İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİNDE YOĞUN KATILIMLI YAŞLILIK SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİ

400 Kişinin katılımı ile gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını Sağlıkta İşbirliği Platformunun kurucusu Prof. Dr. Melih BULUT ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer DODURKA yaptı. Bulut, konuşmasında nüfusumuzun hızla yaşlandığını, buna toplum ve bireyler olarak hazır olmadığımızı, farkındalık yaratmak için bu platformların çok anlamlı olduğunu dile getirdi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer DODURKA ise özellikle “Yaşlılık ve Mutluluk” kavramlarını vurguladı.

Sempozyumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Sibel ÇAKIR ‘’Yaşlanman beraberinde ölümü getirecek bir olgu değil, ölmeye karşı bir süreç, ölümünde karşısında yer alan, yeni bir konumlanma, yaşamsal direnç olduğunu’’ ifade etti. Prof. Dr. Ayşe Banu ERGÖÇMEN ise ‘’Toplam nüfus içinde yaşlı nüfus payının %9,5 olduğunu, yüzyılın ortalarında bu oranın %20’ye ulaşmasının beklendiğini’’ belirtti.

Tarih boyunca yaş almanın anlamının geçirdiği dönüşümlere baktığımızda başlangıçta yaş almanın, modern toplumlardaki ölüm, bitiş, mutsuzluk ve düşkünlük ile ilişkilendirilmesinin aksine, mutluluk ve erdemlerle ilişkili olarak ele alındığını ifade den Doç. Dr. Özlem DUVA KAYA iyi yaşam, erdemler ve değerler üzerine düşünmenin; verili normları sorgulama ve dönüştürme açısından bir imkan sunduğunu söyledi.

‘’65 YAŞ ÜSTÜ BÜYÜKLERE ORYANTASYON EĞİTİMİ’’

Pandemi öncesi huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik 15 yıldır gönüllü üniversite öğrencileri ile yürütülen Kuşaklar Köprüsü projesi, pandemi sonrası “KUŞAKLAR ARASI YARENLİK” projesine dönüştü. Konuşmasında projeye değinen Refika Yazgaç şunları söyledi: ‘’65 yaş üstü bilgelik çağı büyüklerimiz ile gönüllü üniversite öğrencileri oryantasyon eğitimi sonrası dijital platformlarda bir araya getirerek sözlü tarih metodolojisinde görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yaşlılarla yapılan bireysel görüşmeler yoluyla, nesiller arası ilişkileri güçlendirmek, gençlerle yaşlıları bir araya getirerek, toplumlarının geçmişleri ile bağlantı kurmalarını sağlamak, duyarlılık geliştirmelerine yardımcı olmak, yaşam kalitesini yükselterek, kendilerini değerli hissettirecek konuma getirmek, sıkıntılarına ortak olup çözüm üreterek katkıda bulunmak gibi hedefler doğrultusunda çalışıyoruz.’’

‘’YAŞLILARIN KENDİLERİNİ GÜVENLİ HİSSETTİKLERİ ORTAMDA YAŞAMALARI ÖNEMLİ ‘’

Prof. Dr. Velittin KALINKARA konuşmasında yaşlı bireyin kendi evinde ve yerel ortamında, bildik bir çevrede, özerk, güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesinin toplumsal bir hedef olarak önemini koruduğunu belirtti. Evlerin, yaşam ortamlarının ve kentlerin yaşlının yaşamını bağımsız olarak sürdürebilmesini sağlamak üzere yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Yerinde ve sağlıklı yaşlanmanın birey üzerindeki etkilerinden bahsetti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber