İKİZDEREDE TAŞ OCAĞINA BAYRAKLI TEPKİ

İKİZDERE-İkizdere Vadilerinden Eskencidere de yapılmak istenen Taş Ocağına tepki gösteren yöre halkı vadide taş ocağı için kesilecek ağaçlara Bayrağımızı asarak tepki gösterdi.

Taş Ocağı açılmasına tepkiler devam ediyor. Gürdere köylülerinden Güngör Baş ve Dursun Baş sosyal medyada yaptıkları açıklamada şunları yazdı’Sayın İkizdereliler ve doğaseverler; İkizdere Cevizlik köyü ve Gürdere köyü arasın da bulunan Eskenci dere vadisinde yılda 100.000 metre küp malzeme çıkarılması planlanan taş ocağı tesisi kurulmak istenmektedir.

Projenin ömrü 75 yıl olacaktır. Toplam rezerv 20 milyon ton. Yani iki köyün su alanları, ormanlık alanları doğası, yabani hayvanları, florası endemik bitki yapısının yok olmasıdır. İlçemiz Eskenci dere vadisinde taş ocağı yapılması isteniyor ve İkizdere’nin 28 köyü buna karşı çıkıyor.

Projelerinde Ağaç olmayan fotoğraflar kullanılmış

Her tarafı ağaç dolu olan vadimiz için izin alınmış belgelerde hiç bir ağacın olmadığı görseller kullanılmış. Yalan yanlış beyanlar ile maalesef ruhsat alınmış. İtiraz etmişiz mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ardından Cengiz ayrı mahkemeden devam etme kararını aldırmış. Cengiz İnşaat Karaderelidir. Yapmak istediği İyidere Limanı dolgusu için almak istediği taş stoku kendi köyünde bizdekinin misli mislisi var iken ve kendi köyü Limanına 10 km mesafe de iken 35 km uzaklıktan bizim vadimizden taş almaya iyice niyetli. Karar vermişler, İkizdere'yi yok etmek istiyorlar, geleceğimizi yok etmek istiyorlar.

İçme Suyumuz yok olacak

Vadimize deremize her hangi bir dozer girse bizler evlerimizde su içemeyeceğiz. Su kaynağımız o vadi. Suyumuzu mahvetmek istiyorlar. Taş ocağı bir yatırım değildir, kuracakları Liman inşasına karşı değiliz. Taş ihtiyacını çok yakınlarda var olan ocaklardan temin edebilir. Ama yok, taş bulamamışlar bir tek bizim vadimizi bulmuşlar. Kıymak istiyorlar güzelim doğamıza.

Buradan yılda 16 milyon ton taş

Yılda 16 milyon ton taş çıkarmak istiyorlar. Ağır kamyonların istiap haddi 30 tondur. Yani 533.000 kamyon her yıl taşınacak. Günde 1.460 kamyon seferi demek. Bu kamyonların 24 saat çalıştığını var sayar isek günde en fazla

8 sefer yapabilecekler. 185 kamyon en azından olması gerekir. Her zaman çalışma olamayacak. Tatil günleri var, bayramlar var, geceler var, kamyonların arızaları var falan, minimum kamyon kapasitesini %35 fazlası hesaplamak gerekir yani 250 kamyon her zaman faaliyette bulunması gerekiyor. Her gün olmasa da gündüz gece her an yollarımızda trafiğimizde bunların 100 -150 tanesini göreceğiz. Bu rakam çok yüksek. Yollarımız bu trafiği kaldıramayacak. Yollar delik deşik olacak. Havamız Gri olacak.

Bu güzelim doğa sadece bizim değil, tüm Türkiye'nindir, tüm Dünya İnsanlarınındır. Kapımız herkese açıktır, lütfen herkes gelsin, başımızın üzerinde yerleri vardır. Vadimize Ormanımıza kıymayın diyoruz. Gelecek dozerlerin önünde duracağız. Taş almak istiyorsanız eğer, bizi ezip geçmeniz gerekecek. Bir tek yaprağımızı, feda etmeyeceğiz.

Ağaçları Bayrakla donatacağız

Taş Ocağı yapılacak bölgede kesmeyi planladıkları ağaçlarımızın tepelerine bayrağımızı asmak istiyoruz. Buradaki temel amaç birlikteliğimizi göstermek, dayanışmamızı göstermek, sesimizi duyurabilmek. Bayraklar asılmış ağaçlarımızı vadimizi görselleyerek tüm Dünya’ya duyurmak istiyoruz. Bu doğanın kaybolmaması için tüm Dünya insanlarından talebimiz olacak’ denildi.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber