TEMSİLCİMİZ GÖNÜL AYDIN DERELİ BAŞKANI İLE REPORTAJI

Dereli belediye başkanı Sn. K. Zeki Şenlikoğlu ile Dereli’de oluşab sel felaketini konuştuk… Dereli halkının dilinde dolaşan söylentileri sorduk ve o da cevapladı… Olayın gelişmesi ve süreci değerlendirdik…
Sn. Şenlikoğlu’na yönelttiğimiz sorularda;

-    Selin oluşmasına sebep olan Akkaya deresi ile Aksu deresi arasındaki köprü mü sebep olmuştur?
•    Hayrı. Çünkü bu köprülerden yukarısı da aynı şekilde selden etkilenmiştir. Akkaya da aynı şekilde selden etkilenmiştir. Dolayısıyla bu köprüyle alakası yoktur.
-    Akkaya deresi köprüsü genişletilmesiyle ilgili çıkan bütçenin belediyeniz tarafından başka tarafa aktırıldığı söylenmektedir?
•    Bu söylenti muhalefetin tarzıdır. Çünkü köprü işleri belediyelere ait değildir, karayollarına aittir. Belediyelerin böyle bir imkanı ve yetkisi yoktur… Diğer yandan da böyle bir para belediyemize gelmiş olsa tahsisli gelmesi lazımdır, hani, bunun belgesi nerede…? Bu tür asılsız haberler, kötü niyetli kişiler tarafından sürekli yapılmaktadır. Biz bunlarla uğraşmıyoruz, biz işimizin başındayız ve halkımıza daha iyi nasıl bir hizmet yapabiliriz bununla uğraşıyoruz… Biz, doğan felaketin yaralarını sarmakla ilgileniyoruz. Can kaybının telafisi yok ama maddi kayıpları telefi edebiliriz. Raporlardan çıkan bilgilere göre 80 bin ton hafriyat şehrin içine gelmiştir. Bu hafriyat sebebiyle de 160 esnafımız zarar görmüştür.
-    Bu noktada vatandaşın dilinde 16 kişinin öldüğü anacak devletin bunu sakladığı iddiaları da dolaşmaktadır?
•    Aynı yalanı Edilip ’te de yaptılar… Bu mümkün değildir. Kötü zihniyetli kimselerin halkın psikolojisini bozarak galeyana getirip sokağa dökerek buradan bir siyasi rant sağlamaktır… Biz başından sonuna felaketi takip ettik… Yaklaşık 100 ün üzerinde araç suya kapılmıştır ancak can kaybı fazla olmamasını sağlamışızdır. Çünkü ben, selden önce kaymakam beyi arayarak şehrin aşağıdan-yukarıdan trafiğini önceden durdurmuştuk… Sel geldiğinde şehir içinde trafik hareketi yoktu… Kaymakam bey ve emniyet teşkilatımızla almış olduğumuz kararlar ve tedbirler etkili olmuştur. Eğer 16 kişi gibi bir kayıp gerçek olsaydı bunların yakınları var, onlardan bunun saklanması mümkün olabilir mi…? Hem neden saklansın ki? Bundan kim, ne menfaat sağlayabilir? Devlet vatandaşı için böyle bir çaba sarf ederken böyle bir tutum söz konusu olabilir mi? İnsanların acıları üzerinden siyasi bir rant gütmek kadar çirkin bir durum söz konusu olabilir mi…?! Bu ancak kötü niyetli kişilerin söylentilerinden başka bir şey değildir.
-    Kaymakam beynin görevden alınmasının bu olayla bir alakası var mıydı?
•    Bu çok yanlış bir yakıştırmadır ve hiçbir alakası yoktur. Üstelik kaymakam beyin görevden alınması diye bir durum söz konusu değildir. O gece biz kaymakam bey ile sürekli istişare halindeydik sürekli ve kendisi de geç vakitlerde geldi. Zaten kaymakamların görev süresi 2 yıl olduğundan görev süresi bir yıl daha uzatılmıştı. O İçişleri Bakanlığı işleyişiyle alakalı bir olaydır. Ama böyle yanlış bir söylenti son derece yakışıksızdır ve böyle bir durum söz konusu değildir… Görevden alma diye bir durum söz konusu olamaz. Biz o gece sabaha kadar kaymakam bey ile istişare halinde bizler emniyet teşkilatıyla ekibin başındaydık…
-    Burada büyük bir linç kampanyası da var… Metruk bina sahipleri bu işi fırsata dönüştürdüler; normal, kullanılabilir bina gibi işlem gördüler ve yardım aldılar öte yandan da diğer yıkılması gereken evlerden de halkın hiçbir eşyasının alınmadan yıkımı yapıldığı söylentisi var?
•    Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla beş bakanımız ciddiyetle maddi ve manevi organize bir şekilde destek verdiler… Dereli İlçemizin başka yere taşınması projesi gündeme geldi ancak burası aynı zamanda bir ticaret güzergâhı olduğundan insanları da buradan tamamıyla koparmayalım, bu yapıyı yıkmayalım, insanları yerinden yurdundan da koparmadan ıslaha gidelim dedik ve Sn. Cumhurbaşkanımıza böyle bir proje sunduk. O da, sağolsun, uygun gördü… Dere yatağındaki binaların yıkılarak diğer yan binaların kod farkını bir miktar dere taşkınından koruyacak şekilde yükseltmek suretiyle bir çalışma yapmaya karar verdik… Devletimiz maddi manada desteğini vatandaşın isteği doğrultusunda yapmaya çalıştı; vatandaş binasının parasını istiyorsa parasını yok iş yerini istiyorsa işyerini vermeye çalıştı. Devletimizin amacı vatandaşı buradan zorla çıkartma değil daha güvenli bir yaşam sürmesini dağlamaktır… Devletimiz 50 milyon TL ile de bu maddi kayıpları telafi edebilirdi ama 500 milyon TL ile ilçemizi yeniden inşa etmeye çalışmaktadır. Bu çalışma sürecinde 6-7 aylık bir geçici süreç de vardır. Bununla ilgili de devletimiz gerekli önlemleri almıştır ve vatandaşımıza gerekli kolaylığı sağlamaktadır. Burada asıl çalışma binaların daha güvenilir hale getirilmesidir. Burada devletimize bir teşekkürü de esirgememek lazımıdır. Evet, devlet millet için vardır ancak biz de bunun karşılığını en azından bir teşekkür ile yad etmemiz gerekir…
-    Burada taşkınlara sebep olan durumun HES lerden kaynaklandığı söyleniyor, bu doğru mudur?
•    Akkaya Deresi’nde HES yok. Akkaya deresinden geldiği söylentisi doğru değildir. Gelen sel hafriyatının yol çalışmaları sırasında derelere dökülmesi sonucu birikimleri doğanın bize iade etmesi olmuştur. Burada ortaya çıkan şudur ki; kulaktan dolma bilgilerin yalan ve yanlış olduğudur… Baraj kapaklarının açılması gibi bilgiler yanlıştır…
Şeklinde Sn. Başkan bizlere açıklamalarda bulunmuştur. Kendisine çalışmalarından ötürü teşekkür eder, devletimizin çabalarına da Dereli Halkı olarak teşekkürlerimizi borç biliriz. İnşallah böyle bir felaket bir daha yaşanmaz.

GÖNÜL AYDIN

GİRESUN ORDU TEMSİLCİSİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber