banner240
banner237
banner238

MEHMET AKİF'İ DUYALIM' ÖĞRENCİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ
Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un aramızdan ayrılışının 81. yıl dönümünde öğrenci paneli düzenlendi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Prof. Dr. Hikmet Öksüz Konferans Salonunda düzenlenen panelde Akif’in birçok yönü ele alındı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz’un öncülüğünde gerçekleşen panel İstiklâl Marşı’nın iki kıtasının besteli, sekiz kıtasının ise Elif Aşçı tarafından okunmasıyla başladı.Panelde konuşan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mevhibe Coşar, Mehmet Akif Ersoy’un Türk tarihi ve edebiyatındaki yerinden bahsederek panele katılan öğrencilere teşekkür etti.
GÜNÜN 24 SAATİNDE MİLLETİYLE BERABERDİ
Selin Sadiye Akça’nın başkanlığını yaptığı panelde Dilek Al tarafından günün önemi, Betül Akbayır tarafından Mehmet Akif Ersoy’un edebî kişiliği ve Beyza Çavdaroğlu tarafından Safahat’ın bölümleri ele alındı. “Mehmet Akif Ersoy’un Türklük Düşüncesi”üzerine konuşan Onur Büyük “Mehmet Akif’in bütün hayatı Türk milletiyle bütünleşmiş bir hayattır. Mehmet Akif, günün yirmi dört saatinde de milletiyle beraber olabilen, onun meselelerini kendi meselesi hâline getiren yeri doldurulması imkânsız büyük bir vatanperverdi.” dedi.
AKILCI DİNİN GERÇEK İSLÂM OLDUĞUNU SAVUNUR 
Panelde “Mehmet Akif Ersoy’un İslâm Düşüncesi”ni ele alan Berkant Parlak“Mehmet Akif inandığı dinin bulunduğu durumu bir türlü kabullenemez, tarihe yön vermiş bir geçmişin özlemini çeker, inanç gerekliklerinin yerine getirilmeyişinden üzüntü duyar.İbn-i Teymiye’nin ‘uydurulan ve indirilen din’ ayrımında ‘indirilen din’in tarafında olan Akif Maturidî gibi Allah’ın varlığının akılla bilinebileceğini,  Farabî gibi akılla dinin buluşturulması gerektiğini düşünür.Mehmet Akif hurafelerden arınmış, akılcı dinin gerçek İslâm olduğunu savunur. Toplumdaki özellikle din eksenli sorunların üzerine yoğunlaşır ve bunları tenkit ederek doğruya sevk etmeye çalışır. Batı’nın ilim noktasında takip edilmesi gerektiğini ifade eder ve İslâm Birliği düşüncesinin hayata geçmesi durumunda Müslümanların daha güçlü olacağını dile getirir.” dedi
MEHMET AKİF MİLLETİNE AYNA OLMUŞTUR
Panelde “Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinin Genel Karakteristiği” üzerine konuşan Umut Anıl ise “Mehmet Akif gördüğünü yazmış ve ayna olmuştur milletine. Aksaklıkları gösteren ve haksızlıkları haykıran bir ayna. İçerisinde bulunduğu zaman diliminin siyasi, sosyal ve toplumsal konularını şiirlerinde işleyen yalnız geçmişin değil, bugünün ve aynı zamanda yarının şairidir. Devletin ve milletin o en zor dönemlerinde mısralarıyla dayanma gücü ve cesaret aşılamıştır. Bir milleti şaha kaldırmıştır.” dedi. Panelin sonunda kısa bir konuşma yapan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Başkanı Prof. Dr. Asiye Mevhibe Coşar panelistlere katılım belgelerini, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuzda hediyelerini verdi. Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber