banner240
banner237
banner238

CHP HEYETİ, ERZURUMDA

CHP’Lİ AHMET KAYA: “23 TEMMUZ 1919 RUHUYLA ERZURUM’DAYIZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve Meclis Divan Kâtibi Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Erzurum Kongresi’nin 101. Yılı kutlamaları için Erzurum'dalar.

CHP Trabzon Milletvekili Kaya, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz kararıyla Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 101’inci yılını kutlamak için Erzurum’dayız. Burada olmaktan, törenlere katılmaktan ve bugüne tanıklık etmekten büyük onur duydum” dedi.

Kurtuluş mücadelesinde dönüm noktalarından biri olan Erzurum Kongresi'nin 101. yıl dönümü bugün kutlanıyor. Erzurum Kongresi’nin önemine ilişkin CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şunları söyledi:

BÜTÜN YURTTAKİ DİRENİŞİN BİRLEŞMESİ YOLUNDA İLK ADIM

“Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz, tarihi zaferlerle dolu bir devlettir. Erzurum Kongresi ise kurtuluş mücadelemizin mihenk taşlarından, dönüm noktalarından biridir. ‘Kuva-yı Milliye’yi âmil, İrade-i Milliye’yi hâkim kılmak esastır’ denilerek ilk defa millet iradesinden açıkça bahsedilmiştir. ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ denilerek bağımsızlığın koşulsuz olarak sağlanacağı vurgulanmış, mandacılığa ilk defa tepki gösterilmiştir. Milli meclisin derhal toplanmasına ve hükümet işlerinin meclisin denetimi altında yürütülmesi kararı alınmıştır. Alınan kararlar Sivas Kongresi ve Misak-ı Milli kararlarının biçimlenmesinde etkili olmuştur. Doğu Anadolu’daki direniş hareketleri birleştirilmiş bu da bütün yurttaki direnişin birleşmesi yolunda ilk adım olmuştur.”

23 TEMMUZ 1919 RUHUYLA ERZURUM’DAYIZ

“Kongreden önce görevinden alınan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kongreden milli mücadelenin lideri olarak çıkmıştır. Ulu Önder Atatürk, Erzurum Kongresinde ilk defa sivil bir vatandaş olarak görev almıştır. Erzurum Kongresi’nin başarısı Batı Anadolu’daki direniş hareketini de güçlendirmiştir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz ilkesi kongreye ve tarihimize damgasını vurmuştur. Bunun gibi daha birçok önemli kararın alındığı Erzurum Kongremizin 101. Yılı kutlamaları için Erzurum’a geldik. 23 Temmuz 1919 ruhu ile Erzurum Kongremizin yapıldığı topraklarda, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm dava arkadaşlarını ve kurtuluş mücadelesi şehitlerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber