AHMET KAYA DAN ÇAYKUR İŞCİLERİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Kamuoyunda “geçici işçi veya mevsimlik işçi” olarak tanımlanan, yıl içerisinde belirsiz süreli hizmet akdiyle çalışan ücretliler almakta oldukları ücretlerinden işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmasına rağmen; yasadaki “Son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeme yükümlülüğü” ve “prim ödeyerek sürekli çalışmış” ibaresi nedeniyle hukuken ve fiilen işsizlik sigortası yardımına hak kazanamamaktadır.
 

Örneğin; ÇAYKUR İşletmelerinde yılda 180 gün çalışmakta olan bir geçici işçi 3 yıl içerisinde toplamda 540 gün çalıştığından 600 günlük prim gün sayısına teknik ve fiili olarak ulaşamamaktadır. Dolayısıyla işsizlik sigortası primi ödeyen ÇAYKUR işçileri, işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alamamaktadırlar.
 

Bu durum anayasamızın “Kanun Önünde Eşitlik” ve “Sosyal Güvenlik” ilkelerine de aykırıdır ve mevsimlik işçilere yapılan büyük bir haksızlıktır.

Bu haksızlığın acilen giderilmesi için kanun teklifi verdim. Teklifimiz kabul edilirse, başta ÇAYKUR işçileri olmak üzere tüm mevsimlik işçiler iş akdinin feshi halinde işsizlik maaşı alabileceklerdir.

Kanun teklifim ektedir.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.
Sevgi ve saygılarımla.

Ahmet KAYA
CHP Trabzon Milletvekili

TBMM KİT Komisyonu Üyesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber