banner240
banner237
banner238

PARİS ANLAŞMASI'NA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

TBMM ÇEVRE KOMİSYONU’NDA GÖRÜŞÜLDÜ, DIŞİŞLERİ KOMİSYONU'NA SUNULMASI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta “Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifinin TBMM Çevre Komisyonunda görüşüldüğünü ve Dışişleri Komisyonu’na sunulması, oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

“Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü ve Dışişleri Komisyonu’na sunulması, oy birliğiyle kabul edildi. Komisyon, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta başkanlığında toplandı. Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta burada yaptığı konuşmada Paris İklim Anlaşması'nın hem Türkiye'yi hem dünyayı ilgilendiren bir anlaşma olduğunu ve Türkiye'nin küresel bir güç olduğunu ve uluslararası anlaşmalarda verilen görevleri de fazlasıyla yerine getirdiğini kaydederek “1994 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi imzalandı. Ondan sonra da 1997 yılında kabul edilen, 2005 yılında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü imzalandı; Türkiye, 2009 yılında, sera gazı emisyonunu taahhüt vermeden taraf oldu” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta sözlerini şöyle sürdürdü: “Paris Anlaşması'yla alakalı, taraf olmadık ama biz Türkiye'de hem iklim değişikliğiyle hem de çevresel sorunların çözümü noktasında birçok önemli adımlar atarak, yatırımlar yaptık. Sıfır atığın altlığını da oluşturan, "poşet yasası" adıyla kamuoyunda bilinen 7153 sayılı poşet yasasını Çevre Komisyonunda hep beraber çıkardık. Burada, iktidarıyla, muhalefetiyle partiler üstü bir bakış açışıyla bütün arkadaşlarımız bu yasaya destek verdiler, biz bundan son derece mutlu olduk. Diğer taraftan da ulaşım kaynaklı emisyon miktarını azaltmak için bisiklet kullanımını ve bisiklet yollarını yaygınlaştırdık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda özellikle çevresel sorunlarla alakalı buradaki gelirleri de bu tür kaynakları da- bisiklet yollarına destek verdi. 7261 sayılı Kanun'la Türkiye Çevre Ajansı kuruldu ve burada da çevresel sorunların çözümü hususunda çok önemli adımlar atıldı. Bunun yanında özellikle emisyonu azaltıcı, hem şehirler arası hem kırsalda yolların standartlarının yükseltilmesi, tren yollarının, millet bahçelerinin, orman alanlarının 20 milyon 800 hektardan 23 milyon hektara çıkarılması, özellikle Türkiye'de mevcut enerji kaynaklarımızın yüzde 53'ünün yenilenebilir enerji kaynakları hâline gelmesi... Çevresel sorunlar ve küresel ısınmayla ilgili çok önemli yatırımlar yapıldı. Özellikle Türkiye'de gelecek yıl üretime geçecek olan elektrikli araç bile burada atılmış olan adımların hemen hemen en önemlilerinden bir tanesidir.

Biz, enerji tüketimini azaltmayı ve kullanılan enerji kaynağımızı da yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kullanmayı düşünüyoruz. Burada, inşaat sektöründe de enerji tüketimini azaltmak için ısı yalıtımlarının şart koşulması da bunlardan bir tanesi. Yine biz, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum için gereken eylem planını hazırladık, devreye aldık. Geri dönüşüm oranını yüzde 13'lerden yüzde 22'ye çıkardık. Bu da esasında kullanılan kaynakların ekonomik değeri olan hammaddeleri tekrar, yeniden kullanılarak esasında hammadde sarfiyatını da yani buradaki savurganlığı da önlemeye çalışıyoruz. Sanayimizin temiz üretim yapması için desteklere devam ediyoruz. Türkiye küresel hiçbir soruna kayıtsız kalmadı, üzerine düşeni yapıyor, fazlasıyla da yapacaktır. Bu konuda desteğini esirgemeyen komisyon üyesi arkadaşlarıma, görüş ve düşüncelerini ifade eden Milletvekillerimize, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız, Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür ediyorum.

Toplantıda daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar bir sunum yaparak Paris İklim Anlaşması hakkında bilgi verirken Komisyon üyesi Milletvekilleri de söz alarak konuyla ilgili olarak görüşlerini belirttiler. Komisyonda, görüşmelerin tamamlanmasının ardından, teklifin tümü için, genel uygunluk görüşünün esas komisyon olan Dışişleri Komisyonuna sunulması, oy birliğiyle kabul edildi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber