Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun

EĞİTİM SORUNUMUZU ÇÖZMÜŞ OLSAYDIK, TARİHİMİZDE NE KENAN EVRENLER, NE FETÖ’LER NE DE TEK ADAMLAR OLACAKTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı nedeniyle eğitimde sorunlara değindi ve çözüm önerisinde bulundu. Eğitim sorunumuzu çözmüş olsaydık, tarihimizde ne Kenan Evrenler, ne FETÖ’ler ne de tek adamlar olacaktı diyen Güz CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, “Eğitimin toplumla, ekonomiyle ve bilimle ilişkisini yeniden kurmalı ve ona göre etkin yapılanma, çağdaş-bilimsel içerik, yetişmiş öğretmen, güçlendirilmiş okul ve edilgen olmayan öğrenci dikkate alınarak eğitim yeniden yapılandırılmalıdır” dedi. 

İl Binasında basın açıklamasa yapan CHP İl Başkanı Güzide Uzun şu ifadelere yer verdi. 
İKTİDAR KAPISINI DARBEYLE ARALAYANLAR, DARBE HUKUKUNU GÖZLERİ GİBİ KORUDU
“Bu hafta 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümündeyiz. Darbenin üzerinden 38 yıl geçmesine rağmen etkisi hala devam ediyor. Eğitimde, yargıda, insan haklarında, ekonomide, hayatımızın her alanında darbe anlayışı geçerliliğini koruyor.
İktidar kapısını darbeyle aralayanlar, darbe hukukunu gözleri gibi korudu. Ne seçim sistemini değiştirmeye yanaştı, ne demokratik bir Anayasa yapma yolunu seçti ne de laik, demokratik bilimsel eğitimi uygulamaya soktu. Bir ileri iki geri siyasetiyle, demokraside bir arpa boyu yol alınamadı.  Bu nedenledir ki, darbeler zinciri kırılamadı, 15 Temmuz darbe girişimi ve 20 Temmuz “sivil” darbesi gerçekleşti.
15 TEMMUZ HAİN DARBE PLANLARINI DEVREYE SOKTULAR
Darbeyi ve darbecileri öve öve bitiremeyenler, Kenan Evren’e “cennetten” yer beğenenler, AKP iktidarına ortak oldular. Devletin kılcal damarlarına, stratejik alanlara yerleştiler. Yıllardır devleti ele geçirme planlarının yeterince olgunlaştığını düşünerek, 15 Temmuz hain darbe planlarını devreye soktular. 251 vatandaşımızı acımasızca katledip, meclisimizi bombalamaktan geri durmadılar.
Bütün bunlara zemin hazırlayan AKP, darbe içinde “sivil” darbe yaparak, Türkiye’yi demokrasi yolundan çıkardı.  


EĞİTİM SORUNUMUZU ÇÖZMÜŞ OLSAYDIK, TARİHİMİZDE NE KENAN EVRENLER, NE FETÖ’LER NE DE TEK ADAMLAR OLACAKTI.

Darbeler her zaman eğitimi ve eğitimcileri vurdu. 12 Mart TÖS’ü, 12 Eylül TÖB-DER’i kapattı. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra da çok sayıda sendika, dernek kapatıldı, binlerce öğretmen açığa alınıp ihraç edildi.
Darbelerin panzehiri bilimsel eğitimdir! Darbeler zinciri eğitimle kırılır.  Bilimsel eğitimle yetişen yeni nesiler, gerçek demokrasiye hayat verebilir.  
Darbeci zihniyeti eğitimle yok etmiş olsaydık, Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflediği gibi “muasır medeniyet seviyesine ulaşmış” olurduk.
Eğitim sorunumuzu çözmüş olsaydık, tarihimizde ne Kenan Evrenler, ne FETÖ’ler ne de tek adamlar olacaktı.
Şimdi 16 yıllık eğitim enkazıyla baş başayız. Nereye elimizi atsak dökülüyor. Bozulan eğitim sisteminde sağlam çark kalmadı. Eğitimde köklü değişikliklere ihtiyacımız var. 81 milyonu ilgilendiren eğitim politikasının yeniden belirlenmesi gerekir. Geleceğimizi yok edecek eğitim modellerinden vazgeçmeliyiz. Bunu ülkemiz için yapmalıyız, 81 milyon için yapmalıyız.
EĞİTİMDE 12 SORUN 12 ÇÖZÜM
1. EĞİTİMDE FIRSAT-İMKAN EŞİTLİĞİ SAĞLANMALIDIR
Okullar açılmadan önce, devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı olarak 500 TL verilmelidir. Özel okuldaki çocuğumuza 5000.-TL verildiğine göre bu da verilebilir. Taşımalı eğitime son verilmelidir. İkili eğitim sistemi kaldırılarak, tam gün eğitim sistemine geçilmelidir. Birleştirilmiş sınıf uygulaması sonlandırılmalıdır.  Her okulda bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir. Velilerden kayıt parası ve okul masrafları alınmamalıdır.
2. ÜLKEMİZİN KIT KAYNAKLARINI BETONA DEĞİL BEYNE KANALİZE ETMELİYİZ
Tasarruf tedbirleri kapsamında Milli Eğitime ayrılan bütçeden kısıtlamaya gidildi. Hiçbir medeni ülkede eğitim bütçesinden kısılarak tasarrufa gidilemez. Ülkenin can damarları kesilerek tasarruf yapılamaz...
Aksine krizlerin pençesinden kurtulmak için eğitime daha fazla bütçe ayırmak gerekir. Çünkü eğitime ayrılan pay geleceğe yapılan yatırımdır.
SEKA’yı özelleştirip kağıt ihtiyacımızı dışardan karşılamaya başladık. Şimdi çocuklarımızın kitaplarını basacak kağıt bulamıyoruz. Okulların açılmasına bir hafta kaldı kitapların basılamadığı haberlerini alıyoruz.

 
 
3. EĞİTİMİN BİLİMSEL NİTELİĞİNİ KORUMALIYIZ
Laik, bilimsel, demokratik ve herkese parasız eğitim verilmelidir.  Milli Eğitim Bakanlığı tarikat ve cemaatlerin eğitimle olan ilişkini kesmeli, vakıflarla yaptığı her türlü sözleşmeyi derhal sonlandırılmalıdır.
 
4. EĞİTİMDE PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VARDIR
Sadece piyasacı, pragmatik ve gerici eğitime dayalı bir müfredat anlayışı ile öğrenci yetiştirilemez. Eğitim felsefemiz geleneksel değil çağdaş eğitim anlayışına dayanmalıdır.  Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, geleceğin dünyası ile buluşturan, çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel bir müfredat oluşturulmalıdır.
 
5. EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM YAPARKEN PARTİZANCA DAVRANMAMALIYIZ
Siyasete bakılarak atama yapılmamalı. Mülakat sistemine son verilerek, hak edenlerin ataması yapılmalıdır.  KPSS’de yüksek puan alıp atamaya hak kazanan, ancak mülakatta çok düşük puan verilerek elenen öğretmenlerin haklarının iadesi yoluna gidilmelidir.  Okul türleri Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.  Talep edilmeyen çok az sayıda öğrencisi olan okul türleri, talep fazlası olan okul türlerine dönüştürerek sorun çözülmelidir.
 
6. EĞİTİM SİYASETİNİZİN UYGULAMA ALANI DEĞİLDİR
Eğitime siyaset sokulmamalıdır. Siyasetin etkisindeki eğitim bilimsellikten uzaklaşır. Kadrolaşmayı hedefleyen atamalar sonlandırılmalıdır. Rektör atamaları üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldırmaktadır. Milletvekili yapmadıklarınızı üniversitelere rektör olarak atayamazsınız. Rektör ve dekanlar atamayla değil, öğretim üyeleri tarafından seçimle belirlenmelidir.  
7. SINAV ODAKLI EĞİTİM DERHAL TERKEDİLMELİDİR
Çocukların yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkartacak eğitim modellerinin hayata geçirilmesi gerekir. Ezberci ve sınav odaklı eğitimden vazgeçilmelidir. Çocuklarımızı istemedikleri okul türlerinde okumaya zorlayan LGS sistemi kaldırılmalıdır.    Çocuklarımız ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre yönlendirilerek, istedikleri lise türünde okumaları sağlanmalıdır.  Başarının sırrı, öğrencilerin ilgi alanlarının ve yeteneklerinin tespit edilerek o alana yönlendirilmesinde gizlidir.
8. EĞİTİMDE LİYAKAT ESAS ALINMALIDIR
Eğitimde liyakata dayalı bir sistem kurulmalıdır. Atamalar siyasete değil liyakata bakılarak yapılmalıdır. FETÖ referansıyla atadıklarınızdan ders almadınız mı?
9. DARBECİ EĞİTİM ZİHNİYETİNDEN VAZGEÇİLMELİDİR
12 Eylül zihniyetiyle eğitimde yola devam edemezsiniz. Bir an önce   erişilebilir, bölgesel farklılıkları giderilmiş, küresel düzeyde iddialı ve bilimsel eğitime geçilmelidir.  
10. EĞİTİMDE 1+8+4 SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR
Eğitim, 1 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 modeliyle yeniden yapılandırılmalıdır. Zorunlu eğitim, 9 yılı kesintisiz temel eğitim olmak üzere, 13 yıla çıkartılmalıdır.
Eğitim yapısının ürettiği temel sorunlardan birisi de açık liselerdir. Bugün bu liselerde 1.586.823 öğrenci bulunmaktadır. Bu gidişle önümüzdeki yıl bu sayı 2 milyonu aşacaktır.
Eğitimin toplumla, ekonomiyle ve bilimle ilişkisini yeniden kurmalı ve ona göre etkin yapılanma, çağdaş-bilimsel içerik, yetişmiş öğretmen, güçlendirilmiş okul ve edilgen olmayan öğrenci dikkate alınarak eğitim yeniden yapılandırılmalıdır.  

 
11. ÖĞRETMENLERE HAK ETTİKLERİ DEĞER VERİLMELİDİR
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde birer maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalıdır.  Öğretmenlerimizi az da olsa rahatlatmak için 2018 Eylül ayında ödenecek 1.121.- TL’lik hazırlık ödeneği de bir maaş seviyesine çekilmelidir. Tüm öğretmenler kadroya alınarak, ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son verilmelidir.  
Öğretmenlik Meslek Kanunu Çıkarılmalıdır. Bizim bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.
12. KARMA EĞİTİMDEN VAZGEÇİLEMEZ
Cemaat ve tarikatların baskısıyla kanunda yer alan karma eğitimi yönetmelikten çıkartarak, karma eğitimi tartışmaya açıyorlar. Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki “karma eğitim” zorunluluğunu görmezden gelenler, kafalarını kuma gömüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı karma eğitimden vazgeçilemeyeceğini, Cumhurbaşkanlığı ise karma eğitiminde esneklik sinyalleri veriyor.  Eğitimde seçme hakkı değil, pedegojik olarak doğru olan uygulanır. Bunu da en iyi Milli Eğitim Bakanı bilir” ifadelerini kullandı. 
Basın açıklamasının ardından CHP Trabzon İl Gençlik Kolları, kırtasiyeye yapılan zamları anlatan broşürleri kurdukları stantlarda dağıttılar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber