Çiftçinin tek eğitim tarlasıdır

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Nisan ayı içerisinde yapılan çiftçi ve bahçe ziyaretlerinde yaklaşık 75 fındık çiftçisine, 7 sera üreticisine, 2 çilek üreticisinin bahçesinde eğitimler düzenledik. Düzenlemiş olduğumuz bu eğitimlerde çiftçi eğitimlerinde başarının tek yolunun bizzat tarlada uygulamalı eğitimle olduğunu bir kez daha gördük. Bunlarla birlikte yine nisan ayı içerisinde odamız öncülüğünde yapılan eğitimler sonrasında 90 üreticiye arıcılık konusunda 72 saatlik eğitim, istiridye mantarı konusunda 65 üreticiye de uygulamalı olarak eğitimler verdik. İstiridye mantarı eğitimi üreticiler tarafından yoğun ilgiyle izlendi ve eğitim sonunda katılımcıların büyük bir çoğunluğu kavak kütükleri ile üretim yapmaya başladı. Tadı, lezzeti, üretim pratikliği ve yüksek ekonomik getirisinden dolayı istiridye mantarı üretimi bölgemiz açısından geleceği olan alternatif bir tarımsal ürün olacaktır.

Fındık üreticilerimize yaptığımız ziyaretlerde

* Budamanın kuralları, hatalı yapılan budamaların uygulamalı olarak doğrusunun gösterilmesi

* Kozalak akarı zararlı tespiti çalışması yapılarak, üreticilere mekanik ve kimyasal mücadele yöntemleri konusunda bilgi verildi.

* Toprak analizinin önemi ve gübrelerin çeşidi, uygulanma şekli ve zamanları konusunda bilgi verildi.

* Külleme ve bakteriyel yanıklık hastalığı tespiti yapılarak üreticiler bilgilendirildi. Bu hastalıklarla mücadele konusunda alınması gereken tedbirler çiftçilerle aktarıldı.

* Üreticilere fındık tarımında kullanılabilecek tarım alet makine ve tarımsal mekanizasyon teknikleri hakkında bilgi aktarıldı.

* Basınçlı sulama sistemleri özellikle damla sulama sistemi hakkında bilgi verildi. Tarım Bakanlığınca verilen % 50 hibe desteği kapsamında damla sulama sistemi kuracak çiftçilere proje hazırlamada destek verildi.

Serada üretim yapan çiftçilerimize yaptığımız ziyarette

* Doğru fide dikim teknikleri.

* Dikim sonrası bitki koruma teknikleri ve mücadele yöntemleri.

* Damla sulama sistemi ile verilecek gübreler ve gübreleme takvimi.

* Örtü altı üretiminde kültürel uygulamalar.

Kivi ve çilek üreticilerimize anlatılan yaptığımız ziyarette

* Kivi bitkisinde sorun olan nematod zararlısı hakkında tespit çalışması yapıldı ve bulgular neticesinde mücadele için gerekli çözümler anlatıldı.

* Kivi bitkisinin yıllık gübreleme takvimi programı üreticiye anlatıldı.

* Organik çilek yetiştiriciliği yapan üreticilere kültürel mücadele yöntemleri anlatıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber