Trabzon'da turizm sorunları ele alınıyor!

Geçtiğimiz hafta ilk genel kurulunu yaparak resmi yönetimi ile faaliyetlerine başlayan Trabzon Oteller Birliği, Mustafa Dündar başkanlığında bugün Zorlu Grand Otel’de basın ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya TOB (Trabzon Oteller Birliği) Başkanı Mustafa Dündar, Başkan Yardımcıları Murat Başer, Tuncay Beyaz, Genel Sekreter Nazlı Tuna yönetim kurulu üyeleri Alper Gürsoy, Önder Kaya, İsmail Sağır ve Selma Aktürk ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Dündar, ''Amacımız yetersiz tesislerin korsan tesislerin peşine koşmak  değil Trabzon turizmini coşturmak koşturmaktır'' dedi.

ASIL HEDEF TRABZON’DA TURİZMİ COŞTURMAK

‘Amacımız yetersiz tesislerin, korsan tesislerin peşine koşmak değil Trabzon turizmini koşturmaktır’ diyen Dündar, “Trabzon’da Oteller Birliği Derneği 2021 Mart ayında Trabzon turizminin sorunlarına öneriler getirmek çözmek maksadıyla kuruldu. Yakın zamanda Trabzon turizminin önemli noktalarından UNESCO dünya mimarı listesinde olan sembol bölgemiz olan Sümela Manastırı’nın açılış törenine davet edildik. Restorasyonu yerinde gördük, fevkalade güzel bir çalışma olmuş. Turizm açısından büyük katkı sağlayacaktır. Mart ayında Oteller Birliği Derneği kurma maksadımız turizm faaliyetlerini belli bir sistem ve düzene oturtmaktır. Kayıt dışı olan korsan turizm tesislerinin sisteme dahil edilebilecek durumları varsa edilmesi kötü hizmet verenlerin de sistemin dışına çıkarılması anlamında çalışmalara başladık. Asıl hedefimiz Trabzon turizmini coşturmaktır. Neler yapılabilir konusunda fikir, proje bildirmek proje sunmak ve sivil toplumun diğer örgütlerini bu mücadeleye dahil etme çabasındayız” dedi.

RUHSATSIZ 28 BİN RUHSATLI 18 BİN YATAK

Dündar, “Ruhsatsız 28 bin yatak 18 bin ise ruhsatlı yatak sayısı var Trabzon’da. 28 bini istemiyorsunuz diye düşünülebilir. Buna ihtiyaç var. Biz 50 bin daha ruhsatlı yatak varsa buyursun gelsin bizimle birlikte hizmet etsin istiyoruz. Bizim kadar yatırım yapsınlar istiyoruz, bizim koşullarımızda onlar da yatırım yapsınlar istiyoruz. Trabzon turizmi yasa dışı faliyet gösterem firmaların devam etmesi durumunda kaybetmeye mahkumdur. Hizmet kalitesi yoktur. Hizmet edecek doğru ortamı ve personeli bulmak gerekir. Merkür Otel… En yakın örneği. 200 milyon liralık bir yatırımla açıldı. 28 bin gayri yasal yatırımı bu kadar yoktur. Sadece yangın sistemi için harcadığı para 20 milyon lira. Turizm bakanlığı bu sistemi denetliyor. Denetlenemeyen bir sistem var. Bu işletmelerin düzene girmesini istiyoruz. İmar kanunundaki şartları sağlıyorsa ruhsatlansın. Yatırım maliyeti gerekiyor kaçıyorlar. Bunun dışındakiler sistem dışına çıkarılacak. Derneğimiz avukatının girişimleriyle bir listeyi yetkililere verdik. 57 tesisi içeren bir listeydi. 3 aylık bir dönem sonunda bu tesislere gidildi. Bazılarına haber verilerek gidildi. Bazılarına gidildi siz şöyle şöyle yapın bu işi biz idare ederiz dendi. Bu iş bir süre daha idare edildi. İdarenin tasarrufu şu yönde oluyor. Tamamını sisteme katalım. Korsan taksileri sisteme katmak gibi oluyor” ifadelerini kullandı. 

ALINAN KARARIN UZUN VADEDE ZARARI OLUR

Dündar, “Neden imar kanununda burası turizm tesisi, hastane, polis yeri olacak desin ki. Bıçak gibi keskin bir kanun. Ortahisar Belediyesinden bir karar çıktı. Faruk Kanca paylaştı. Üniversite çevresinde turizm alanında olmayan fakat önünden 10 metre yol geçen bir alan varsa eğer bu tarz tesisler kendilerini konaklama tesisine çevirdiyse onlara ruhsat vereceğiz. Uzun vadede ondan cesaret alacak olan gayriresmi yapıların olmasına yol açmış olursunuz. Aldığınız Meclis kararı buna örnek ve emsal olur. Sadece özel durumlarda kullanılması gereken kanun maddeleri her bölge için kullanılamaz. Kendilerini imar kanununda olması gereken kurallara uyduracaklar. Bize çok inandırıcı gelmiyor. Trabzon turizmine değer katmaz. Yiyecek içecek ve konaklama sistemi bir zorlu süreçten geçiyor. Destek alamadık. Ruhsatı olanlar işlerini yapsınlar olmayanlar yapmasınlar, yaptırılmasınlar. Sıkıntımız şudur. Bir süre sonra güvenlik problemi oluştu ve dendi ki biz turistlerin nerede kalacağını bilmek istiyoruz. Tesisler kimlik bildirimi sistemiyle kimlik bildirimi yapıyorlar. Turistler havaalanından geldiklerinde konaklayacakları yer sorulmuyor. Vergi dairesi işletme varsa ben vergimi alırım diyor, ruhsatına dahi bakmam diyor. Kanun yasaklıyor. Jandarma da sormuyor emniyet de sormuyor. Kimlik bildirim sistemine herkesi dahil ettiler. İnsanlar kendilerine bunu hak görüyorlar. Bir taraftan bakınca tanınmaması gereken hak tanınmış görünüyor. Ruhsatı olmayanlar kimlik bildirim sisteminde bulunamaz. Olması gereken bu. Zabıtalar bu kadar tesisi denetleyemez. Yeni çıkan turizm teşvik kanununa göre önümüzdeki yıldan itibaren direkt turizm belgeli tesis haline dönüşüyor” dedi.
OYUNU KURALINA GÖRE OYNAYALIM
Mercure Otel Genel Müdürü Tuncay Beyaz, “Algıları değiştirmek lazım. Farklı şekilde anlatmak lazım. Trabzon’da petrol kuyumuz yok. Sanayi şehri değiliz. Tarım şehri olmaktan çıkıyoruz. Gelecek olan problemin farkında mıyız bilmiyorum. 7 yıldır Trabzon için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Göç vermememiz lazım almamız lazım. Vermememiz demek çocuklarımı gençlerimizin şehir dışına gitmemesi lazım. Turizm tesisi dediğimiz zamna otel konaklama 57 sektöre destek veriyor. Bacasız fabrika iyi işletilirse, güvenliği ön plana alırsa ve kaliteli bu işi bilen profesyonel çalışanlarımız olursa siz o zaman bakın görün bu şehir ne oluyor. O zaman şehir dışında iş bakmaktan çok turizm futbol şehri olarak burada kalacak ve hizmet edecek. Anlamsız karlar kazançlar gelirler… Devletin büyük kaybı. İnanılacak gibi değil. Şu anda kendi kendimize büyük bir eziyet veriyoruz. Büyük bir hata yapıyoruz. Amaç kaçak veya kayıtsız işletmeleri hedef tahtasına koymak değil. Oyunu kuralına göre oynayalım bunu istiyoruz” diye konuştu.

KUZEY AFRİKA’YA GİDECEĞİZ
Dündar, “Sümela’nın açılmasıyla birlikte Avrupalı turistin gelmesi söz konusu olacak. Özellikle bu yıl gündeme gelen Kuzey Afrika bölgesinden İstanbul’a turist olarak geliyorlar. İstanbul’u gezen insanların Trabzon’a gelmek gibi bir eğilimleri var. Gelecek dönemde Kuzey Afrika’ya yönelik çalışma içerisinde olacağız. Turizm firmalarını buraya davet etme çabamız olacak. Yanıbaşımızda olan İran pazarı. Bu bölgeye açılabilirse ciddi bir pazardır. Onların nevruz dönemleri var. Bu dönem uzuyor. Azerbaycan’la vizelerin kaldırılması söz konusu. Asya kökenli turistlerin de ilgi göstermeye başladığını duyuyorum. Biz başka yerlerden Trabzon’a turist getirmenin yolunu açmaya çalışacağız” dedi.

TRABZON’DA HER MAHALLEDE TARİHİ ESER VAR
Dündar, “Herkes güvenliğini ve sağlığını önemsiyor. Tarihi eserleri ortaya çıkarmak, onlara öncü olabilmek, çevresini izole ederek ziyaret edilebilmeleri için öneri ve çabamız olacak. Trabzon’da çok tarihi eser olduğunu biliyorum. Göz önünde olan her mahallelerde tarihi eserler var. Tanıtılabilir, ziyarete açılabilir. Bu konuda da bir çalışmamız olacak. Uzungöl başlı başına bir yer. İmar sorunu var. Ayrı değerlendirilmeli. Sümela Manastırı kısmen yoluna girdi. 4 mevsim denilen bir şey var. Trabzon böyle değerlendirilebilen bir il. Trabzon bir kültür, tarih, sanat, spor şehridir. Biz bu noktada gerideyiz. Bunları ön plana çıkaramıyoruz. Trabzonspor sadece ön planda. Kültür merkezimiz yok. Sembol binalardır öne çıkan. Sümela Manastırı gibi. Trabzon’un çok acil sembol bir kültür merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Hem spor hem sanatsal hem kültürel faaliyetler nedeniyle ziyaretçi çekeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
UZUNGÖL’DE SON DURUM

Uzungöl’de kayıtlı kayıtsız ruhsatlı işletmelerin tespiti için Dündar, “Çalışmalar yapılıyor. Hem bakanlığın hem belediyenin çalışması var. Uzungöl’ün imar planı sonuçlanmadı. Çalışmaları yapılıyor. Bir amaca da ulaşacağını düşünüyorum” dedi.

46 BİN YATAK NİTELİKLİ OLMALI

Tesisleri yapıp doldurmak içni turist arayacağız yoksa hizmet edilebileceği bir hizmet mi sunacağız sorusuna Dündar, “Turist kaliteli tesisin olduğu bölgeye gidiyor. Online kanalda bakıyor. Trabzon’da birkaç tane marka otel var. Çok daha fazla olmasını bekliyorum. Kayıtsızlar kayıt altına alınırsa çok daha fazla iyi olacağını düşünüyorum. 46 bin yatağın nitelikli olması açısından turisti buraya çeker” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber