banner240
banner237
banner238

"Fındığımız sahipsiz mi?"

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, İtalyan hükümetinde koalisyon ortağı Lega Partisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Mara Bizzotto'nun, 15 Şubat 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu'na Türkiye'den fındık ithalinin sağlık açısından riskli olduğunu ifade eden bir karar tasarısı sunmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Kaya "İtalyanlar kendi fındık üreticilerini ve fındıklarını korumak için Avrupa parlamentosuna sundukları bildiride; Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasını istediler. Bu istemlerine gerekçe olarak da, Türk fındığının yüksek oranda Aflatoksin içerdiğini ve bu nedenle İtalya ve Avrupa'daki vatandaşların sağlığını korumak için Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasını talep ettiler. İtalyanlar kendi fındıklarına ve üreticilerine sahip çıkmak için Avrupa parlamentosuna bu tasarıyı sunarken Türkiye'deki iktidar Türk fındığına ve üreticisine neden sahip çıkmıyor?" diye sordu.

"Fındığımız sahipsiz mi" diyen Kaya yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

İtalyan hükümetinde koalisyon ortağı Lega Partisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Mara Bizzotto, 15 Şubat 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu'na Türkiye'den fındık ithalinin sağlık açısından riskli olduğunu ifade eden bir karar tasarısı sundu. 

İtalyanlar kendi fındık üreticilerini ve fındıklarını korumak için Avrupa parlamentosuna sundukları bildiride; Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasını istediler. Bu istemlerine gerekçe olarak da, Türk fındığının yüksek oranda Aflatoksin içerdiğini ve bu nedenle İtalya ve Avrupa'daki vatandaşların sağlığını korumak için Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasını talep ettiler.

"İtalya'da üretilen fındığın korunması ve Türkiye'den fındık ithal edilmesinin sağlık açısından taşıdığı risklere ilişkin AP karar tasarısı" başlığıyla sunulan önergede, Avrupa'da gıda güvenliği ile İtalyan ve AB vatandaşlarının sağlığını korumak amacıyla AB Komisyonu'na Türkiye'den yapılacak fındık ithalatının sınırlanmasıyla ilgili değerlendirme yapması ve İtalya'da fındık üreticilerine yeterli desteğin verilmesi çağrısı yapıldı.

Avrupa parlamentosu içtüzüğünün 133. Maddesi uyarınca verilen B8-136/2019 sayılı önergede;
“İtalya, 71.000 hektar ekili alanıyla Avrupa'nın önde gelen fındık üreticisidir.
Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir ve 
Avrupa'ya fındık ihraç eden Türk firmalarının ürünlerinin çok yüksek miktarda Aflatoksin içerdiği ve bu nedenle Avrupalı tüketicilerin sağlığı için ciddi tehlikeler içerdiğinin hızlı uyarı sistemi yardımıyla (RASFF) tespit edildiği,

Bu nedenle;
1.Avrupa'daki gıda güvenliğini ve İtalya ve Avrupa'daki vatandaşların sağlığını korumak için Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasının uygunluğunu değerlendirmeye davet ediyoruz.
2.Komisyonu İtalyan fındık üreticileri için yeterli desteği sağlamaya davet ediyoruz." denilmektedir.

Avrupa parlamentosu ve özellikle İtalyanlar, Yılda ortalama 2 milyar dolar döviz girdisi sağladığımız, ihracatımızın yüz akı yerli ve milli ürünümüz fındıkta elimizi kolumuzu bağlamaya çalışıyor ama İktidardan ses seda yok!

Oysa tüm dünya biliyor ki dünyanın en kaliteli fındığı Türk Fındığıdır. Lezzeti, kalitesi ve aromasıyla dünyada kabul gören Türk fındığı, Avrupa parlamentosunda değersizleştirilmeye çalışılırken Türkiye'deki yetkililer resmen uyuyor.

Fındık üreticimiz zaten perişan, fındığını zararına satıyor. İtalyan parlamenter tarafından Avrupa parlamentosuna sunulan teklifin kabul görmesi durumunu düşünmek dahi istemiyorum. Bunun için Türkiye’nin devreye girmesi ve karşı hamle yapması gerekmez mi?

Ama şu ana kadar Türk yetkililerden böyle bir girişim yok!

Neden?

İtalyanlar kendi fındıklarına ve üreticilerine sahip çıkmak için Avrupa parlamentosuna bu tasarıyı sunarken Türkiye'deki iktidar Türk fındığına ve üreticisine neden sahip çıkmıyor?

Yoksa iktidarın, İtalyanların Avrupa parlamentosuna sunduğu bu bildiriden haberi yok mu?

Varsa neden karşı hamle yapıp İtalyanların Türk fındığını karalamaya yönelik bu hamlesine karşı sessiz kalınıyor, adım atılmıyor?

İtalyanların fındığımızı değersizleştirmek için sürekli bir çaba içinde olduğunu biliyoruz. Bazıları bu çabaları ciddiye almaya gerek yok diyebilir. Fakat biz bu yaklaşımı kabul edilebilir bulmuyoruz.

Bu mesele bu tür yaklaşımlarla geçiştirilemeyecek önemde milli bir meseledir. Türk fındığına zarar vermeye çalışanlara karşı bizim de çalışma yapmamız ve zaten güvenli olduğu bilinen fındığımıza sahip çıkmamız gerekmektedir. 

Bu konuda hiçbir adım atılmamasını anlamakta güçlük çekiyorum ve iktidarı uyarıyorum.

İş işten geçmeden gerekeni yapın ve Türk Fındığına sahip çıkın!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber