ERÜZ TRABZON TARİHİ GÜN YÜZÜNE CIKIYOR

. Mumhane Rüştünün Fırını sahil tarafı- Otopark altından başlayıp-Rüştünün fırını-Pazarkapı Yolu( eski kapının olduğu cadde) , tarii taş Han-Kadınlar pazarı altından geçerek Maraş caddesi altında biten Tarihi taş kemer-tonozlu tabakhane dere menfezi, dere ve tüm akarların yeni yapılan ve yolun altına alınan menfeze bağlanması sonrası tamamen boş ve atıl olarak terk edilecek. 


Mumhane-Maraş caddesi arasında 200m uzunlukta 4-4-5m genişlik en az 3m yüksekliğe sahip tarihi taş kemer menfez, içi temizlenerek, gerekli yerlerinde bakım ve onarım yapılmak ve zemini taş döşenerek sahilden vadiye açılan muhteşem bir tarihi mekan, kültürel etkinlik (müze, galeri, sanatsal etkinlikler vb) alanı, belli bölümleri turistik ürün sergi ve satış mekanları ile donatılarak

Trabzon a muhteşem ve eşsiz bir cazibe mekanı kazandırılabilir.


Sahil kısmında 1644 te yapılmış olan Mumhane Köprüsü ve devamında ki 1850-70 döneminde yapılmış olan 200m uzunluktaki taş kemer menfezi yıkarak yok etmek yerine Trabzon kültür ve turizmine kazandırılmayı bekliyor.

Osmanlı idarecilerince 1850-70 dönemi Tabakhane deresi taşkınlarını önlemek ve dereyi islah ederek, Mumhane-Çarşı ile Pazarkapı semtleri arasındaki ticari bölgeyi rahatlatmak için yapılmış olan Mumhane menfezi, Osmanlı mühendislik eseri, Trabzon ve insanlığın ortak kültür mirası olarak geleceğe taşınmalıdır.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ , mevcut projelerde gerekli revizyonları yapmak sureti ile, tarihi esere sahip çıkarak, gün yüzüne çıkarmalıdır. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ ( Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber