banner240
banner237
banner238

Pakistan’la karşılıklı ticaretimizi artırmalıyız”

TTSO – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri ele alındı.

Çalışma yemeğine Pakistan Başbakanı Imran Khan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pakistan Dışişleri Bakanı Makhdoom Shah Mehmood Qureshi, Pakistan Planlama Bakanı Makhdoom Khusro Bakhtyar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve diğer ilgililer katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Pakistan’ın her alanda yakın ilişkideyken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kendilerini mutlu etmediğini belirterek şunları söyledi:

“Yarım milyar doların biraz üzerindeki karşılıklı ticaretimiz, iki kardeş ülkeye yakışmıyor. Karşılıklı yatırımlarımız da benzer şekilde istediğimiz seviyede değil. Türkiye’nin Pakistan’daki toplam doğrudan yatırımları 1 milyar dolar. Pakistan’ın Türkiye’deki doğrudan yatırımları ise 600 milyon dolar civarında. Müteahhitlik firmalarımız tüm dünyada olduğu gibi, Pakistan’da da önemli projeler gerçekleştirdi. Toplam 59 projeyi başarıyla tamamladı. İşbirliğimiz kapsamında Türkiye-Pakistan Ticaret Odası Forumu’nu kurduk. Firmalarımızın yaşadığı sorunları, burada görüşüp, sonra da Türkiye’de ve Pakistan’da hükümetlerimize sunacağız. Ticarette korumacı politikalardan şikâyetçiyiz. Korumacılığın halkımızı fakirleştireceğini düşünüyoruz”.

Vize konusunda yaşadıkları soruna da değinen Hisarcıklıoğlu, “Biz dostuz; kardeşiz. Kardeşler birbirlerinin evine izin alarak mı gitmeli? Vize uygulaması, ticaretin önünde ciddi bir engel olarak karşımızda duruyor. Hiç olmazsa iş dünyasını bu vize sorunundan kurtarmamız lazım. Bize destek olun. Burada bulunan Türk iş dünyasına fırsat verin. Daha fazla yatırım yapalım. Daha fazla karşılıklı ticaret yapalım” dedi.

Ülkesinin bakir bir alan olduğunun altını çizen Khan, "Pakistan'ın birçok alanda büyük potansiyeli var ve bu potansiyel henüz tam olarak kullanılmış değil." dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber