KARADENİZ BÖLGESİ İHRACATININ %25 İNİ TRABZON İLİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

2020 yılının Ocak-Temmuz aylarını kapsayan 7 aylık döneminde; 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesinden gerçekleştirilen 2.518.468.350 ABD Doları tutarındaki ihracatın, % 25’ine tekabül eden 633.245.133 ABD Dolarlık kısmı tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiş oldu. Trabzon ilinden gerçekleştirilen ihracatta bir önceki yılın 7 aylık dönemine oranla % 7 oranında artış yaşandı. Karadeniz Bölgesi illeri içinde en fazla ihracat gerçekleştiren ve birinci sırada yer alan Trabzon ilini, ikinci sırada 386.579.002 ABD Doları ihracatla Samsun ili ve üçüncü sırada ise 279.626.133 ABD Dolar ihracatla Zonguldak ili izledi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Karadeniz Bölgesinin en fazla ihracat gerçekleştiren İlinin Trabzon ili olduğunu Bölge içinde ihracat sıralamasındaki birincilik ünvanını koruyarak Bölge ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirme başarısı gösterdiğini ifade etti. DKİB Başkanı KALYONCU; 2020 yılı 7 aylık döneminde Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin yer aldığı TR90 Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının ise % 61’inin aynı şekilde tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

DKİB Başkanı KALYONCU, güçlü kurumsal yapı, köklü ihracat kültürüne sahip olan Trabzon ilinden aktif olarak 234 firmanın ihracat yaptığını ve ihracatçı firma sayısının her geçen ay arttığını ifade etti. ve ihracatçılarımızla sürdürülen uyumlu çalışmalar, kentte var olan ihracat kültürü ve tecrübesi Trabzon ili ihracatını sürdürülebilir hale getirerek yaklaşık 20 yıl içinde Trabzon ili ihracatının 6 kat artış göstererek 1 Milyar Doların üzerine ulaştığını ifade etti.

Ülke çeşitliliği olarak da Trabzon ilinden ihracat yapılan ülke sayısının her geçen yıl arttığına vurgu yapan KALYONCU, 2020 yılının 7 ayında Trabzon ilinden 115 Ülkeye ihracat yapıldığını ve ihracat yapılan Ülke sayısı itibariyle de Bölge içinde Trabzon ilinin birinci sırada yer aldığını belirtti.

Trabzon ilindeki dış ticarete yönelik kurumsal altyapının güçlü olması, İl ihracatını önümüzdeki dönemde daha da üst sıralara çıkararak Karadeniz Bölgesi ihracatının lokomotifinin her yıl Trabzon ili olacağına vurgu yapan KALYONCU; Trabzon ilinin bu tecrübesinin Bölge Birliği olan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği kanalıyla tüm Bölge illerindeki işletmelere yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yaparak, Bölgedeki tüm illerin ihracatının Trabzon ili gibi üst rakamlara ulaştırılmasına katkı sağlayacaklarını belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber