banner240
banner237
banner238

Hüseyin Örs, Rusya’ya İhracatı TBMM’ye taşıdı

 İYİ Parti Trabzon Milletvekili Trabzon Dr. Hüseyin Örs, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Rusya’ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Rusya Federasyonu ihracatçılarımız açısından önemli bir pazar olmasına rağmen; Rusya Federasyonu’na ihracat yapan ihracatçılarımız büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Dr. Hüseyin Örs “Rusya Federasyonu ihracatçılarımız açısından önemli bir pazar olmasına rağmen; Rusya Federasyonuna ihracat yapan ihracatçılarımız büyük sorunlar yaşamaktadır. Bugün; yaş meyve ve sebze ihracatçıları; özellikle 2018 yılı nisan ayından itibaren Rusya Federasyonu’na yaptıkları ihracatta; adeta örtülü bir ambargo uygulaması ile karşı karşıya kalmış bulunmaktadırlar.
Nisan 2018 ayından itibaren farklı engellemeler ile ihracatçılarımız; Rus müşterilerine ürünlerini zamanında gönderememekte, ürünlerini Rusya’ya sokamamaktadırlar.” dedi.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Trabzon Dr. Hüseyin Örs basın toplantısında Rus Limanlarında ihraç yükü taşıyan Türk gemilere zorluk çıkartıldığını iddia etti. Örs “Konu hakkında ihracatçılarımız; Samsun limanından Rusya Federasyonu Novorossiysk, Gelincik ve Tuapse limanlarına yaş meyve sebze taşıyan ihracatçılarımıza ait gemilerdeki ürünlerin Rusya Federasyonu Karantina Teşkilatı tarafından kontrol ve incelemesi yapıldıktan sonra; gemilerden indirilerek ithalat işlemelerinin başlatılabildiğini, bunun için de tüm ürünler analize tabi tutulduğunu, analiz sonuçlarının en erken 4-5 günde alınabildiğini, gerek karantina kontrolü yapan ve gerekse laboratuvarlardaki personel yetersizliğinden  ürünlerin gemi üzerinde 6-7 güne yakın bekletildiğini ve bu bekletilme sonucu gemi içinde kapalı alanda bekleyen ürünlerin bozulması neticesinde çok büyük mağduriyet yaşandığını ifade etmektedirler.” dedi.   

Dr. Hüseyin Örs, yaklaşık 6 aydır devam eden bu uygulama nedeniyle yetkili bakanlık ve kurumlara yapılan başvurulardan hiçbir sonuç alınmadığının altını çizerek “İhracatçılarımız mağdurdur. Sorunlarının çözümüne yönelik ilgili mercilere yaptıkları müracaatlar maalesef karşılık bulamamaktadır. Üreticinin alın terini ihracat yoluyla değere dönüştüren ihracatçılarımız, bu sorunu yetkili makamlara intikal ettirmesine rağmen aylardır bir sonuç alamadıklarını ifade etmektedirler. Dile getirilen sorunlar nedeniyle; seçim bölgem Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na  yapılan yaş meyve sebze ihracatı 2018 yılında; geçen yıla oranla  %26  düşmüştür.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Trabzon Dr. Hüseyin Örs, ilgili Bakanlıklara seslenerek “İhracatçılarımızın yaşadığı bu sorunların giderilmesi huşunda; İlgili Bakanlıklarımız Rusya Federasyonu nezdinde bir an önce girişimlerde bulunmalıdır” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber