CHP 10 KASIM 2022 ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENİNDE ATA'NIN HUZURUNA ÇIKTILAR

Atatürk ve silah arkadaşlarını, bugüne kadar vatanı uğruna hayatını vermiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 
Atatürk partimizin ve ülkemizin kurucu lideridir. Sadece bir savaş kahramanı değil, Türk Devrimi’nin önderidir. Atatürk ilke ve devrimleri yok olmakta olan bir ulusun varoluş mücadelesidir. Sömürülen ulusların kurtuluş reçetesidir. Altıok parti programımızdır. Cumhuriyet Halk Partisi sadece ülkemizin değil, tüm ezilen ulusların partisidir. Deneyimleri ülke sınırları içerisine sığmayacak kadar değerlidir.
Ülkemizi çevreleyen vekâlet savaşları ile karşı karşıyayız. Kendi bayrakları altında savaşa giremeyen emperyalist devletler, kiraladıkları ideolojiler, cemaatler, kimlik politikası yapıcıları ile ülke kaynaklarına el koymaktadırlar. I. ve II. Dünya Savaşı’nda İngiliz ve Alman rekabetinden Amerika yararlanmış ve hegemonyasını güçlendirmiştir. Avrupa Birliği ile sonlandırılmaya çalışılan bu rekabet İngiltere’nin ayrılması ile yeniden başlamıştır. Çin, Kuşak Yol Projesi ile tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırarak Amerika’nın deniz üstünlüğünü aşmak istemektedir. 
Bugün II. Dünya Savaşı’nın olduğu topraklarda savaş vardır. Ukrayna’da, Almanya’da yasak olan Nazi Partisi iktidar tarafından desteklenmektedir. Avrupa ekonomik fonlarından yararlanmakta ve silah yardımı almaktadır. Rusya’dan enerji alıp üretim yapan Avrupa, Rus enerji kaynaklarına el koymak istemektedir. Aşırı derecede borçlandırılan Türkiye bu savaşın aracı yapılmaya zorlanmaktadır. Yunan sopası ile tehdit edilmektedir. Türkiye, bu karmaşık emperyalist savaştan Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve Atatürk’ün deneyimi ile çıkabilir. 
Nasıl Atatürkçü olunur? Atatürk tüketim toplumunun kimlik tanımında olduğu gibi tükettiği ürünlerle tanımlanamaz. Atatürkçü olmak yaşam boyu eğitime inanmak, okumak, üretmek, yabancı dil bilmek, sanata önem vermekle olunur. Atatürk İzmir’e girdiğinde dinlenmesi için tahsis edilen konuta giderken Yunan Bayrağı’nı yerde görür. Bu nedir? diye sorar. İşgalde Yunan Kralının bu konutta kaldığı, konuta girerken Türk Bayrağı’nı çiğnediği söylenir.  “Hata etmiş. Bayrak bir milletin şerefidir, yere serilemez ve çiğnenemez” der Atatürk. Atatürkçü olmak Atatürk gibi onurlu davranabilmektir.
Atatürk bizim için kimdir? Partimizin kurucu lideri olması yanında bir dünya lideridir. Dünyanın ilk çocuk bayramını ilan eden liderdir. Ağacı kesmeyip, köşkünü raylar üzerinde taşıyan liderdir. Bataklığı, orman çiftliğine çeviren ve üretim yapan liderdir. Burada bir şey olmaz diyenlere “burası vatan toprağıdır, kaderine terk edilmez” diyen liderdir. Amerika’da 1933’te gen teknolojisi ile üretilen çiçeğe ismi verilen liderdir. Arkeolojik kazı yöneten liderdir. İlk resim sergisi açan Müslüman liderdir.
Atatürk, kurtuluş mücadelesinde kadınların acılarını çok iyi gözlemlemiştir. Nazife Kadın ekmek pişirip cepheye taşımaktadır. Düşman askerlerince yakalanır ve sorgulanır. Askerlerin yerini söylemeyince ekmek pişirdiği fırında yakılır. Kütahya sırtlarında -40 derecede battaniyesini top mermisi üzerine örten yaşlı nineden battaniyeyi üzerine alması istenir. Nine “Topun nemleneceğini, ben bir ölürüm onunla binler doğacak”, der. Sırtında top mermisi, kucağında bebeğini taşıyan Ayşe Hatun düşman askeri geçerken ağlayan bebeğini göğsüne bastırır, düşman geçer gider, bebeği kaldırdığında bebeğin şehit olduğunu görür, üzerine bayrağı örterek cepheye gider… Ayşe Hatun “Sen yüzlerce binlerce yıl sonra doğacak çocuklar için şehit oldun” der.
Atatürk kadın hakları savunucusu bir liderdir. Kadınları, nüfus sayımında sayılmayan bir rejimden eşit vatandaşlık haklarının tanındığı bir rejimi kurar. Kadınlar; kanun önünde eşitlik, mülkiyet edinme, miras hukukunda eşit haklar, boşanma hakkı, tek eşli evlilik, seçme-seçilme gibi hakları cumhuriyetle birlikte elde eder. Bütün kadınlar Cumhuriyetçi, bütün kadınlar Cumhuriyet Halk Partili olmalıdır! Cumhuriyet Halk Partili kadınlar güçlüdür, çalışkandır, yaşanabilecek acıları anlayan, anlatandır.
1930’lu yıllar… Atatürk, “İstikbal göklerdedir” dedi ve Türk Hava Kurumu’nu kurdu. Dünyanın ilk kadın savaş pilotunu yetiştirdi. Bir meşale yaktı ve bu meşalenin ışığında ilerlememizi istedi. Eğer, bu ışık doğrultusunda ilerlemiş olsaydık, bugün uzay endüstrisinin önemli bir aktörü ve çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerinde olabilirdik. Ne yazık ki, yönetim zafiyeti ile karşı karşıyayız. 
Kurtuluş mücadelesini önderliğinde verdiğimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uçakları ile bombalanmış, denetim görevi elinden alınmış ve işlevi yok edilmiştir. Silahları kendine çevrilmiş bir devlet ne kadar yaşayabilir? Rota karanlığa dönmüş, modern kurumları hasar görmüştür. 100 yıl önce kurulan kurumlar kapatılıyor, benzer adla imitasyon kurumlar açılıyor. Uçaklarımız uçmuyor, ormanlarımız yanıyor. Bu vatan toprakları Türk kadınının göğsüne basarak şehit ettiği bebeği, ateşte yakılan kadının emeği üzerine kuruludur.
Vatan toprağı namustur, para ile satılamaz. Ülkesi için savaşmayan, bu vatana vatandaşlık bağı ile bağlı olamaz. İçinde bulunduğumuz durum, kahramanlık destanı yazmış bir ulusun mirasçılarına yakışmaz. Başarısızlık kabul edilemez. Diriliş, Cumhuriyet Halk Partisi kadroları, kadınları ve gençliği ile olacaktır. 
Onun, bizlere armağan ettiği Cumhuriyeti daha yukarılara taşıyacağımıza, ilke ve hedeflerine sahip çıkacağımıza, gösterdiği yolda yürüyeceğimize, aynı azim ve kararlılıkla davranacağımıza, ilkelerinin yılmaz bekçisi olacağımıza Cumhuriyet Halk Partisi kadroları olarak and içeriz.
Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Türk Halkı! Yaşasın Atatürk!
Hepinizi Cumhuriyet Halk Partisi adına saygıyla selamlarım.

Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ
CHP Trabzon İl Sekreteri

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber