KİVİ HASADI BAŞLADI

TALEP EDEN BİRİM : KTV Şube Müdürlüğü

KİVİ HASADI BAŞLADI

Kivi meyvesinin hasadı yapılabilmesi için meyvedeki suda çözünür kuru madde miktarının ( S.Ç.K.M) % 7-9 arasında olması gerekmektedir. Bu değerin altında hasat yapılması durumunda:

1- Meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya,

2- Meyvede sulanmaya,

3- Depolama süresinin kısalmasına,

4- Raf ömrünün azalmasına,

5- Meyvede hızlı yumuşamaya,

6- Tat ve aromanın istenilen düzeye gelmemesine,

7- Meyvedeki kuru madde miktarının arzu edilen seviyeye gelememesine neden olmaktadır.

İlimizde 2019 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 1450 dekar alanda 2100 ton kivi üretimi yapılmıştır.

Bu yıl İlimizde kivi hasadını Akçaabat İlçesi Alsancak mahallesinde 2,5 dekar kivi bahçesi olan Selahattin SÖNMEZ’ in bahçesinde Sayın Valimiz İsmail USTAOĞLU, Akçaabat Kaymakamı Ramazan KURTYEMEZ, İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY, İl Müdür Yardımcımız Ali Kemal YILDIZ, Şube Müdürü Erdal YİĞCİ, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim NEZİR ve Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU’ nun katılımlarıyla başlattık.

Sayın USTAOĞLU; Trabzon İlinde fındık ve çaydan sonra kivi alanlarının da yıllar itibarıyla ekonomik getirisinin fazla olması nedeniyle hızlı bir artış gösterdiğini söyledi. USTAOĞLU bu projelerin çok önemli olduğunu belirterek, fındık ve çayın yanında alternatif olarak kivi bahçelerinin sayısının artırılmasının; gerek il ekonomisine katkı ve gerekse çiftçilerimizin gelirinin artırılmasını sağlayacaktır dedi. Sayın Valimiz konuşmasının sonunda bu projelerde emeği geçen herkese teşekkür ederek özellikle böyle güzel bir bahçeyi tesis edip bu duruma getiren bahçe sahibini tebrik etti.

İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY da kivi üreticilerini özellikle erken hasat yapmamaları konusunda uyararak, mutlaka zamanında hasat yapmalarının çok önem arz ettiğini hatırlattı. İl Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerimizin yanında olduklarını belirtti. GÜLBAY bu projelerin gelecek yıllarda da devam ettirilerek çiftçilerimizin ekonomik gelirinin yükseltilmesine katkı sağlamaya devam edileceğini söyledi.

Konuşmaların ardında bahçede kivi hasadına geçildi.

Seyhan UYAR Erdal YİĞCİ Cahit GÜLBAY

Ziraat Teknikeri Şube Müdürü İl Müdürü

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber