banner240
banner237
banner238

KOSGEB'in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Trabzon'da tanıtıldı

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Biz iş dünyası olarak sorumluluk alacağız, devlet de elinden gelen desteği sağlayacak. Tek taraflı olmuyor. Hep birlikte çalışmak zorundayız” dedi.

KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında TTSO’da düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla iş dünyasına anlatıldı. Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, piyasanın hareketlenmeye başlamasının ardından üretimin desteklenmesi konusunda da çalışmaların yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Üretimin desteklenmesi adına devletin elini taşın altına fazlasıyla koyarak verdiği destekler var. Esasımız üretim ve istihdam. Bugüne kadar olan desteklerin yanında önümüzdeki süreçte de uygulanacak olan yeni desteklerin olduğunu biliyoruz. Bir taraftan biz iş dünyası olarak sorumluluk alacağız, devlet de elinden geldiği miktarda bize katkı sağlayacak. Tek taraflı olmuyor. Hep birlikte çalışmak zorundayız. Önümüzdeki süreç çok önemli. Herkes bu desteklerden payına düşeni almalı. Bizlerin kurumlardan beklediğimiz işlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması. Kanunların ve yönetmeliklerin koyduğu kuralların biraz daha yararlanıcıların lehine olması en büyük arzumuzdur. Zaman zaman bazı sıkıntıları duyuyoruz. İnanıyoruz ki gerekli kolaylıklar sağlanacaktır” dedi.

PROJEYE BAŞVURULAR BAŞLADI

KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Faruk Kahvecioğlu ise pandemi sürecinde işletmelerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu sorunları aşmak adına Dünya Bankası işbirliğiyle belirli bir kaynak imkânı sağlandı. Bu kaynağı hızlıca sahaya aktarma adına bu destek programı kurgulandı. Mevcut istihdamı korumak kaydıyla, yaratılan yeni her bir yeni istihdama 100 bin lira destek sağlanacak. Bu destek faizsiz, 24 ay sonra geri ödemesi başlayacak, 4’er aylık dönemlerle 6 taksitte geri ödenecek. Ciddi bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Mevcut istihdamın korunmasını önemsiyoruz. 2021 yılındaki ortalama istihdam sayınızın üzerine bir istihdam yaratmanız gerekiyor. İstihdam şartı ne kadar çabuk yerine getirilirse bu destekten de kadar çabuk faydalanılabilecek. Başvuruların hemen yapılması ve istihdamın yerine getirilmesi durumunda hemen ödeme alınabilecek. Dolayısıyla bu süreçte ne kadar hızlı davranırsanız o kadar önemli. Çünkü kaynak kısıtlı. Hedefimiz 80 bine yakın yeni istihdam yaratmak. 40 bine yakın başvuruya ulaştık. Şubat ayı içinde bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Programda daha sonra KOSGEB Trabzon Müdürü Muhammet Mustafa Kurt Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi’nin sunumunu gerçekleştirdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

MİKRO ve KÜÇÜK İŞLETMELERE (MKİ) HIZLI DESTEK PROGRAMI DETAYLARI

KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere ve yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanacaktır.  

    

1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü” ve “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden (Aralık 2021) önceki ayda (Kasım 2021) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler ise en fazla 5 personel için destek alabilecektir. 

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektörleri; www.kosgeb.gov.tr

adresinde yer alan “Program Kapsamındaki Sektörler Tablosu”nda belirtilmektedir. Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecektir. Başvuru şartlarını karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama ara yüzü olan KBS - KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkânları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde ve destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir. Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecektir. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile MKİ’ler, kullandıkları desteği 24 aylık geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte verilen destek geri alınacaktır.  Geri ödemeli bu destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

Destek başvuru şartları ve destek türü:

Ölçek kriteri:  Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.

Sektör kriteri: NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan birine sahip olan MKİ’ler başvurabilecektir.

2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri: Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı mali kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan ve İkinci Bileşene başvuran yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.

Aşağıdaki belirtilen işletmeler başvuruda bulunamayacaktır:

- Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.

- İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş Vergi ve SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir.

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği (2021 Aralık) aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber