banner240
banner237
banner238

Küresel Salgın Haline Gelen Kanser ve Son Tedaviler

günümüzde adeta küresel salgın haline gelmiş kanser hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Medikal Onkoloji Nedir?

Kanser tedavilerinde günümüzde kullanılan yöntemler ve yaşanan gelişmeler sayesinde başarı oranının daha çok arttığına değinen Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk “Onkoloji alanında diğer tüm bilimsel alanlarda olduğu gibi yeni gelişme ve araştırmaların yansımalarını ve sonuçlarını görebiliyoruz. İlaç teknolojilerinde çok yoğun gelişmeler var, nanoteknolojiler ilaçların yan etkilerini azaltan teknikler, bunların uygulanmasını ve saklanmasını gerektiren tekniklerin ilerlemesiyle ilaç etkinliğini artıran ilaçlar sunabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Medikal onkoloji bilim dalını bir kanser hastasının, tanısından izlenmesine kadar olan süreci kapsayan bir bilim dalı olarak tanımlayan Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk “Hastamızının tanısını koyuyoruz, tedavilerini yapıyoruz, onunla konuşuyoruz, psikolojik destek vermeye ve tedavi süreci boyunca yol gösterici olmaya çalışıyoruz; ilaç tedavisi dışındaki seçenekler hakkında bilgilendiriyoruz, ve tedavisi bittikten sonra da hayatı boyunca yanında olmaya çalışıyoruz. Medikal onkoloji hastanın, hayatı boyunca yanında olan bir tıbbi disiplin alanıdır.” açıklamalarında bulundu.

Kanser Tedavilerinde Günümüzde Hangi Gelişmeler Mevcut?

Peki. medikal onkoloji denildiğinde aklımıza sadece kemoterapi tedavi yöntemi mi gelmeli? Bu konuda cevabı kesin olan Uzm. Dr. Öztürk medikal onkolojinin sadece kemoterapiden ibaret olmadığının altını çiziyor. “Biz hastalarımıza en basit destek tedavilerden, örneğin ağrılarının giderilmesi, beslenme tedavileri, psikolojik destek, akıllı hedefli ilaçlar, immunoterapilere kadar çok geniş bir spektrumda tedavi seçenekleri sunuyoruz, sadece kemoterapi uygulamıyoruz hastalarımıza.”

Kanserin medikal tedavisi denildiğinde yakın bir geleceğe kadar aklımıza kemoterapi ve buna bağlı olarak gelişen yan etkiler gelmekteydi. Kemoterapi hâla kanser tedavisindeki yerini koruyor olsa da ancak günümüzde kemoterapi yerine akıllı ilaç(hedefe yönelik ilaç) ve immünoterapi tedavisini daha yaygın olarak kullanılıyor. Klasik tedavi yöntemleri kanser hücrelerine odaklanırken immünoterapi tedavisinde amaç kanser hücreleri değildir, asıl hedeflenen bağışıklık sistemi hücrelerine kanserle savaşmayı öğretmektir. İmmünoterapinin yan etkileri daha tolere edilebilir olduğu için hasta da fazla yorulmamış oluyor.

Son dönemlerde kanser hastalarından veya çevrelerinden sıklıkla duyduğumuz akıllı ilaç veya hedefli ilaç denildiğinde ne anlamalıyız? Kişiye yönelik tedavi anlayışının en güzel örneklerinden ve yeniliklerinden bir diğeri de akıllı ilaç yani hedefe yönelik tedavilerdir. Kemoterapinin aksine akıllı ilaçlar ağızdan alındığı için hastanın tedavi sürecini daha konforlu geçirmesine de yardımcı oluyor. Kemoterapi uygulanırken var olan sağlıklı hücre de zarar görebilir, ancak hedefe yönelik ilaçlar kanser hücresini hedef alır bu nedenle de yan etkileri daha az yorucudur. Ancak her akıllı ilaç her kanser türünde kullanılamaz burada kanser hücresinin genetik yapısı önem arz eder.

Günümüzde kanser tedavilerinin daha çok kişiselleştiğine ve kişiye yönelik tedavi yöntemlerinin kullanılmaya başladığına değinen Uzm. Dr. Selçuk Cemil Öztürk “Günümüzde immünoterapiler ve hedefli ilaçlar (akıllı ilaçlar) var, bu anlamda da bizi bunlar çok fazla umutlandırıyor. Her geçen gün yeni ilaçlar tıbbın kullanımına sunuluyor ve bu hastalarımıza yönelik iyileşme umutlarımızı ve beklentilerimizi daha da arttırıyor Medicana Kadıköy Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Öztürk önümüzdeki yıllarda kanser görülme oranlarında bir artış olacağını istatiklere bakarak öngörüklerini ancak tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde bu artışa rağmen kanserle mücadelenin de daha umut verici noktaya geleceğini sağ kalım oranlarının artacağını da vurguluyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber