TRABZONDA KADİM BİR YILBAŞI GELENEĞİ

Kalandar, günümüzde özellikle Karadeniz bölgesinde sürdürülen geleneklerden biri olarak ifade edilmektedir.

Kalandar Ne Demek, Nasıl Kutlanır?

Kalandar, Karadeniz bölgesine ait olan bir geleneğin ismidir. Bu gelenek Ocak ayının 13'ünü 14. gecesine bağlayan gün kutlanmaktadır. Bu geleneğe göre kalandarın ilk gününde kimsenin evine gidilmez ve eve ilk gelen kişinin de uğurlu kimse olduğu düşünülmektedir. Eve ilk gelen kişinin temiz giyimli ve zengin biri olması istenmektedir. Kalandar geleneğine göre, bir annenin ilk çocuğu ile başka bir annenin en son çocuğunun da içlerinde olduğu 7 kişi ev ev gezerek su, tuz ve un toplamaktadır. Evler gezilirken annelerden birinin ilk çocuğu ile başka bir annenin son çocuğu hiç konuşmaz bu önemli bir kurallardır. Eğer çocuklar konuşacak olursa evleri baştan gezmeye başlamaları gerekmektedir.

Çocukların topladıkları malzemeler ile belli bir yerde bir hamur yoğrulur. Hamur ateş yakılarak pişirilir ve bu pişen hamura kolos ya da golot denilmektedir.

Kalandar Ne Zaman Kutlanır?

Kalandar, Rumi takvimin ilk ayı olarak ifade edilmektedir. Bu geleneğe göre Kalandarın ilk günü Miladi takvime göre Ocak ayının 14. gününe denk gelmektedir. Bu gelenek özellikle Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon ve Gümüşhane illeri için önemli olmakta ve bu illerde halen devam ettirilmektedir.

Kalandar Manileri

Kalandar soğuğunda Ne olursa alırız Ya bakın kaldık dara İste gelduk kapiniza Açın siz kapıları Selam verduk yapinıza Biz geldik kalandara Selamumi almasanız

Daha gelmem kapiniza

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber