIR”

Yeni Ekonomik Program’la önemli adımlar atıldığını vurgulayan Hacısalihoğlu, “Özellikle cari açığın, bütçe açığının kapatılması, büyümenin sürdürülebilir olması, enflasyonla mücadele ön plana çıkan başlıklar. Hepsi bizler için çok çok önemli. En önemlisi de alınan kararla 3 ayda bir eylemlerin takip edilmesi. Ancak bize göre eylemlerin takibinin kamu tarafından değil, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması daha uygundur. Sadece kağıt üzerinde formalite olarak değil, gerçek anlamda alınan kararların ilgili kurumlar tarafından uygulanıp uygulanmadığının takip edilmesi gerekmektedir” dedi.

TRABZON’DA NEFES KREDİSİ 14 MİLYON LİRAYA ÇIKARILDI

Ekonomik sıkışıklığa karşı önemli miktarda destekler verildiğini de ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TOBB desteğiyle biz de Nefes Kredisi vermeye başladık. Ayın 21’inde başlayan başvurularda 180 civarında talep oldu. Firmalarımıza 75’er bin lira para ödüyoruz. Daha önce 200’er bin lira ödemiştik ama kaynaklar az olunca daha fazla firmaya dağıtma adına miktarı düşürdük. Talep oldukça fazla. İlk başta 5 milyon lira olarak hesapladığımız destek 14 milyon liraya kadar çıkmış durumda. Bizim amacımız bunu daha da artırmak suretiyle üyelerimize daha fazla katkı sağlamaktır. Benzer şekilde KOSGEB desteklerinden yararlanan firmalarımızın da bunları takip etmeleri gerekiyor.”

“SİGORTA VE VERGİ BORÇLARI BİR YIL ERTELENSİN”

Hacısalihoğlu, zor durumda olan firmalara katkı sağlamak adına devlete olan borçların ertelenmesini istediklerini de ifade ederek şöyle devam etti:

“Mart ayına kadar olan süreçte devlete karşı olan sigorta ve vergi gibi ödemelerimizin en az bir yıl daha ertelenmesini talep etmekteyiz. Geçmişte uygulandı piyasa rahatladı. Bu dönemde de bunun uygulanması piyasada rahatlık sağlayacak, piyasaya güven ve huzur getirecektir. Kış döneminde zaten durgun olan piyasanın üyelerimiz üzerine daha fazla etkisi olmaması adına devletimizin üyelerimizden aldığı bu tür alacakları bizler açısından çok önemli bir adımdır.”

“YABANCI SERMAYEYE KARŞI DEĞİLİZ AMA SADECE KRİZ SIRASINDA GELİYORLAR”

Piyasa özel sektörle ve finans sektörüyle birlikte döndüğünü hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Buna göre özel sektör olmazsa finans sektörü de olmayacaktır. Dolayısıyla devletin bu dengeyi gözetmesi ve özel sektörü koruması gerekiyor. Hepinizin bildiği gibi ülkemizde yabancı sermaye olarak yaklaşık 55 bin firma var. Ağırlıkla kriz ve kriz sonrası ülkemize gelmektedirler. Şu anda da ülkemizde birçok yabancı firma, şirketlerimizi satın almak üzere çalışmalarını sürdürüyorlar. Zor durumda kalan firmalarımız kendilerini kurtarmak için işlerini devretmek, satmak veya kapatmak zorunda kalıyor. Bu sektörlere de yabancılar girecek. Biz yabancı sermayeye karşı değiliz. Ama bu şekilde değil. Her zaman piyasaya girmeleri lazım. Sadece kriz sonrası değil. Devlet olarak kendi özel sektörümüzü öncelikle koruyup kollayacağız, onların düşmesine engel olacağız ve firmalarımızı da yabancıların eline geçirmeyeceğiz. Bu devlet olarak bizim üzerinde durmamız gereken bir konudur. Özel sektör yok olduğu takdirde geleceğin nasıl olacağını hepimiz biliyoruz. Şu anda piyasada önemli sektörlere baktığımız zaman ağırlıkta yabancıların elinde olduğunu görüyoruz. Bütün dünyanın gördüğü Türkiye’nin büyük potansiyeli. O potansiyelden biz payımızı alamadık. Bu döviz kurlarıyla onların ülkemize girmesi ve bundan pay alması çok kolay. Onların Türkiye’ye girmesi sadece Türk piyasası için değil, aynı zamanda Türkiye’nin hinterlandında olan piyasayı da ele geçirmeleri demektir. Dolayısıyla birinci derecede önemli olan firmalarımızın ayakta kalmasıdır. Bizim mücadelemiz de bu yöndedir. Firmalarımızın düşmemesi adına devletin elden gelen her şeyin yapılması gerekir.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber