KANIN PIHTILAŞMASINA DİKKAT

Zoonoz hastalıklardan( Hayvandan İnsana Geçen hastalıklar) olan ŞARBON ve TÜBERKÜLOZ hastalığına dikkat çeken Başkan SAYIN,  Hayvan kesildikten ortalama 5 dakika içerisinde kanının pıhtılaşması lazımdır. Eğer kanı pıhtılaşmıyorsa, bunun yanı sıra hayvanın iç organlarından biri olması gerekenden çok büyük ise ve özellikle dalak, kesinlikle el sürmeden Veteriner Hekime danışılmalıdır. Aynı şekilde akciğer ve karaciğer üzerinde tüberküloz belirtileri olabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir ve mutlaka Veteriner Hekimle iletişime geçilmelidir.

“Hayvanın akciğer ve karaciğerinde kist varsa kedi ve köpeğe dahi yedirilmemeli ve toprağa gömülmelidir. Biz yemiyorsak, bari kedi köpeğe verelim anlayışından kesinlikle kaçınılması lazım.

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALI VE TÜKETİLMELİ

Kurban etlerinin tüketilmesi ve saklanması ile ilgili hususlara dikkat çeken Başkan SAYIN şöyle devam etti; Et ve et ürünleri sıcaklığa oldukça duyarlıdır ve kolayca bozulurlar. Et  kesildikten hemen sonra tüketilebilir. Sağlık sorunu oluşturmaz. Kurban etleri, serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığından oda ısısına düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Henüz kesim sıcaklığında olan etler hava alamayacak durumda üst üste büyük parçalar halinde konulursa buzdolabı ısısı iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Hava almayan kısımların bozulmasına sebep olur. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak saklanmalıdır. Bu nedenle etler saklama poşetlerinde buzdolabında maksimum 3 gün, buzlukta ve derin dondurucuda -18 derecede dondurulduğunda ise uzun süre saklanabilmektedir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı hazırlar ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Bu nedenle çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Uzun süreli saklamalarda et besin değerini yitirir.

Başkan SAYIN, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı bir Kurban Bayramı dilerken , şüphelendikleri bir durum olduğunda mutlaka Veteriner Hekime danışsınlar, dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber