
2025 yılı ilk iki ayında Doğu Karadeniz Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 224 Milyon 602 Bin doları Trabzon’dan, 18 Milyon 506 Bin doları Rize’den, 12 Milyon 389 Bin doları Gümüşhane’den ve 11 Milyon 687 Bin doları ise Artvin’den gerçekleşmiştir. Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre; Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 5 ve Gümüşhane’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 30 oranında artış yaşanırken, Rize’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 31 ve Artvin’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 16 düşüş yaşanmıştır.
2025 yılı Ocak-Şubat aylarında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler; 142 Milyon 998 bin dolar ile Fındık, 29 Milyon 751 Bin dolar ile Yaş Meyve Sebze, 23 Milyon 632 Bin dolar ile Maden ve Metaller, 16 Milyon 145 Bin dolar ile Su ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri, 13 Milyon 774 Bin dolar ile Değerli Maden Mücevherat olarak sıralanmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgemizden 2025 yılı Ocak-Şubat döneminde 103 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 116 artış ve Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 2917 artış yaşanırken, Rusya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 25, Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 8, Almanya’ya yapılan ihracatımızda ise yüzde 28 oranında düşüş yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak başta Fildişi Sahilleri, Şili, Guatemala, Meksika olmak üzere 20 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir.
Bilgilerinize saygılarımla arz olunur.
Saffet KALYONCU
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı