Ortahisar Kaymakamlığı himayelerinde KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Trabzon Diş Hekimleri Odası, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğü arasnda “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde Okullarda Yapılacak Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışmaları Protokolü” imzalandı.
Ortahisar Kaymakamlığı himayelerinde KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Trabzon Diş Hekimleri Odası, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ortahisar İlçe Sağlık Müdürlüğü arasnda “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde Okullarda Yapılacak Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışmaları Protokolü” imzalandı.
Ortahisar Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza törenine Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, KTÜ Diş Hekimli i Fakültesi Dekan Prof. Dr. Polat Koşucu, KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı ile Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tamer Tüzüner, KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Çelik, Ortahisar llçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, Ortahisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bünyamin Gürsoy ve Trabzon Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt Fatih Bülbül katıldı.
Kaymakam Tolga Toğan, “Önyargıyı Kırmalıyız”
Ağız ve diş sağlığı çalışmaları protokolünün önemine değinen Kaymakam Tolga Toğan, Çocuklarımız yarınlarımız ilmi gerekçelerle zorunlu olarak da bir anlamda böyle hizmetten mahrum kalamazlar. 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında 12 bin 683 öğrenci velimizin bilgi eksikliğinden dolayı çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı taramasına izin vermemesi üzücüdür. Öncelikle bu ön yargıyı kırmalıyız. Projenin salıklı nesiller yetişmesine katkı sağlayacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”dedi.
Ağız ve Diş Sağlığı, anenin gebelikten itibaren çocuğun fırçalama eğitiminin başlatılması, beslenme ve diyet alıştırması düzeltilmesine ilaveten florür vermeyi başarı sonuçları elde edileceği belirten KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı ile Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tamer Tüzüner, “Diş hekimliği fakültesinde öğrencilerere koruyucu ağız sağlığı eğitimleri veriyoruz. Yine 0-3 yaş arası anne eğitimi TÜBİTAK projemiz var. Yine florlu vernik uygulamaları yapıyoruz. Bunun yanı sıra proje bazılı ve bütçe bazılı koruyucu diş hekimliliğiyle ilgili olabilecek bütün anestopları dijitalleştirme çabamız devam ediyor.”dedi.
Geçen Yıl 13 Bin 647 Öğrenci Ağız ve Diş Sağlığı Taramasından Geçirildi.
Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Mayıs 2016 tarihinde imzalanan Okul Sağlığı Hizmetleri Birliği Protokolü çerçevesinde yürütülen koruyucu ağız ve diş sağlığı
çalışmalar kapsamında 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencileri ile ilkokul öğrencilerinin tümüne uygulanan florürlü vernik uygulamasını kapsadığını belirten Ortahisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bünyamin Gürsoy, “7-14 ya grubu çocuklarda en çok görülen hastalıklar incelendiğinde ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer almaktadır. Flor uygulamalarının ekonomik olmasının yanı sıra güvenli ve etkili uygulamalar olduğu ve diş çürüğünü azalttığı Sağlık Bakanlığımız ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Pediatri Derneği gibi birçok meslek örgütü tarafından da onaylanmıştır. 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ortahisar ilçemizde 13 bin 647 öğrencimize yapılan uygulamada herhangi bir yan etki görülmemekle birlikte 12 bin 683 öğrenci velimizin bilgi eksikliğinden dolayı uygulamaya onay vermediği görülmüştür.”dedi.
Protokol kapsamında sürdürülen koruyucu ağız ve diş sağlığı programının etkinliğinin arttırılması, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin önemi konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik etkinlikler düzenlenmesi, bilimsel eğitim ve tarama programlar amaçlanmaktadr.
Trabzon Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Bülbül, bu güzel işbirliği protokolünün Ortahisar ilçesine hayırlı olmasını diledi.
