Yunanistan Vize ofisinin Trabzon'da açılması tepki çekti - "Maksadı görüyor, okuyor ve yetkilileri uyarıyoruz"

 İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu’nun tek yetkili vize başvuru merkezi Kosmos, İstanbul’un ardından Trabzon’da Şube Açılışı'nı yaptı. Bir otelde düzenlenen açılış törenine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Markos Bolaris, Büyükelçi Petros Mavroidis ve Başkonsolos Georgina Soultanapoulou katıldı.

Vize ofisinin açılışı ile ilgili çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu tepki göstererek yaptıkları ortak açıklamada, “Ofisin açılmasındaki maksadı görüyor, okuyor ve yetkilileri uyarıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Lena Kaci imzasıyla basın mensuplarına gönderilen bir davetiyede, 15 Nisan 2019’da saat 15.00’de Zorlu Grand Otel’de “Kosmos Vize Merkezi Trabzon Şubesi”nin açılacağı duyurulmaktadır. Bahsi geçen açılışa Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın yanı sıra, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi’nin de katılacağı bildirilmektedir.

Yunanistan Parlamentosu, 19 Mayıs 1919 tarihini asılsız“Pontus Soykırımı Günü” olarak 24 Şubat 1994’te kabul etmiştir. Ardından dünyanın değişik yerlerinde faaliyet gösteren “Pontus Dernekleri” vasıtasıyla bu kara propaganda çeşitli ülke parlamentolarından geçirilmiştir. Bu çabalar ortada iken; böyle bir organizasyonun gerçekleştiriliyor olması çok manidardır. Türk Milletine, onun binlerce yıllık tarihine ve 100 yıl önceki haklı ve Millî Mücadelemize leke vurulmaya çalışılan bir süreçte, turizm ve ticari faaliyet masumiyeti arkasına saklanan niyeti okumak feraset sahibi insanlar için çok zor olmasa gerek. Böylesi senaryolar, çevreci görüntüyle 28 Eylül 1997’de “Çevre, Din, Bilim Sempozyumu” adıyla da sergilenmeye çalışılmış, ancak Trabzon’un milli hassasiyet duvarını aşamamıştı. Bilindiği üzere ilgili gemi, Trabzon limanına yanaşamamış açıkta beklemiş ve takiben de çekip gitmişti. Biz Trabzon’daki Milli Hassasiyeti olan kuruluşlar olarak; 22 yıl önce hangi duruşu sergilediysek bugün de aynı noktadayız. Bu hassasiyetimizi Trabzon kamuoyu ve bu ofisin açılmasındaki artniyetlilerle paylaşmak isteriz. Ofisin açılmasındaki maksadı görüyor, okuyor ve yetkilileri uyarıyoruz.

Zira Trabzon ile Yunanistan arasında fiziki bir bağlantı olmadığı, deniz ve hava ulaşımının yaygın olmadığı, seyahat eden insan sayısının çok az olduğu gerçeği göz önüne alındığında, böyle bir ofis ihtiyaç değildir. Trabzon’dan Yunanistan’a yılda kaç kişi gitmektedir ki vize hizmeti Trabzon’da verilecektir? Gerçek ayan beyan ortadadır.   

Yunanistan’ın Trabzon ve Türkiye üzerindeki artniyetli çalışmalarının organize edildiği bir merkez olacağı açık olan bu girişimi şiddetle kınıyor, buna müsaade edenleri konuyu yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz.

Yunanistan, bir yandan 19 Mayıs’a yönelik çok yönlü kara propaganda hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan böylesi sözde masum organizasyonlarla Türk Milleti’nin kor yürekli vatan evlatları olan Trabzonluların refleksini mi ölçmeye çalışıyor?

Trabzonluların millî meselelerde nasıl refleks gösterdiğini, İstiklâl Harbi’nin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Trabzon’u ilk defa ziyarete geldiği 15 Eylül 1924’te, onuruna verilen yemekte söylemiş olduğu şu sözlerden gelin bir kez daha hatırlayalım ve ilgililerine hatırlatalım:

“Arkadaşlar!

Beş sene evvel ilk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk safında kahraman Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Kanlı Savaşına Üçüncü Fırka ile yetişen Trabzon evlatlarının muharebe meydanında gösterdikleri fedakârlıkların kıymetli hatırası daima dimağımda nakşolmuş kalacaktır.

Bu vatansever halka, o kahraman evlatlara malik olan bu kıymetli memleketimizi bir Ermenistan mahreci(çıkış yeri) veya hayal edilen bir Pontus Krallığı yapmak talep ve tehditleri ne kötü idi. Şüphesiz o kâbuslar ebediyen hayal olmuştur”.

Buradan bir kez daha yetkileri uyarıyoruz: Yukarıda bahsettiğimiz gerçekler göz önüne alınarak; “Kosmos Vize Merkezi Trabzon Şubesi”nin açılmasına müsaade etmeyin, bu girişimi acil olarak durdurun. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

KATILIMCI KURULUŞLAR

Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Trabzon TURKAV, (Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı) Türk Ocakları Trabzon Şubesi, Kamu-Sen İl Başkanlığı, Türk Eğitim-Sen 1’nolu Şube, Türk Sağlık-Sen, Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Eğirim-Sen 2’nolu Şube, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Diyanet Vakıf-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen, Türk Kültür Sanat-Sen, Trabzon Ülkü Ocakları, TMMOB İKK (İl Koordinasyon Kurulu) TMMOB Makine Mühendisleri Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber