banner240
banner237
banner238

TIĞLI’DAN PAKDEMİRLİ’YE ÇAY SORULARI

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Artan girdi maliyetleri karşısında çok zor koşullarda hasat yapma mücadelesi veren çay üreticilerine geçtiğimiz yıl verilen 3 lira 27 kuruş olan yaş çay taban fiyatının, bu yıl üreticiyi mağdur etmeyecek bir oranda olması gerektiğini ifade ederken  üreticinin endişe ve merakla beklediği yaş çay alım fiyatının ne olacağı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdiğini” açıkladı.

YAŞ ÇAY ALIM FİYATI HEMEN BELİRLENMELİ
Stoklarında çay kalmayan fabrikalar ve üreticinin Pandemi döneminde yaşadığı ekonomik zorluklar dikkate alınarak fiyat belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Tığlı, “salgın sebebiyle yabancı işçi gelmeyince çoğu üretici hasadını kendi imkânlarıyla aile bireyleriyle birlikte yapmaya çalışacak. Muhtemelen AKP kurnazlığı da yaş çay alım fiyatlarını aşağıda tutmak için bu duruma işçilik ve hasat maliyetleri düştü demeyi aklından geçiriyordur. Fakat herkes bilsin ki üreticinin tahammülü de sabrı da elde avuçta olan üç beş kuruşu da bitti. ÇAYKUR tarafından uygulanan taban fiyatın tavan fiyata dönüştüğünü, özel sektörün bunun altında alım politikası uygulamasına imkân verilerek üretici zarar ettirilmiştir. Dolayısıyla alay eder gibi açıklanacak hiçbir fiyatı kabul etmiyoruz” dedi.

SALGINDA YAŞAM MÜCADELESİ VEREN ÇAY ÜRETİCİSİ PİYASININ İNSAFINA TERKEDİLDİ

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde:

• Çay üretiminde kullanılan gübrenin ton fiyatı geçtiğimiz yıla göre yüzde elli zamlanmıştır. Buna karşılık Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticiye 2020 yılı üretiminde sağlanan dekara 8 TL gübre, 17 TL mazot desteği yetersiz değil midir? Fark ödemesi desteğinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

• 2020 yılında yaş çay alımı taban fiyatı son 20 yılın en düşük oranında belirlenmiştir. Belirlenecek yeni taban fiyatın sektörde tavan fiyat işlevi görmemesi için, bu koşullar göz önünde bulundurularak fiyat belirlenecek mi? ÇKS kaydı olmayan çok sayıda üreticiye herhangi bir destek sağlanmayacak mı?

HABER: GÖNÜL AYDIN

GİRESUN ORDU TEMSİLCİSİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber