banner240
banner237
banner238

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs "Burs ve öğrenim kredisi arttırılmalıdır." dedi. 

İYİ Parti tarafından "burs verilen öğrenci sayısı ile burs ve öğrenim kredisi tutarının artırılması" amacıyla Meclis Başkanlığına verilen önerge hakkında parti grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Örs "Üniversite öğrencilerinin birçoğunun üniversiteyi aile ve akrabalarından uzakta okuduğunu biliyoruz. 

AİLELERİN VERDIĞİ BESLENMEYE YETMİYOR 

Üniversiteli gençler yeni adım atmış oldukları öğrenim hayatlarında barınma, beslenme, sağlıklı yaşama, güven içerisinde hayat sürme gibi bireysel ihtiyaçlarını karşılamak zorundadırlar. Bu süreçte öğrenciler büyük zorluklar yaşamakta, ihtiyaçlarını karşılamak için başta aileleri olmak üzere çeşitli kaynaklara başvurmaktadırlar. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, ortalama aylık geliri olan bir ailenin dahi çocuğunu üniversitede okutmak için yaşamsal ihtiyaçlarından ödün vermek zorunda olduğunu ortaya koymaktadır. Üniversite öğrencilerimize ailelerinin ayırdığı sınırlı bütçenin büyük bir kısmı da beslenme giderlerine dahi yetmemektedir." ifadelerini kullandı. 

EKONOMİK ŞARTLAR OKUL BIRAKTIRIYOR! 

Üniversite öğrencilerinin ekonomik imkansızlıklar nedeniyle okulu terkettiğini ya da öğrenimine ara vermek zorunda kaldığını belirten Örs, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Yapılan araştırmalar devam etmek istemesine rağmen eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan gençlerin okulu bırakma nedenlerinde ilk sırayı yüzde 48,1'le ekonomik nedenlerin aldığını göstermektedir. Ayrıca, üniversite öğrenci sayısı 2020-2021 Öğretim Yılı'nda önceki öğretim yılına göre 270.864 artmasına karşın burs verilen öğrenci sayısı sadece 30 bin arttırılmıştır.  2022 yılında on iki aylık ortalama TÜFE yüzde 72,3 olarak gerçekleşmiş ancak burs tutarına sadece yüzde 30 zam yapılmıştır, başka bir deyişle öğrencilerin satın alma gücü yüzde 31,7 azalmıştır Dolayısıyla bu kayıplar dikkate alınarak 2023 yılı için beklenen yüzde 40 enflasyonu da telafi edecek yeni bir artışa ihtiyaç vardır. 

BURS VE ÖĞRENİM KREDİSİ YETERSİZ! 

Ailesinden farklı bir şehirde üniversite okuyan öğrencilerimizin aile ziyareti için yapacakları harcamalar, barınma, şehir içi ulaşım ve kırtasiye giderleri gibi faktörlerde gerçekleşen zamlar göz önüne alındığında mevcut burs tutarının çok düşük kaldığını görüyoruz. Üniversite öğrencilerimizin ekonomik nedenlerle okul terki yoluna başvurmaması için burs verilen öğrenci sayısı ile verilen burs ve öğrenim kredisi tutarının en az yüzde 72,31 oranında arttırılması ve okul terkinin temel nedenleri üzerinde çalışmalar yapılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla verdiğimiz bu önergeye desteklerinizi beklerim." 

"Burs verilen öğrenci sayısı ile burs ve öğrenim kredisi tutarının artırılması" amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan önerge AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber