banner240
banner237
banner238

ATIK SULARDA COVİD-19 TESTİ   YAPILIYOR

TİSKİ Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan atık sularda COVİD-19 varlığı araştırılması işlemi için derin deniz deşarj tesislerinden numune alımlarını gerçekleştirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Covid-19 virüsünün atık sulardaki varlığının araştırılması ve bu konuda olası risklere karşı erken uyarı sistemi geliştirilmesi çalışmaları kapsamında Trabzon’da da adımlar atıldı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de geçtiğimiz ay Türkiye'deki Covid-19 virüsünün dağılımı hakkında detaylı bilgi edinmek ve olası erken uyarı sisteminin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı tarafından bir çalışma yapılacağını belirtmişti.

MİKTAR TAYİNLERİ YAPILACAK
Bu çerçevede, Covid-19 virüsünün atık sulardaki varlığının araştırılması için Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinasyonunda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç.Dr Bilge Alpaslan Kocamemi ve Moleküler Biyolog Dr. Halil Kurt danışmanlığında, Türkiye çapındaki atıksu arıtma tesisleri giriş ve çıkışlarında 24 saatlik kompozit atıksu numuneleri alınacak. Numune alma çalışmalarına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de katkı sağlayacak. Alınan numunelerin Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarlarında kantitatif PCR (qPCR) analizleri ile Covid-19 miktar tayinleri yapılacak.

TRABZON’DA 3 NOKTA BELİRLENDİ
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemir’in talimatı ile atık sularda COVİD-19 araştırılması maksadıyla başlatılan çalışmalar Trabzon’da da gerçekleştirildi. Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanlığının belirlediği Pazarkapı, Yomra ve Vakfıkebir derin deniz deşarj tesislerinden numuneler alındı. Samsun Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından incelenecek numunelerin sonuçları bakanlık tarafından takip edilecek.

“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ”
Tesisler Dairesi Başkanlığı personeli eliyle gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yapılan çalışmanın önemine dikkat çekti. Yapılan araştırmalarda içme suyunda bulunması muhtemel olsa da koronavirüsün yerüstü ya da yeraltı su kaynaklarında bulunduğuna ya da bu sularla kişilere virüs bulaştığına dair henüz hiçbir bulguya rastlanılmadığını belirten Zorluoğlu, “Çok düşük ihtimal olsa da virüs konusunda tedbiri elden bırakmayıp, gerekli tüm işlemleri gerçekleştireceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın başlatmış olduğu numune alma çalışmalarını TİSKİ olarak bizler de 3 tesisimizde gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber