banner240
banner237
banner238

SAĞLIKLI BESLENME KABUS OLMASIN.

Yılbaşı gecesinden başlayarak 4 Ocak 2021 Pazartesi sabahına kadar sokağa çıkma yasağı nedeniyle dört gün tüm Türkiye evinde olacak. İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı öğretim üyesi Dr. Zeynep Güler Yenipınar içinde yılbaşı sofralarının da olduğu bu dört gün için uyarıyor; yüksek kalorili beslenme ve hareketsizlik hızla kilo alımına neden olabilir. Bunun için öncelikle yılbaşından önce nasıl beslenmeliyim sorusunu cevaplamak, vücudu yılbaşı sofrası ve sonraki evde kalma sürecine hazırlamak gerekir.

Yeni yıla saatler kala hepimizi tatlı bir telaş sardı. Yılbaşı gecesinin peşinden gelecek olan 3 günlük sokağa çıkma yasağı da göz önüne alınınca hazırlıklar da bir o kadar yoğunlaştı. Eksikleri tamamlamak için hepimiz marketlere koştuk. Yılbaşına özel yemekler, kuruyemişler, tatlılar şimdiden planlanmaya başlandı. Ancak 4 gün boyunca evde kalınacağı ve günlerimizin hareketsiz geçeceği göz önüne alındığında uzmanlar beslenme için çok dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı öğretim üyesi Dr. Zeynep Güler Yenipınar “Yılbaşı sofrası ve ardından evde uzun süre hareketsiz kalmak kilo vermek isteyen ve sağlıklı beslenenlerin kâbusu olmasın,” diyerek uyarıda bulunuyor.

“Bunun için öncelikle yılbaşından önce nasıl beslenmeliyim? sorusunu cevaplamak ve vücudu yılbaşı sofrası ve sonraki evde kalma sürecine hazırlamak gerekir,” diyen Dr. Zeynep Güler Yenipınar sözlerine şöyle devam etti; “Yılbaşı sofrası genellikle kuruyemişler, mezeler, alkol, yağlı ana yemekler ve tatlı ile dolu bir sofra oluyor. Bu gece ve sonrasında kendinizi kötü hissedip, hiçbir şey yemeden mutsuz oturmak yerine önceden önlem almak daha doğru olacaktır. Bu arada yapılan en büyük hatalardan birisi de sabahtan itibaren hiçbir şey yemeyip, gece kendinizi yılbaşı sofrasına saklamaktır.”

Önerileri yılbaşı öncesi, yılbaşı gecesi ve sonrası olmak üzere 3 başlık altında toplayan Dr. Zeynep Güler, bu yöntemle istenmeyen kilolardan korunmanın ve daha sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu belirtmekte.

Yılbaşından önce nasıl beslenmeliyiz?

Ø Yeni yıla birkaç gün kala metabolizmanızı hızlandırmak ve avantaj elde etmek için günde mutlaka 2.5-3 litre su tüketin.

Ø Protein alımınızı yeterli ve dengeli bir şekilde sağlamanız metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Ø Yılbaşı öncesindeki günlerde daha düşük kalorili, daha az yağ ve şeker, daha fazla taze sebze-meyve içeren bir beslenme şekli yılbaşı için güzel bir hazırlıktır.

Yılbaşı günü ise kalori kısıtlamasına sabahtan başlamak en doğrusudur. Her gün olduğu gibi kahvaltı, öğlen yemeği ve ara öğünlerin mutlaka yapılmasına dikkat edilmeli ve öğün atlanmamalıdır.

Ø Günün en önemli öğünü akşam yemeğidir. Akşam yemeğinin mutlaka karbonhidrat-protein ve yağdan dengeli bir öğün olmasına dikkat edin. Bunun için sofranızda 4 temel besin grubuna yer vermelisiniz. (et-süt-tahıl-sebze/meyve)

Ø Kırmızı et yerine hindi-kaz-ördek-tavuk-balık tercih edin. Pişirme yöntemi olarak yağ ilave edilmeden ve ızgara-haşlama-buğulama-fırında veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

Ø Yılbaşının olmazsa olmaz diye anılanı hindi dolmasıdır. Eğer bunu tercih ettiyseniz hindi düşük kolesterol bakımından sağlıkla tüketilecek bir besindir. Önerimiz pirinç yerine bulgur kullanmanız olabilir. Yine de hindinin etini daha fazla yemeyi tercih edin.

Ø Şarküteri ürünlerine sofranızda yer vermeyin.

Ø Sofranızda pilav ve makarnaya mümkün olduğunca yer vermeyin, yiyecekseniz de porsiyonu küçük tutun.

Ø Meze olarak sebze ağırlıklı, peynir ya da yoğurtla hazırlanmış az yağlı mezeleri tercih edin.

Ø Yemeklerinizi çok hızlı yemeyin.

Ø Yüksek yağ içerikli cipsler, çekirdekler, çikolatalar yerine ölçülü olmak koşuluyla sağlıklı tohumlar dediğimiz kuruyemişler, taze-kuru meyveler tüketin.

Ø Tatlı yemekten 1 saat sonra tüketilmelidir. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlılar her zaman tercihiniz olmalıdır.

Yılbaşı sonrası nasıl beslenmeliyiz?

Ø Güne bir bardak ılık su ile başlayın.

Ø 1 Ocakta kahvaltıyı brunch şeklinde yapın. Güne ara öğünlerle devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yiyin.

Ø Erken uyuyun. Bütün gece yediklerinizi sindirmekle uğraşarak yorulan midenizi ve bedeninizi mutlaka dinlendirin.

Ø Dışarı çıkamadığınız için ev içinde egzersizler yapın

Ø Midenizi rahatlatmak için rezene, anason, bedenin dinlenmesi için melisa, papatya gibi bitki çaylarını tercih edin. Ayrıca en önemli şey toksinlerden arınmak için yeterli miktarda su tüketimine dikkat edin.

Ø Yılbaşı sonrasında evde kaldığınız bu günlerde sabah kahvaltısı hariç diğer öğünleri sebze ağırlıklı, çorba tarzı sulu yemeklerle geçirin.

Ø Çok tuzlu, yağlı ve kırmızı et yoğunluğu içeren gıdalardan uzak durun.

“Sağlık lügatimizde bulunması gereken en önemli sözcük HAYIR olmalıdır. Aşırılığa ve sağlıksız beslenme şekline hayır demekle irademizi de test ederiz.” diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı öğretim üyesi Dr. Zeynep Güler Yenipınar herkese sağlıklı ve neşeli bir yıl diledi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir. 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber