Trabzon Ticaret Borsası 94 yaşında

3 Haziran 1926 da kurulan Trabzon Ticaret Borsası 94’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor.

İştigal alanına giren ürünlerin büyük kısmını fındık ve çayın teşkil ettiği Trabzon Ticaret Borsası, geride bıraktığı 94 yıllık süreçte özellikle fındığın üretiminden tüketimine kadar olan aşamalarda birçok projeli çalışmalar yaptı.

Tüm Türkiye’ye örnek olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için 2003 yılında harekete geçen borsada çayın yanı sıra hayvansal ürünler ve çeşitli gıda maddeleri de tescil ediliyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon’un birçok alanda ilklere öncülük eden bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Borsa olarak bizde öncelikle kendi alanımıza giren ürünlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Raporlar hazırlıyor, projeler uyguluyoruz. Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma, Fındıklı Ekmek, Trabzonspor’un Resmi Yiyeceği Finduk, 12x12 Karadeniz Toplantıları bunlardan sadece bazıları. Borsa olarak üretim öncelikli farkındalık yaratan alanlara ağırlık veriyoruz. Bunun için de sloganımızı, Çok Çalışıp, Çok Üretip, Çok Satıp, Çok Satacağız olarak belirledik” dedi.

Tarihi İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan Trabzon’da, Ticaret Borsası’nın kurulması için çalışmalar Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde başlatılmıştı. Bu konuda Dahiliye Nezareti tarafından 16 Haziran 1909 tarihinde, Trabzon Vilayetine gönderilen yazıda şöyle denilmişti:

“Trabzon’un Karadeniz’in en mühim şehirlerinden biri ve Erzurum yolunun başlangıcında önemli bir ticaret limanı olması sebebiyle, lâyık olduğu gelişmeye ulaşmak üzere bir zahire borsası kurulması Trabzon Vilayet Meclisi’nden talep edildiğinden, bunun için hükümetin izni gerektiği ve izin çıktığında İzmir’de kurulmuş olan borsanın nizamnamesi uygulanmak üzere gereğinin yapılması.”

Bu teşebbüs araya Birinci Dünya ve İstiklâl Savaşı’nın girmesiyle sonuçsuz kalmıştı. Trabzon’da Ticaret ve Zahire Borsası’nın kurulmasıyla ilgili girişimler 1922 yılında yeniden başlatılmıştı. Bunlar netice vermiş ve Trabzon Ticaret Borsası şehrin önemli bir ticari bölge ve fındık, tütün, fasulye ve yumurta gibi ürünler ihraç eden eski limana sahip olunması dolayısıyla bunların alım-satımlarının günün teknik icaplarına uygun olarak yapılmasını sağlamak gayesi ile 3 Haziran 1926 tarihinde resmen kuruldu. Borsanın 201’i aktif olmak üzere toplam 232 üyesi bulunuyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber