TRABZON’un FETHİNİN 560 YILI MÜNASEBETİ İLE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

Bu gün Trabzon’un fethinin 560 yılı, kutlu olsun. Tarihin her döneminde önemli bir kent olan Trabzon pek çok uygarlığa beşiklik yapmıştır. Gerek ticaret yolları, gerek stratejik önemi, gerekse kara ve deniz yolu ulaşım imkânları nedeniyle Anadolu’ya kuzeyden girişin temel kapısı olmuştur. Öte yandan Anadolu hâkimiyetinin devamı için de kaçınılmaz önemdedir. Takdir edilir ki Kafkasya coğrafyası için de önemli bir konumdadır.

Bundan 560 yıl önce yani 1461’de Fatih Sultan Mehmet Han; İstanbul’un Fethini tamamlamak üzere Trabzon’u Fethetmiş ve Anadolu coğrafyasını ebedi Türk Yurdu olarak mühürlemiştir. Takip eden süreçte Trabzon mamur edilmiş ve Türk Yurdu olmanın temel taşları dizilmiştir. Bu coğrafyanın insana kazandırdıkları hem Osmanlı Devleti zamanında hem de Kurtuluş Savaşı sırasında kendini göstermiştir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethettiği bu topraklar, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman gibi cihan padişahlarını yetiştirmiştir.

Yine bu coğrafyanın çocukları Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdikleri yararlılıktan dolayı Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüsüne mazhar olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Trabzon’u üç kez ziyaret etmiştir. Bu tesadüfi bir durum değildir. Bu topraklardan yetişen nice insanlar ülkemizin farklı kademelerinde milletimize ve devletimize hizmet etmiş halen de hizmet etmektedir. Dün olduğu gibi bu gün de Trabzon’un evlatları Türkiye Cumhuriyetinin çimentosudur.

Bu coğrafya hem yetiştirdiği insan kaynağı hem de konumu itibari ile dikkatleri üzerinde toplamaktadır. “Su uyur düşman uyumaz” sözü kulaklarımıza küpe olmalıdır. Gaflet uykusunda olmamalıyız. Fethin ruhuna ve gereğine uygun olarak her daim tetikte olmak zorundayız. Trabzon üzerinde bir kısım emeller güden ve çalışmalar yapanların varlığı açıktır. Birkaç kez denenen provakatif eylemlere karşı Trabzonlular gerekli hassasiyeti göstermiştir. Bundan sonra da gösterecektir.

Trabzon’un Fetih kutlamaları 26 Ekim tarihi itibari ile yapılmaktadır. Ancak tarihçilerin yaptığı yeni çalışmalar, Trabzon’a dair dair yeni bilgileri gündeme getirmiştir. Bunlardan birisi de şehrin fetih tarihidir. Aslında iklim şartları itibari ile bu bölgenin ekim ayında büyük çaplı askeri operasyonlara uygun olmadığı hepimizce malumdur. Dolayısı ile fetih tarihinin daha önce olması mantıklı bir yaklaşımdır.

Bu konuda Türk Tarih Kurumu’nun resmi tweetter sayfasında, tarihte bugün başlığı altında; Trabzon’un Fethi 15 Ağustos 1461 olarak belirtilmiştir. Hatta bu konuda sayfada bir video da yayınlanmıştır. Yine bu konuda ciddi çalışmalar yapan tarihçilerimizin katıldığı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesince 11 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen ve Prof. Dr. Kenan İNAN, Prof. Dr Feridun EMECAN ve Yrd. Doç Dr. Hanefi BOSTAN’ın katıldığı, “Trabzon’un Fethi ve Fethin Tarihi Meselesi” başlıklı panelde, delileri ile birlikte Trabzon’un Fetih tarihinin 15 Ağustos 1461 olduğu belgelenmiştir.

Yine 26 Ekim 2018 tarihinde K.T.Ü. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde, Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ başkanlığında ve Prof. Dr. Kenan İNAN, Dr. Öğr. Üyesi Miraç TOSUN ve Öğr. Gör. Veysel USTA’nın katıldığı “Fetih’ten Kurtuluş’a Trabzon” panelinde de Trabzon’un Fethinin 15 Ağustos 1461 olduğu yine belgeleri ile ortaya konulmuştur.

Tüm bu tarihi gerçekler ışığında Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Başkanlığı olarak; hazırladığımız dilekçemizi önümüzdeki hafta Valiliğe vererek, gelecek yıldan itibaren tarihi gerçekler ışığında, Trabzon’un Fethini 15 Ağustos tarihi itibarı ile kutlamak için gerekli iş ve işlemleri yürütmesini talep edeceğiz. Ayrıca programın daha da zenginleştirilmesi ve bir gün veya birkaç saat değil, en az bir haftaya yayılarak kutlanılmasını isteyeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Trabzon’un fethinin 560 yılını kutluyor, Trabzon’u Fetheden ve onu işgalden kurtaran ecdadımızı ve bu millete hizmet yolunda vefat eden Trabzon’un evlatlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun…

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Coşkun DİLBER

Kamu-Sen İl Başkan

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber