SARIKAMIŞ HAREKATI ŞEHİTLERİ TRABZON YAD EDİLDI...

Yapılan dua, lokum ikramı ve Mehteranın marşlarıyla vatandaşların yoğun coşkuluyla yâd edildi.

Trabzon’ da coşkulu olarak ilki yapılan anma etkinliğinde günün anlamına dair Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan KURU’nun konuşması…

COĞRAFYAYI VATAN YAPAN ŞEHİTLERİMİZE ŞÜKRAN DUYUYARUZ…

TÜRKAV adına hepinizi en içten hürmet, sevgi ve saygılarımızla selamlıyorum. Hoş gediniz sefa getirdiniz.

22 Aralık ile 5 Ocak tarihleri arasında vuku bulan Sarıkamış harekâtını hatırlamak, Şehitlerimizi rahmet, minnet, şükran ve dualarla yâd etmek için, gönülleri vatan sevgisiyle dolu insanların coşkusu yurdumuzun güzel yerinde Sarıkamış’ ta bu gün yaşarken,

Tarihi sorumlulukları hep var olmuş Trabzon’ da da, sizlerin ayni inanç ve coşkusuyla Sarıkamış Şehitlerimizi rahmet, minnet, şükran ve dualarla yâd ediyoruz.

Bu muhteşem manzara ile Trabzon, Türk milletinin şahlanışı olmaya devam edeceğidir.

Sarıkamış kadar mağrur, Sarıkamış kadar dimdik, Sarıkamış kadar vakursunuz,

Trabzon’dan yükselen ses, bütün güncel kavramları geride bırakmış, tarihi gerçeğiyle payesine ulaşmıştır.

Esasında iddia edilebilir ki, Çanakkale’ den Sarıkamış’a, na-musait şartlarda verilen mücadelede ki inanç göstermedir ki, bir millet, haysiyetini ve umudunu kaybettiği vakit, vücuda getirdiği bütün değerleriyle yek ile yeksan olur.

19.yüzyılda meydana gelen gelişmelerle ilgili duruma bakıldığında, dünyayı meşgul eden asıl meselenin yüzlerce yıl dünya hâkimiyetini elinde bulunduran gücün, Osmanlı’nın, tasviyesi meselesi üzerine yapıldığı görülür.

Saygıdeğer Trabzonlular, Şehitler verilen Sarıkamış, neden bu kadar çok önemli olmuştur? Neden bu kış şartlarında Sarıkamış’ ta olduk? Askeri buraya sevk etmeye gerek var mıydı? Gibi sorularla hep karşılaşmaktayız. Kısaca hatırlayalım.

Tek kurşun bile atılmadan şehitler verilmiştir şeklindeki açıklamalar doğru değildir. Çünkü Allahuekber dağlarının dışında Sarıkamış’a başka yönlerden de saldırılar yapıldığından muharebeler olmaktaydı. Trabzon’dan da bu muharebe şehit olanlar vardır…

Mühimmat ve gıdanın İstanbul’dan gemilerle askerlerimize ulaştırılması için, Trabzon’ a gönderilecek olması ve oradan da cepheye ulaştırılması gerekiyordu. Gıda ve mühimmat yüklü olan bu gemilerin Rus’lar tarafından Karadeniz’de batırılması gibi durumlarla karşılaşılmıştır.

Allahuekber dağlarında gece yürüyüşü yapılması sonucu hava şartlarının beklenenden çok daha soğuk olması sonucu donarak şehit olanların yanında, Sarıkamış’ a inenler sokak çatışmasına girilmiştir. Hatta Ruslar öyle şaşırmış ki bölgenin yakındaki bulunan Rus halkı Tiflis’ i boşaltmıştı. Rus komutan, yardımcısına bırakarak bölgeyi terk ederken son anda Osmanlı birliklerinin gücünün azaldığını fark etmesi ve direnişe geçmesi sonucu orada tarih dönmüştür... Ve Osmanlı askerleri ele geçirdikleri Sarıkamış’ ı bırakıp geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Sarıkamış’ın ele geçirilmesi Rusların Anadolu’ya ilerleyişini durdurmak açısından çok önemli idi. Enver Paşa komutasında yapılan planlar çok yerinde olsa da, bazen takdirin ötesinde Allah’ın takdiri varadır.

Sarıkamış’ ta coğrafyayı vatan yapmak uğruna şehit düşen kahramanlarımızı, rahmet, minnet, şükran ve saygıyla yâd ediyoruz.

Ruhları Şad olsun.

Saygılarımla…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber