banner240
banner237
banner238

CORA’YA TAVSİYEM; BİZE CEVAP VERECEĞİNE ÇÖZÜME KATKI VERSİN

Trabzon'un Maçka ilçesi Esiroğlu mahallesinde Fındık bahçelerinin sökülmesine neden olan 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği'ni iki yıl önce gündeme taşıyan ve süreci yakından takip ederek Meclis gündemine taşıyan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın “Kulaktan dolma bilgilerle açıklama yapıyor” şeklindeki sözlerine cevap verdi. Kaya, “Sayın Cora’ya tavsiyem; gitsin o bölgedeki canı yanan insanlarımızla görüşsün ve bize cevap vereceğine çözüme katkı versin” dedi.

20 Ağustos 2019 tarihinde Trabzon’un Maçka İlçesi’ne bağlı Esiroğlu Mahallesi’nde böceğin fark edildiği fındık bahçelerine giderek yerinde inceleme yapan ve o tarihte fındıktaki büyük tehdidi Türkiye gündemine taşıyan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, süreci yakından takip edip, bölgeye gitmiş ve acil önlem alınması noktasında uyarılarda bulunmuştu.  Yapılan tüm çağrılara rağmen önlem almakta geç kalındığını ve bugün sökülerek yakılan fındık tarlalarının sahiplerinin mağdur edildiğini TBMM gündemine taşıyan Kaya, üreticilerin taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Böceğin o dönemki belediye tarafından İtalya’dan ihraç edilen süs bitkilerinden yayıldığının tespit edildiğini ifade eden CHP’li vekil Kaya’nın açıklamalarına AK Parti Milletvekili Salih Cora “Kulaktan dolma bilgiler” dedi. Cora’ya cevap veren Kaya, “İki yıl önce konuyu gündeme getirdiğimizde yetkilileri ivedilikle görev çağırdık. Tedbir almalarını istedik. Maçka Belediye Başkanı dahil birçok AKP’li “Böyle bir sıkıntı yok, uyduruyorlar” demişlerdi. Ama acı gerçek ortaya çıktı. Milletin canı yandı. Ekmeğim dediği fındık dallarını, bahçelerini kesti. Zamanında bizi dinleselerdi bugün bu sıkıntı yaşanmıyor olacaktı. Bizim açıklamalarımız sonrasında bazı tedbirler alınmaya başlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla üreticilere para verileceği açıklandı. "Biz fındık üreticilerimiz mağdur edilmesin” diyoruz. Yüzlerce üreticimiz bizleri arayıp, “Allah razı olsun dediler, siz olmasanız hakkımızı savunan kimse yok” dediler. Biz üreticimizin hakkını aramaya, hakkını savunmaya devam edeceğiz. İktidara düşen görev; soruna çözüm olmaktır. Üreticilerimizi mağdur etmemektir. Bizlerin söylediklerini başka yerlere çekmek kimseye bir şey kazandırmaz. Ağlayarak fındık bahçelerini kesen insanlarımızın derdine çare olmaz. Boş laflarla ihmallerini örtmeye çalışmasınlar, gündem değiştirmeyi bıraksınlar. Sayın Cora’ya tavsiyem; gitsin Esiroğlu mahallemizde fındık bahçeleri kesilen üreticilerimizi tekrar ziyaret etsin, onlarla görüşsün, ne haldeler, ne diyorlar görsün ve bizlerin iyi niyetli çözüm arayışlarına katkı versin” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİNİN KAYBI 4 DEĞİL 8 YIL!

Fındığı sökülen üreticinin istek ve beklentilerini sıralayan CHP’li vekil Kaya, “Sayın Cora’nın bize cevap vereceğine çözüme katkı versin. Bu böceğin görüldüğü yerde fındık dalları kesilir ve kesilen fındık dallarının yerine dört yıl boyunca hiçbir fındık dikilemez.  Dolayısıyla, bu fındık bahçelerimiz dört yıl boş kalacaklar. Üretici buralara ancak dört yıl sonra ancak fındık dikebilecek. Dört yıl sonra dikilen fındık fidelerinin büyüyüp meyve vermesi de fındık vermesi de en az üç dört yıl alacak. Fındık üreticilerimizin en az kaybı sekiz yıl olacak” şeklinde konuştu.

15 DEĞİL 25 LİRA

“Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle üreticilerimize sadece dört yıllık zararlarının karşılığı veriliyor ve verilen para kilogram başı 15 TL. Şu anda fındık 22 lira. Fındık fiyatı belki her yıl artacak ancak üreticinin alacağı 15 TL sabit kalacak. Bu paranın en az 25 lira olmasını ve 8 yıl boyunca ödenmesini istiyoruz, üreticilerimizin talebi de bu. Dört yıl sonrası için verimli ve kaliteli fındık fideleri şimdiden hazırlanıp üreticilere ücretsiz verilmelidir.”

FİDE, TOHUM VE BİLGİ DESTEĞİ

“Dört yıl boyunca boş kalacak fındık bahçelerine dikilecek tek yıllık sebzeler için üreticilerimize tohum ve fidan desteği ile bilgi desteği verilmelidir. Bizim derdimiz çözüm üretmek, Sayın Cora da çözüm önerilerimize katkı vermeli” ifadelerini kullandı.”

Ahmet KAYA
CHP Trabzon Milletvekili

TBMM KİT Komisyonu Üyesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber