banner240
banner237
banner238

USTA OYUNCU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Avrasya Üniversitesi Kariyer günleri etkinlikleri çerçevesinde bölgede çekilen ve önemli bir hayran kitlesi bulunan ‘’Sen Anlat Karadeniz’’ dizisinin usta oyuncusu Sinan Tuzcu’yu ağırladı. Üniversitenin Ömer Yıldız Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşen ‘’Gastronomi ve Sanata Dair’’ isimli söyleşiye katılan Tuzcu’yu dinleyenler arasında Avrasya Üniversitesi Genel Sekreteri Gülay Yeniçeri, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Karaçam’da yer aldı.

*HAYATIMIN HER ANINDA YEMEK VAR

Tuzcu söyleşide önemli konulara vurgu yaptı. Özellikle konu başlıklarından birini Trabzon ve bölgesinde zeytinin tarihi oldu. Tuzcu ’’ Trabzon, içinde çok sevdiğim arkadaşlarımı barındıran, yabancı olarak geldiğim ama çokta keyifli bir buçuk yıl geçirdiğim bir şehir. Burada siz değerli öğrencilerimizle buluşmak beni çok mutlu etti.

‘’Ben bir vakit kadar önce Gaziantep’te doğdum. İlk, orta okulu Antep’te okudum daha sonra ailemle İstanbul’a taşındım. İstanbul’da liseyi bitirdikten sonra üniversite için Ankara’ya gittim. Ankara’da Bilkent Turizmde okudum, yaklaşık dört yıl sonra da Mimar Sinan Üniversitesi  Devlet Konservatuarına girdim ve oradan mezun oldum. Sonrada profesyonel oyunculuk kariyerime başlamadan hemen önce Londra’ya gittim. İki yıl Londra’da yaşadım. Sonra buraya gelip dizilerde, televizyonlarda, tiyatroda çalışmaya başladım. Bugüne kadar gelen hikaye içerisinde yemek yemek , içmek , sofra, gittiğim her yerdeki tatlar, o sofralarda buluştuğum insanlar, onların ne yediği,  benim ne yediğim,  yiyemediğim, ilgimi çekti. Hep bunların üzerine konuşmayı, düşünmeyi tercih ettim. Yazdığım oyunlarda, sinema filmlerinde, dizilerde romanda keza hep yemek yiyen konuşan ne yediği ile ilgili tartışabilen karakterler yaratmaya çalıştım. Aslında benim için insan neyi yiyorsa, neyi yemeyi seviyorsa, o karakterinin birinci derece yansımalarından biri oluyor’’.

*ŞEF BULUNDUĞU BÖLGEYİ DEĞERLENDİRMEK ZORUNDADIR

‘’Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hocalarından Özgür Şef buraya gelmem gerektiğini ve genç arkadaşlarla buluşmam gerektiğini söylediğinde acaba ne konuşsak, neyi tartışsak diye düşünürken o dönem ona sorduğumda acaba hangi yemişin hasat zamanı diye düşünmüştüm. Aradan bir ay geçti hasat zamanı hala devam eden bir yemiş var. O zaman başlamıştı şimdide devam ediyor, zeytinden konuşalım biraz dedim. Neden zeytin ?  Bulunduğumuz bölge fetih öncesi ve sonrası diye  ikiye ayrılıyor  tarımsal açıdan, fakat fetih öncesine de ve sonrasına da üretimden kaynaklanan  vergi oranlarına baktığınız zaman ilk kaynaklardan bir tanesi  zeytin ve zeytin yağı. Şimdi bunu söyleyince herkes zeytin ne alaka ya diyecek. Aslında doğu Karadeniz’in sahil şeridinde  Osmanlı’nın son dönemlerine   kadar zeytin buralarda çok ağırlıklı üründür. Fetih sonrası vergi kayıtlarına baktığınızda bölgeden çıkan iki türlü vergi ile karşılaşıyoruz. Biri hassa dediğimiz yani on bin  akçenin üstündeki vergilendirme sistemi, diğeri on bin akçenin altındaki bölgesel vergiler. Hepsinde zeytin yine ilk sırada. Fetih öncesine bakıyorsunuz bölgedeki bütün manastır kayıtları ki zaten  en eskisi de oraya denk geliyor, kullanılan sağlık malzemelerinin kayıtları yine birinci sırada zeytin zeytinyağı var. Meslektaşlarım acaba zeytini nasıl kullanıyorlar, zeytin yağını nasıl kullanıyorlar ve bu bölgedeki ürünlerle nasıl karşılaştırılıyor. Zeytinin bu bölgede tarihi çok eski. Şimdi yok denecek kadar az ama zeytin kültürü devam ediyor. Bunu mutfağınıza yansıtabilirsiniz. Bunun gastronomiyle ne ilgisi var diyebilirsiniz, bir şef yüzde yüz içinde bulunduğu bölgeyi ve ortamı değerlendirmek zorundadır. Gustosu olmak zorundadır, eğer şefin hayata dair bir gustosu yoksa pişiremez’’.

*TRABZONSPOR ŞAMPİYON OLABİLİR

Tuzcu, konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Özellikle bir öğrencinin, Galatasaray taraftarı olarak sizce bu sezon Trabzonspor şampiyon olabilir mi ? sorusuna ‘’Evet bence Trabzonspor bu yıl şampiyonluğun en güçlü  adayıdır, bu şehirde ne konuşursan konuş sonunda tüm konular Trabzonspor’a geliyor. İnanın bu soruyu başından beri bekliyordum. Trabzonspor şampiyon olur, hatta gittikçe olasılık artıyor. Burada daha çok Trabzonspor’un şampiyon olmasından ziyade, Fenerbahçe küme düşüyor onunla  ilgilenmek daha mantıklı geliyor bana. Umarım şampiyon olursunuz, ben çok istiyorum olmasını. Çünkü çok sevdiğim Trabzonlu ve Trabzonsporlu arkadaşlarım var. Futbol oynayanda, yöneticilik yapan da arkadaşım var. Hocasını da çok beğeniyorum.

Konuşmaların sonunda AVÜ Gastro Art 2018 yemek yarışmasına katılan ve dereceye giren öğrencilere ödülleri ve katılım belgeleri verildi. Avrasya Üniversitesi Genel Sekreteri Gülay Yeniçeri misafir konuşmacı Sinan Tuzcu’ya katılımından dolayı teşekkür ederek plaket ve çiçek takdim etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber