Bütün Vatandaşlara Bin TL Destek

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt; krizin etkilerinin azaltılması için Hükümetin zor durumda olan esnafa yönelik başta faizsiz krediler olmak üzere desteklerde bulunması ve bütün vatandaşlara 1000 TL nakdi ödeme yapması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgını dolayısıyla yaşanan sürecin, zaten iyi durumda olmayan ekonomiyi daha da kötü hale getirdiğini belirten Kurt, bu sürecin en az zararla atlatılması için Hükümetin üzerine düşenleri yapması gerektiğini kaydetti.

‘Evde Kal’ Demek Sorunu Çözmüyor

Salgın nedeniyle yapılan ‘evde kal’ çağrılarına destek verdiklerini fakat evde kal demenin meseleyi çözmediğini dile getiren Kurt, “İnsanımız evde kalınca piyasa neredeyse durma noktasına geldi. Birçok işyeri kepenk indirdi. Çalışanlar işsiz kaldı. Sağlıkla ilgili endişelerin yerini haklı olarak ekonomik endişeler almaya başladı. Esnaf odalarıyla, esnaflarımızla, çalışanlarımızla yaptığımız görüşmelerde gördüğümüz tablo, bütün bu mağduriyetlere yönelik açıklanan önlemler ve paketler ise piyasanın beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak olduğudur” dedi.

Salgından En Çok Esnafımız Etkilendi

Salgından ekonomik açıdan en çok etkilenen kesimlerin başında, bankalara borcu olan esnaf ve KOBİ’lerin geldiğini belirten Kurt, şunları kaydetti:

“İş yapamayan esnafımız, günü gelen ödemelerini nasıl yapacak? Kirasını, faturalarını, çalışanlarının maaşını, sigortasını, piyasaya olan borcunu nasıl ödeyecek? Esnafımız ödemelerin ertelenmesi, kredilerin uygun koşullarda ötelenmesi ve 1 yıl geri ödemesiz, faizsiz ve uzun vadeli kredilerle desteklenmelidir” diye konuştu.

Bankalar Reel Sektöre Yardımcı Olmalıdır

Bankaların kredi yapılandırmalarında ve yeni kredilerde zorluklar çıkardığına dikkat çeken Kurt, “Tarihlerindeki en büyük kârları bu dönemde elde eden bankalar, elini taşın altına sokmalı, esnafımızın içinde bulunduğu durumu dikkate almalıdır. Şu unutulmasın ki, bankaları ayakta tutan reel sektördür, üreticidir, esnaftır, çalışanlardır. Öyleyse bankaları bu süreçte hakkaniyete göre hareket etmeye, Hükümeti de bu süreci yakından takip etmeye, gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz”

Trabzon Ekonomisi Çok Zor Durumda

Trabzon ekonomisinin de ülke ekonomisi gibi oldukça zor durumda olduğunu, berberlerden çay ocaklarına, dolmuşçulardan servisçilere, lokantacılardan konfeksiyonculara kadar bütün sektörlerde krizin ağır bir şekilde yaşandığını belirten Kurt, “Hemen bütün sektörler salgın sürecinden olumsuz etkileniyor ve alınan tedbirleri yeterli görmüyor. Hükümetin esnafın, çalışanların sesine kulak vermesi ve gerekli adımları atması şarttır” dedi.

ACİLEN YAPILMASI GEREKENLER

Kurt, bu süreçte yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

İşsizlik Sigortası Fonu Devreye Sokulmalıdır

Krizin yol açacağı gelir kaybına karşı İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının hızla devreye sokulmalı, işçi açısından gerekli olan koşullar kaldırılmalıdır.

Bütün vatandaşlara 1000 TL Ödeme Yapılmalıdır

Salgın nedeniyle zor günler yaşayan vatandaşlarımıza, gelir düzeylerine bakılmaksızın ivedi şekilde her T.C. kimlikli kişiye sağlık, kira ve beslenme harcamaları için 1000 TL nakdi destek sağlanmalıdır.

Kredi Kolaylıkları Sağlanmalıdır

Bu krizin ne zaman biteceği belli değildir. Haliyle esnaflarımızın ayakta kalabilmeleri için faizsiz ve 1 yıl ödemesiz kredi desteği verilmelidir. Bankalar ve finans kuruluşları bu olağanüstü dönemde piyasayı ve ödeme sistemini rahatlatacak uzun vadeli ve kolay erişilebilir kredileri işletmelere acil olarak kullandırmalıdır.  Faizsiz kredilerde hiçbir gerekçeyle esnaflarımızın mağdur edilmemelidir.

Kira ve Diğer Ödemelerin Ertelenmesi

Vakıf dükkanlarında kiracı olan esnafların kiraları ertelenmelidir. Mülkiyeti şahıslara ait olan işyerlerinden en az üç ay kira stopajı alınmamalıdır. Özel mülklerde kiracı olan esnafımıza, mal sahipleri bu süreçte anlayışlı davranmalı, kiraları en azından belli bir tarihe kadar tehir etmelidir.

İşini Kaybeden Çalışanlara Asgari Ücret Tutarında Destek Verilmelidir

Esnafların yanında çalışan ve bu süreçte işsiz kalan işçilere hiçbir şart ileri sürmeksizin asgari ücret tutarında gelir desteği sağlanmalıdır

15 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMELİDİR

Kurt, 15 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini ve bu işe kalıcı bir çözüm getirilmesi gerektiğini savunarak şöyle konuştu:

“Hükümet çevreleri, bilim adamlarının görüşü doğrultusunda sokağa çıkma yasağı taleplerini bile siyaset konusu yapıyor ve kendisine karşı bir hareket olarak değerlendiriyor. Öte yandan da ekonominin böyle bir durumdan olumsuz etkileneceğini gerekçe gösteriyor. Fakat görülüyor ki sadece belli bir yaş grubunun sokağa çıkmasını kısıtlamakla, hafta sonları sokağa çıkma yasağı getirmekle bu salgını durdurmak mümkün olmayacak ve süreç uzayacak. Öyleyse neden 15 günlük bir sokağa çıkma yasağı ilan edilerek kapsamlı bir mücadele yapılmıyor ve süreç kısaltılmıyor? Acilen bu konuda bilim adamlarının görüşlerini dikkate alan, salgını bir an evvel bitirecek ve hayatı normale döndürecek bir kararın alınması artık kaçınılmazdır.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber