“Sarp’ta bekleme süreleri azalırsa ülke ticareti kazanacak”

Google'da Abone Ol
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Alp Giray’ı ziyaret ederek Sarp Sınır Kapısı başta olmak üzere bölge ihracatının ve ticaretinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu.

Ziyarette TTSO Genel Sekreteri Ali Rıza Kul ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) Sarp Şube Müdürü İbrahim Tomul da yer aldı. Görüşmede, Sarp Sınır Kapısı’nda geçişlerin hızlandırılması, bekleme sürelerinin azaltılması, TIR park alanlarının artırılarak modern hale getirilmesi ve sınır kapısındaki işlemlerin daha etkin yürütülmesi için alınması gereken önlemler ele alındı. Bölge ticaretinin geliştirilmesi ve ihracatçıların sınır geçişlerinde karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.

SARP, YOLCU SAYISINDA TÜRKİYE’NİN İKİNCİ EN YOĞUN KARA GÜMRÜK KAPISI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Sarp Sınır Kapısı’ndan 2025 yılında 740 bin 25 araç giriş ve çıkış yaptı. 2026 yılının ilk sekiz ayında ise sınır kapısındaki araç giriş ve çıkış sayısı 483 bin 582 olarak kaydedildi.
Yolcu hareketliliği bakımından da önemli bir konumda bulunan Sarp Sınır Kapısı, Kapıkule’nin ardından Türkiye’nin en yoğun ikinci kara gümrük kapısı oldu. Verilere göre, 2025 yılının tamamında 5 milyon 43 bin 991 yolcunun kullandığı sınır kapısından 2026 yılının ilk sekiz ayında ise 3 milyon 395 bin 466 yolcu geçiş yaptı.

ÇELEBİ: SINIR KAPILARINDAKİ VERİMLİLİK BÖLGE TİCARETİNE DOĞRUDAN YANSIYOR

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Sarp Sınır Kapısı’nın Trabzon ve Doğu Karadeniz’in dış ticareti açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, sınır geçişlerinin hızlandırılmasının ve bekleme sürelerinin azaltılmasının bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Çelebi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vizyonuyla gümrük kapılarındaki modernizasyona büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Sarp da GTİ aracılığıyla modernize edilen gümrük kapıları arasında yer alıyor. Tabi yapılan çalışmaların karşılıklı olması da gerek. Bu anlamda ilgili makamlarımız Gürcistan makamlarıyla irtibat halinde” diye konuştu.

“DRONE SALDIRILARI SARP’TAKİ  YOĞUNLUĞU ARTIRDI”

Karadeniz’de gemilere yapılan drone saldırılarının Sarp’taki yoğunluğu artırdığını vurgulayan Çelebi, “Sarp Sınır Kapısı, yalnızca bölgemizin değil, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından da büyük önem taşıyor. Kapıdaki araç ve yolcu hareketliliği, buranın ne kadar yoğun kullanıldığını açıkça ortaya koyuyor. Bu yoğunluğun etkin şekilde yönetilmesi, geçişlerin hızlandırılması ve bekleme sürelerinin azaltılması hem ihracatçılarımız hem de ticaret erbabımız açısından büyük önem taşıyor. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın sınır geçişlerinde zaman kaybetmemesi, lojistik süreçlerin daha öngörülebilir hale gelmesi ve ticaretin kesintisiz sürdürülmesi gerekiyor. Bunun için ilgili kurumlarımız arasında koordinasyonun güçlendirilmesini, mevcut kapasitenin daha verimli kullanılmasını ve ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin hayata geçirilmesini önemsiyoruz. TTSO olarak bölgemizin ihracatını ve ticaret hacmini artıracak, iş dünyamızın rekabet gücünü yükseltecek her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazırız” dedi.

Başkan Çelebi, daha önce Trabzon’da görev yapan ve yaklaşık iki ay önce görevine başlayan Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Alp Giray’a hayırlı olsun dileklerini de iletti, başarılı çalışmalarının Sarp’ta da süreceğine inandığını vurguladı

“Sarp’ta bekleme süreleri azalırsa ülke ticareti kazanacak”
Giriş Yap

Manset 61 - Trabzon un Haber Sayfası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Sohbet Et

Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.